Eğitime verdiği destekle taraflı tarafsız bütün kesimin beğenisini kazanan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek tecrübelerini aktarmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ta neredeyse gidilmedik okul bırakmayan Başkan Mahçiçek, bu kez ise Doğru Cevap Koleji’nde eğitim gören öğrencilerle buluştu. Öğrencilere başarıya nasıl ulaşmaları hususunda bilgiler aktaran Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’ı 2023 yılında dünyanın merkezi yapacak EXPO projesini de anlattı. Dünyanın en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan EXPO’nun bütün detaylarını öğrencilere aktaran Başkan Mahçiçek, 192 gün sürecek etkinliğin Kahramanmaraş’a milyonlarca turisti getireceğini belirtti. Türkiye’nin nitelikli ve iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Mahçiçek, öğrencilere kendi yaşamında anekdotlar anlattı. Öğrencilere birlik ve beraberlik olgusunun öneminden bahsederek cümlelerine devam eden Başkan Mahçiçek, gelecek nesillerin çok daha iyi projelerle bu ülkeye katkı sağlayacağını ifade ederek, başarı dileklerini iletti.

“EXPO ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEDİR”

Programın açılış konuşmasını Doğru Cevap Koleji Müdürü Murat Günalan yaptı. Günalan’ın selamlama konuşmasının ardından kürsüye Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek geldi. Öğrencilere EXPO 2023’ü anlatan Başkan Mahçiçek, “Sizlerle beraber olduğum zamanlar ben de kendimi de çok daha genç hissediyorum. İzlediğiniz kısa filmlerden ilki EXPO’yu alabilmemiz için ülkemizi tanıttığımız kısa bir filmdi. İkinci filmde Kahramanmaraş’ı tanıttık, üçüncüsünde de EXPO ile geliştirdiğimiz ve yaptığımız projelerdi. Ama ben her izlediğimde biraz daha heyecanlanıyorum. Hayal gibi, rüya gibi değil mi? Gerçekten de rüya gibi. EXPO projesi kolay bir proje değil, uluslararası alanda yapılan organizasyonlar içerisinde EXPO’lar çok önemli bir yer kapsar. Uluslararası organizasyonlar deyince biz daha çok sportif olanları hatırlarız, Dünya Kupası ve olimpiyatlar gibi. Ama uluslararası alanda yapılan önemli organizasyonlardan birisi de bu EXPO’lardır. EXPO biliyorsunuz İngilizce exposition kelimesinden gelen gösteri ve tanıtım anlamını taşır. Bir memleketin ya da bir ülkenin uluslararası alanda tanıtımını en iyi yapabileceğimiz projelerden birisi bu EXPO’lardır” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ BİR DÜNYA KENTİ OLACAK”

Antalya’nın ardından Türkiye’de EXPO’yu ilk kez Kahramanmaraş’ın Onikişubat Belediyesi’nin aldığına dikkat çeken Mahçiçek, “Türkiye’de de ilk defa Antalya’da yapılmış, Antalya’dan sonra da ikinci EXPO’yu Allah’a şükür Onikişubat Belediyesi olarak Kahramanmaraş’a biz kazandırmışız. Bu EXPO’yu almak hiç de kolay değil, biz çok uzun süre çalıştık. İlk tanıtım programımızda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli buradaydı, o da ifade etti, ‘Biz 2015 yılında İzmir için EXPO’yu almaya çalıştık ama alamamıştık’ demişti. Bir takım şeylerin henüz farkında değiliz ama EXPO bir memleket için çok önemli bir projedir. Yakın bir zamanda bunu hem uluslararası alanda hem de Türkiye bağlamında çok ciddi tanıtımlar yapacağız. Dolayısıyla Kahramanmaraş bir dünya kenti olacak İnşallah. En az 50 ülke Kahramanmaraş’a gelecek. Diğer uluslararası organizasyonlar bir ay sürerdi, hatırlayın Dünya Kupası bir ay sürer ama EXPO’lar 193 gündür yani altı buçuk aydır. Bu altı buçuk ay bize yetmez” ifadelerini kullandı.

“KARŞI OY OLMAKSIZIN KAHRAMANMARAŞ’A KAZANDIRDIK”

EXPO 2023’ü 62 ülkenin tümünün olumlu oylarıyla Kahramanmaraş’a kazandırdıklarına değinen Başkan Mahçiçek, “Antalya’yı gittim gezdim, en az 30 ülkeye gittim bu EXPO’yu alabilmek için. Çok ciddi lobi çalışmaları yaptık.  Geçen sene Eylül ayında İtalya’da 62 ülkenin tümünün olumlu oylarıyla EXPO 2023’ü Kahramanmaraş’ımıza, Onikişubat’ımıza verildi. Karşı hiçbir oy olmaksızın. Geçen ay bir EXPO daha dağıtıldı, o EXPO’ya üç ülke talip olmuştu, Japonya, Rusya ve Azerbaycan. Onların arasındaki çekişmeden oylamadan Japonya çıktı. Ama bizim oylamamızda başka hiçbir ülke karşımıza çıkmadı. Çünkü biz hazırlık gittik. EXPO genel sekreteri buraya geldiğinde projeyi gördü, zaten önemli bir kısmını yapmışsınız dedi. Dolayısıyla hiçbir karşı oy olmaksızın EXPO 2023 Kahramanmaraş’a verildi. Zamanlama olarak da çok önemliydi, 2023 biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü. Dolayısıyla o tevafuku, o güzelliği beraber yakalama imkanımız oldu” şeklinde konuştu.

“EXPO’YU 365 GÜN CANLI TUTACAĞIZ”

EXPO alanının 365 gün canlı kalacağına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “EXPO, bir ülkeye kazandırılabilecek en önemli projelerden bir tanesidir. En az 50 ülkeden iki milyona yakın insan gelecek, Kahramanmaraş’ın ekonomisine 1 milyar 200 milyon dolar artı değer katacak, uluslararası iş adamları gelecek Kahramanmaraşlı iş adamlarımızla tanışacak. Bu da yeni yatırımların oluşmasına vesile olacak. Kahramanmaraş’a artı yüzde 4 istihdam sağlayacak ve senenin 365 günü canlı olacak bir proje. Antalya’ya gittim, gezdim, gördüm. Oralarda EXPO’lar maalesef 193 günde sınırlı kalmış, biz 193 günlük bir süreyle sınırlı kalmamalıyız diye düşündük. O projeye başka bir takım ilaveler yaptık. Bizim çok önemli bir böceğimiz var, uğur böceği. Uğur böceği ile kelebeklerin beraberce yaşayabileceği Türkiye’de ilk defa bir müzeyi yapacağız. Orayı daha da canlı hale getireceğiz. Avrupa’nın en büyük gölü var, yaklaşık 70 bin metrekare. Orası bittiğinde göreceksiniz masmavi olacak. Amerikalı bir firma ile anlaştık, şu odadan çok daha küçük bir odayla o 70 bin metrekareyi arıtacak ve masmavi yapacağız. Kahramanmaraş’ın özel ürünlerinin tanıtıldığı ve satıldığı bir alan yapıyoruz, ismi de Arasta Kültür Merkezi. Aqua parklar, lunaparklar, 30 bin metrekare yaşam alanı, 284 tane hobi evimiz var. Bütün bunlar ne sağlayacak, sadece 193 gün değil, senenin 365 günü oralara hem içerden hem de dışarıdan insanlarımızın görmesini sağlayacağız. 193 gün değil, senenin 365 günü canlı hale getireceğiz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’A DEVASA ARTI DEĞER KATACAK”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’a önemli katkılar sağlayacağına değinen Başkan Mahçiçek, “Ve Kahramanmaraş’ın tanıtım diye bir eksiği kalmayacak İnşallah. Bizde böyle bir kompleks vardı, Gaziantep’te şu var, Kayseri’de şu var, Kahramanmaraş’ta ciddi manada bir havaalanı bile yok. Ama birkaç gün önceydi İstanbul’da uçağa gidiyordum anons edildi Kahramanmaraş Uluslararası Havaalanı diye. Bakın EXPO ile beraber Kahramanmaraş Havaalanı uluslararası bir havaalanı olmuş. Yani yurt dışı uçuşlara hazır bir havaalanımız var, henüz daha EXPO’yu bitirmeden. Bu havaalanı belki Kahramanmaraş’a yeterli bile olmayacak, belki konaklama tesislerimiz yeterli gelmeyecek yeni konaklama tesisleri yapılacak. Kahramanmaraş’ın esnafından tutun sanayisine kadar devasa bir artı değer katacak. Biz Kahramanmaraş’ta senede 10 tane fuar düzenleseydik, 50 tane konferans düzenleseydik, ki ancak onları da yapabilirseniz. Emin olun ki bu EXPO’nun binde biri bile olamazdı. Kahramanmaraş’a öyle bir şey getirmeliydiniz ki Kahramanmaraş bir dünya kenti olmalıydı. Bunu başka bir şekilde sağlayamazsınız, kesinlikle mümkün değil” açıklamalarında bulundu.

“GENÇLER SİZLER BU ÜLKEYİ DAHA İYİ YÖNETECEKSİNİZ”

Sözlerine gençlere önemli uyarılarda bulunarak devam eden Başkan Mahçiçek, “Gençler, sizler bu ülkeyi bizlerden daha iyi yöneteceksiniz. Hani biz diyoruz ya bizim bir hikayemiz olmalıydı, o hikaye başlangıçta sanal olabilirdi ama o hikayeyi realize edecek, geçek hale dönüştürecek projeler üretmemiz lazım. İşte Kahramanmaraş’ta EXPO, belki başlangıçta düşündüğümüz bir hayaldi ama şimdi bir gerçek. Yani bu hikayemiz sanaldan gerçeğe dönüşecek. Yani gençler Allah için bu ülkenin imkanları sizler için çok daha fazla. Sizler bizlerden çok daha iyi konumdasınız. Biz bir sobalı sınıfta okuyorduk, tüterdi, tüttüğünde de bazen ders kaynardı, sevinirdik. Ama sizin imkanlarınız bizde kesinlikle yoktu, siz bu ülkeyi şaha kaldırmalısınız” dedi.

“GENÇLER ÖZGÜVENLİ OLUN, KENDİNİZİ İYİ İFADE EDİN”

Türkiye’de gençlerin önünde hiçbir engelin olmadığına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Türkiye son yıllarda artık başka bir konumda, düne kadar 500 milyon doları bulamayan bir ülkenin bugün kasasında 90 milyar doları var. Ne kadar ekonomimizle oynasalar bile 90 milyar dolarımız var. Artık kimseye mahcup değiliz, mahkum da değiliz. Bu ülke, G20 diye sayılan gelişmiş 20 ülkenin içerisinde 16. Sırada. Yakın bir zamanda onları gelişmişlik sıralaması olan G7’lerin içinde olacak. Bunları kim sağlayacak, sizler sağlayacaksınız. Artık bu ülkenin çocukları okuyor, üretiyor ve dünya ile yarışır bir konuma geliyor. Bu ülkeyi çok daha iyi noktalara taşımamız lazım. Bu ülkenin gençleri zekidir, yeter ki fırsat verilsin. Bu ülkede çalışacak, araştıracak insanların önünde bir engel kalmadı. Gençler, özgüvenimiz tam olmalı. Kendisine güvenen, kendisini iyi ifade edebilen, pısırıklıkla kendini ifade edebilmeyi ayıran, medeni cesareti iyi olan, ülkesine, milletine, ailesine bağlı insanlar olarak yetişmeliyiz. Biz sizleri inanıyoruz ve güveniyoruz.”

Program soru-cevap şeklinde devam etti.

Konuşmaların ardından Başkan Mahçiçek’e çiçek takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz