Bayrak Olayı’nı gelecek nesillere aktarmak amacıyla kentin en işlek noktalarından biri olan ve olayın gerçekleştiği Kahramanmaraş Kalesi’nin tam karşısına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından anıt yaptırılmıştı. Özellikle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken anıt, Trabzon Caddesi ve Ulu Camii yayalaştırma çalışmaları esnasında yerinden sökülmüştü. Geçen zaman zarfında anıt olduğu yere ya da farklı bir yere taşınmazken, adeta yok oldu. Kurtuluşun 101’inci  yıl dönümünde anıtın akıbeti tüm kent halkı tarafından merak edilirken, vatandaşlar anıtın yeniden kente kazandırılmasını yetkililerden istiyor. Bu noktada en büyük görev ise Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e düşüyor. Büyük paralar harcanarak yapılan anıt nerede, neden bu zamana kadar şehrin muhtelif yerlerinde değerlendirilmedi?


 

“KURTULUŞ SAVAŞIMIZI ANLATA AN, ÇETELERİMİZİ ANLATAN ÇOK GÜZEL BİR ANITTI”
Anıtın tekrardan yerine konulması gerektiğini söyleyen Kahramanmaraşlı vatandaşlardan Ali Süt şu ifadelere yer verdi: “Yol çalışması kapsamında anıt kaldırıldı ancak çalışmanın tamamlanmasının ardından tekrar yerine konmadı. Günümüz medyasında Facebook’ta Twitter’da bütün medyalarda şu an bile hala paylaşılıyor.  Kahramanmaraş’ımızın bir simgesi haline gelmişti ve oradaki parkımıza da görsel olarak çok uygundu. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyordu. Kurtuluş savaşımızı anlata an, çetelerimizi anlatan çok güzel bir anıttı.

“ANITIN TEKRARDAN GETİRİLMESİNİ YETKİLİLERDEN İSTİYORUZ”

Şehrimize gelen Turistlerin anıtı görmesi Kahramanmaraş’ın kurtuluş yıllarındaki kahramanlığını merak ettirebilir. Yol çalışmasının üzerinden 3-4 yıl geçti hala yerine konmadı. En azından başka bir yerlere konabilirdi. Mesala Tarihi Maraş Kalesi’nin önü buna müsait. Orada bir alan var değerlendirilebilirdi. Şehrimizin girişleri de olabilir. Hiçbir yere koyamıyorsan getir Tarihi Maraş Kalesinin üzerine koy. Kalemizin içerisi bomboş. Hiçbir şey maddiyat olmadan meydana gelmiyor. Her şeyin bir fiyatı vardı. İllaki bu anıta para harcandı. Kurtuluşumuzun 101’inci yılı vesilesiyle anıtın tekrardan getirilmesini yetkililerden istiyoruz.”

PARAMIZA YAZIK OLDU

Ahmet Yavuz ise şunları söyledi: “Kurtuluş Mücadelesini simgeleyen anıtın kaldırılması dini bilmeyen yobazların hareketinin sonucudur. Paramızı ambara kaldırdılar ambarda duruyor. Paramıza yazık oldu. O anıt Kahramanmaraş’ın simgesiydi geri yerine getirilmesini istiyoruz. O anıt hem Sütçü İmamı temsil ediyor hem Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu temsil ediyor hem de Türk milletinin kahramanlığını temsil ediyor.”

BAYRAK OLAYI NEDİR?

27 Kasım 1919 gecesi, Ermenilerin ileri gelenlerinden Hırlakyan'ın evinde İşgalci komutan Browmond şerefine bir balo tertiplenir. Baloda komutan Hırlakyan'ın torununu dansa davet eder. Komutan'ın teklifini reddeden genç kız, "Sizinle dans etmekten mazurum. Çünkü kendimi hala esaret ve zillette yaşayan bir kadın olarak görüyorum. Kalede Türk Bayrağı dalgalandığı sürece sizinle dans edemem" der. Bunun üzerine askerlerine emir veren komutan, Kaledeki Türk bayrağını indirir. 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş'ın kara sabahıdır. Yatağından kalkan Maraşlılar, asırlardan beri Kale burcunda dalgalanan şanlı bayraklarını göremezler. Bu olay şehri infiale sürükler. Avukat Mehmet Ali Bey, "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazar ve şehrin muhtelif yerlerine dağıtır, halkı Bayrağın indirilmesine tepki göstermeye davet eder. Cuma namazına çok büyük bir kalabalık toplanır. Ezan okunduktan sonra halk dışarıda "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırır. O esnada İçerdeki imam efendi, "Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade eder. Bunun üzerine halk topluca kaleye hücum ederek, indirilen Şanlı Bayrağını yeniden Kale burçlarına diker ve Cuma namazını orada eda eder. Bayrak olayından sonra şehir adım adım savaşa sürüklenir, Arslan Bey başkanlığında kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, her mahallede teşkilatlanarak harekete geçer.
 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz