Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Hayrullah Mahallesi içerisinde eski Andırın Garajında 30 yılı aşkın süredir vatandaşlara hizmet veren Bilici Fidancılık sahibi Ümit Bilici, dikilecek olan her bir fidanın insanlığa fayda sağladığını belirtti. Yaklaşık 200 çeşit yerli ve ithal ağaç fidanı ile çiçekleri uygun fiyattan satışa sunduğunun bilgisini veren Bilici, Kahramanmaraşlıların yeşile ve ağaca düşkün olduğunu kaydetti. Bir paket sigara fiyatına bir fidan veya çiçek alarak Kahramanmaraş’ın daha güzel hale getirilebileceğini vurgulayan Bilici, dünyanın ve Türkiye’nin baş belası olan koronavirüs sebebiyle tüm sektörlerde olduğu gibi fidancılık sektöründe de durgunluk yaşandığını söyledi.

“TÜM SEKTÖRDE OLDUĞU GİBİ FİDANCILIK SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ”

Sezon değerlendirmesi de yapan Bilici, “2020 sezonu koronavirüsten dolayı tüm sektörde olduğu gibi fidancılık sektörünü de etkiledi. Yinede satışlarımız oldu. Kahramanmaraş fidan konusunda diğer illere göre bir adım önde gidiyor. Kahramanmaraş’ta millet doğa aşığı. İnsanlar doğaya ağaç dikmeyi seviyorlar. Doğayla toprakla temas etmeyi seviyorlar. Bu yüzden yaz aylarında peyzaj ve meyve fidanlarından sonra kendi evinde kendi domatesini kendi biberini kendi patlıcanını kendi kabağını dikiyor ve yazın bunları toplayıp mutlu oluyor. Bizde bin bir çeşit ürün olmakla beraber isteğe göre ithal ürünlerde getirttiriyoruz. Vatandaşlar özellikle meyve ve sebze fiyatlarının artmasından dolayı seralık ürünlere büyük ilgi gösterdi” ifadelerini kullandı.

“BUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREK”

Vatandaşların belgesiz yerden fidan almamaları gerektiğini söyleyen Bilici, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bizim fidancılar olarak en büyük sıkıntımız, korsan fidancılıkla uğraşanlar. Fidan demek emek demek, güven demek. Hem doğaya katkı, hem de insanlığa sağlıklı ve yararlı bir şey demek. Ama korsan fidancılar bizim bu mesleğe yara vuruyorlar. Neden yara vuruyorlar? Çünkü hastalıklı, sağlıksız ortamlarda yetişen fidanları getiriyorlar, burada vatandaşlara 1-2 liraya uygun veriyorlar, vatandaş da bundan kar ettiğini sanıyor ama tamamen sağlıksız ürünler, zararlı ürünler. Daha sonra da vatandaşlar bize geliyor, biz filan yerden ürün aldık ama sağlıksız çıktı diyorlar, bize yakınıyorlar. Dolayısıyla bu karaborsa fidancılığın önüne geçilmesi lazım. Vatandaş her ne kadar uygun olursa da olsun zarar görüyorlar. Biz bu işi profesyonel olarak yapıyoruz. Yani bu karaborsacılar hem bizim satışlarımızın önüne geçiyor, hem de vatandaşlara sağlıksız ürünler satarak, onların parasını hiçe sayıyor. Dediğim gibi bunların önüne geçilmesi gerek. Adam kahvenin önüne zeytin koyuyor, bakkalın önüne zeytin koyuyor, toptancının önüne ceviz koymuş, bir şey diyemiyoruz. Yetkili kişiler bunun önüne geçmesi lazım. Vatandaşlar fidan alırken belgesiz yerden fidan almasınlar. Böylelikle hem doğa için hem de şehrimiz için daha iyi olur.”

GENÇLER YEŞİL YAŞAMI ODAĞINA ALAN İŞLERE YÖNLENDİRİLEBİLİR”

Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiği ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi bulunan çocukların doğayla temas ettiklerinde semptomlarının azaldığı görülür. Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar. Kurak mahalle ve yeşil görmeyen evlerin bulunduğu bölgelerde, yeşil alanları bulunan mahallelere göre daha fazla şiddet vakası tespit edilmiştir. Ağaçlık ve yeşil alanlar insanlardaki korku seviyesinin de azalmasını sağlar. Mahalle bostanlarındaki ağaçlarda yetişen meyveler satılarak gelir elde edilebilir. Atık yönetimi ve yeşil alanları konu alan işletmeler kurulabilir, gençler yeşil yaşamı odağına alan işlere yönlendirilebilir.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLÜ VARDIR”

Yeşil alanlar çağlar boyunca hem çocuklar hem de büyükler için yaratıcılıklarını geliştirerek ruhlarını dinlendirebilecekleri alanlar olmuşlardır. Mahallelerde toplu ağaç ekimi yapmak birbirini hiç tanımayan insanları bir araya getirerek yaşam kalitesini arttırır. Toplumdaki her bireyin, zamandan bağımsız olarak ağaç ekiminde ya da ağaçları koruma konusunda çok önemli bir rolü vardır.

(Haber: Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz