Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünya devletlerine yayılan Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi sonrası özellikle gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketlenme oldu. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar kredi faiz oranlarının düşmesiyle beraber soluğu bankalarda aldı. Ancak yapılan faiz indirimi sonrası hem ev hem de otomobil fiyatları neredeyse tavan yaparken, oluşan bu durum alıcı ile satıcı arasında küçük çaplı anlaşmazlıklara yol açtı.

“FAİZ İNDİRİMİ NEFES ALDIRDI”
Sektördeki son durumu gazetemize değerlendiren Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, Devletimizin Uyguladığı politika ile pandemi sürecinde gayrimenkul sektörü faiz indirimleri ile iyi bir nefes aldı. Pandemi sürecinde yapılan “evde kal” çağrılarından sonra Emlak Sektöründe tüketici taleplerinde değişiklikler oluştu. Pandemi-Kriz ortamlarında gayrimenkul sektörü ilk etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Nedeni İnşaat sektörü 450 Sektöre can suyu olmaktadır. Son dönemde iyi durumda olmayan Emlak-gayrimenkul sektörü, bu belirsizlik ortamında yatırım yapacaklar için büyük sıkıntılar taşıyordu. Geri ödemelerde yaşanacak sorunlar bu sıkıntıların başında geliyor” dedi.

“MÜTEAHHİTLER YOĞUN BİR ŞEKİLDE İNŞAAT RUHSATI ALMAYA BAŞLADILAR”
Gayrimenkul piyasaları açısından gelecek yılların sektörün küçüleceği bir dönem olacağı konusunda genel bir görüşün hâkim olduğunu söyleyen Aslantürk, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Ancak Son Pandemi sürecinde daire fiyat artışları müteahhitler yoğun bir şekilde inşaat ruhsatı almaya başladılar. Küresel ölçekte yaşanan krizlerde toplumlar ilk önce gayrimenkul yatırımı ve konut almayı ertelemeye giderler. Bu durum düşük tüketici güveni, düşük talep doğru bir gidişi ifade etmektedir.”

“ SATTIĞIM ZAMAN YERİNE ALAMAM KORKUSU VAR”
İnsanların şu anki piyasa ortamında sattığı yerine alamama korkusu yaşadığını anlatan Aslantürk, “Faizlerdeki yüzde 1’in altındaki indirimlerden kaynaklanan kredi kullanımları ile konut satışları yüzde bin artmış olup ama bunun yansıması Kahramanmaraş’ta fahiş fiyat artışları yüzde 43 ile ülke genelinde birinciliğe oturmuştur. Kiralarda ve daire fiyatlarında inanılmaz bir fiyat artışı söz konusu olmuştur. Bunun başlıca sebepleri sattığım zaman yerine alamama korkusu başta yer almaktadır” şeklinde konuştu.

“MÜSTAKİLLERE, BAĞ VE BAHÇELERE OLAN TALEP ARTTI”
“Pandemi sürecinde müstakillere, bağ ve bahçelere olan talep arttı” diyen Aslantürk, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Apartman da dar mekânlarda sıkışan aileler-ailesi ile daha fazla zaman geçiren kişiler müstakil bahçeli evlere rağbet etmeye başladılar. Arz ve talep arasındaki denge bozulduğundan dolayı arsalarda, arazilerde ve tarlalarda yüzde 43 civarında fiyatlarda artış yaşandı. Bağ-bahçe gibi yatırım yapılacak arsaların fiyatlarında değişiklik meydana geldi. Koronavirüsün emlak sektöründe sadece konut fiyatlarını değil, konut tiplerini de etkilemiş gözükmekte olup, gayrimenkul-emlak Sektörü de bu sıkıntıları en kısa zamanda aşacaktır. İhtiyacın olduğu yerde talepler bitmez.”

HABER: EGE  ÖZDEMİR

Editör: Mahmut Beyaz