Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Teknik Makina ve Sanatkarları Odası Binası’nın temel atma töreninin ardından ara vermeden Araştırma Enstitüsü Binası’nın açılışına katıldı. Açılışın ardından yeni Araştırma Enstitüsü Binası’nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’na geçildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş’ın devlet teşviklerini en iyi kullanan illerden birtanesi olduğunu söyledi. Özkan, “Kültürümüzün temelini oluşturan tarım en fazla Kahramanmaraş’ta ortaya çıkmakta ve örnek olmaktadır. Tarıma önem veren bir şehir olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’yı burada ağırlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

KERVAN YOLDA DÜZELMİYOR, BU İŞLER ARTIK BÖYLE YÜRÜMÜYOR”

Vali Özkan’ın ardından kürsüye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 2011’de başlatılan çalıştaylar serisinde Kahramanmaraş olarak yeni döneme girdiklerini söyledi. İlk dönemi ‘Birinci faz’ olarak tanımlayan Ünal, birinci fazda yapılanları eylem planı olarak hayata geçirdiklerini söyledi. İkinci faz olan yeni dönemde ise ikinci beş yıllık eylem planı yapacaklarını dile getiren Ünal, “Bugün çok önemli bir gün, çünkü 2011’de başlattığımız çalıştayların ikinci fazına geçtik. Birinci fazda bakanlarımızla yürüttüğümüz çalıştayların sonuçlarını bir eylem planı çerçevisinde 5 yıl içerisinde hayata geçirdik. Şimdi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı ile ikinci faza geçtik. Hem birinci fazda yaptıklarımızı gözden geçireceğiz, hem de ikinci beş yıllık eylem planlarımızı yapacağız. Burada bulunan iş adamlarımız şunu çok iyi biliyorlar ki, kervan yolda düzelmiyor. Kervan yolda düzelir diye düşünerek, bakalım Allah kerim hele bir çıkalım yola diyerek bu işler artık yürümüyor. Hedef koymadan, planlama yapmadan, kaynakları doğru kullanmadan bu işler olmuyor. Bizim tarım, sanayi ve bilgi toplumu olarak sınıflandırılan toplum biçimlerinin onların getirdiğ idalgaları evreleri henüz daha ihtiyaç, planlamaya dönüştürmeden yeni bir dünya bize çarpmış bulunuyor. Yani artık dünya, tarım toplumunun sosyal sonuçlarını, sanayi toplumunun taleplerini ve ihtiyaçlarını, bilgi toplumunun kişisel, toplumsal ve kültürel semptonlarını yaşadı, dönüştürdü ve buna bir anlam kattı. Biz henüz bunları anlamaya çalışırken, şimdi yeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Okumaya çalıştığımız, anlamaya çalıştığımız ve bütün bunları yaparken kendi hikmetimizi kendi inançlarımızı kimliğimizi koruyarak bu değişimi anlamaya çalışan nadide toplumlardan biriyiz” dedi.

DÜNYADA AHLAKİ BİR KRİZ YAŞANIYOR”

Bugün dünyada ahlaki bir krizin yaşandığına dikkat çeken Ünal, “Bugün dünyada çok büyük değerler krizi var, yani İrma kasırgasının akabinde insanların bir anda iş yerlerini yağmaladığını göndük televizyonlarda. Normal toplumsal düzen varken, son derece ahlaki davranan insanın kaos ortamında bütün ahlaki hususiyetlerini kaybedebildiğini gördük. Arakan’da son derece ahlaki temeller üzerine öğretisini inşa etmiş Budist bir felsefenin insanları nasıl vahşice katledeceğini gördük. O videoları izlediğimizde ruh halimiz bozuldu. Dolayısıyla biz Anadolu’da insanlığın son adası olarak, değerlerinden, kimliğinden, ahlakından, inancından vazgeçmeden insanın gelişebileceğini yeniden anlatıyoruz. Bu dünya bize bir gerçeği dayatıyor, o gerçek nedir, kaynaklarınızı doğru kullanma gerçeğidir. İnsan kaynağını doğru kullanmanız gerektiği gerçeğini bize dayatıyor. Ve şu anda biz bölgemizde yaşanan bu krizin altında da bu kaynağın yattığını biliyoruz. 100 yıldır bu bölgenin kaynaklarını paylaşmak isteyen emperyal güçler yeniden bölgede bir düzen ve kaynak paylaşımı arayışı içerisindeler” açıklamalarında bulundu.

İNADINA ÜRETMEK, İNADINA ÇALIŞMAK, İNADINA DESTEK OLMAK”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise yaptığı konuşmada, dışgüçlerin İslam alemini böl, parçala, küçült ve yönet düşüncesiyle dize getirmeyi amaçladığını söyledi. İslam alemi olarak herkese görev düştüğünün altını çizen Fakıbaba, “Birinci şart birlik ve beraberliğimizdir. İnadına üretmek, inadına çalışmak, inadına destek vermemiz gerekiyor. Biz hep beraber Kahramanmaraş’ıyla, Gaziantep’iyle, Şanlıurfa’sıyla, İzmir’iyle, İstanbul’uyla hep beraber birlikte Türkiye’yiz” dedi. Fakıbaba konuşmasına şu şekilde devam etti; “Çok dikkatli bir şekilde Genel Başkan Yardımcımızı dinledik, çok güzel teşhisler koydu, çerçeveyi çizdi. İslam alemi neden böyle, Suriye niye böyle oldu, Irak niye böyle oldu, yarın İran niye böyle olacak, Yemen nasıl, Libya nasıl, Suudi Arabistan nasıl, bunları çok güzel bir şekilde ortaya koydu. Batıda devletin sınırları ortadan kalkıp birleşirken, islam alemini devletçikler haline getirmenin anlamının ne olduğunu benden önce sizler çok daha iyi biliyorsunuz. Böl, parçala, küçült ve yönet düşüncesiyle İslam alemini dize getirmeyi düşünüyorlar. Burada Allah’ın izniyle çok güzel bir şekilde Genel Başkan Yardımcımız teşhisi koydu, bizde tabiki hekim olarak değil artık bundan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak reçete koymak zorundayız. Bana göre reçetenin birinci şartı birlik ve beraberliğimizdir. İnadına üretmek, inadına çalışmak, inadına destek vermektir. Biz hep beraber Kahramanmaraş’ıyla, Gaziantep’iyle, Şanlıurfa’sıyla, İzmir’iyle, İstanbul’uyla hep beraber birlikte Türkiye’yiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçekten kıymetli vatandaşlarrıyız, bunu ispat edeceğiz. Nasıl mı ispat edeceğiz? Çalışacağız. Sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak değil tüm bakan arkadaşlarım, tüm milletvekilleri arkadaşlarım şu anda her biri bir yerde çalışıyor.”

GIDASINI ÜRETEMEYEN ÜLKE BAĞIMSIZ OLAMAZ”

Gıdasını üretemeyen ülkelerin bağımsız olamayacağını da dile getiren Fakıbaba, “Bütün teşkilatımız çalışıyor, amacımız nedir? Vallahi ülkemiz, torunlarımız, gençlerimiz, geleceğimiz, ülkemiz ve islam alemi. Burası çok önemli Suriye ve Irak’a baktığımız zaman bunları böldüklerinde nelerin geleceğini görürsünüz. Biz PYD’nin ne olduğunu biliyoruz, 1970’lerde üniversiteye başladım, bunların ne yapmak istediğini çok iyi bilen kardeşlerinizden birisiyim. İnşallah islam alemini bunlar bölemeyecekler onun için Allah’ın izniyle bütün bakanlıklar çok önemli ancak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak her zaman şunu söylüyorum gıdasını üretemeyen ülkeler tam özgür ve bağımsız ülkeler olamazlar. Biz ne yapıp yapıp mutlaka insanlarımızın karnını doyuracak gıdayı üretmek zorundayız. Onun için mutlaka toprağımızı suyla buluşturacağız” şeklinde konuştu.

HAYRETLER İÇERİSİNDEYİM”

Kahramanmaraş’a sürekli geldiğini ve her geçen gün şehirde bir yeniliğin olduğunu gördüğünü de belirten Fakıbaba, “15 yıla baktığımız zaman gerçekten özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mıza yürekten teşekkür ediyorum. Yani Kahramanmaraş’ı gördüm, daha önce gelmiştim hayretler içerisindeyim. 2002 ve 2017, 15 yılda bir şehir ne kadar değişmiş, ne kadar mükemmel bir hale gelmiş. Burada hepinizin, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanımızın, bakanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, bütün arkadaşlarımın, Kahramanmaraş halkının çok büyük emeği var. Şehrinize sahip çıkmışsınız, sizleri yürekten kutluyorum ama gerçekten 15 yılda AK Parti hükümetleri neler yapmış dikkatini buralara çekmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz