Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılını "Erişilebilirlik Yılı" ilan etmesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye genelinde erişilebilirlik faaliyetlerini artırdı. Engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına ve kamu hizmetlerinden yararlanmalarına katkı sağlayan proje doğrultusunda yaptıkları çalışmaya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Kahramanmaraş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, kentin 2020 yılı içerisinde en fazla erişilebilirlik belgesi veren iller arasında yer aldığını vurguladı. 17 binaya ve 61 şehir içi toplu taşıma aracına Erişilebilirlik Belgesi düzenlediklerini belirten Kaya, “2013 -2019 arasında 5 binaya belge düzenlenirken, 2020 yılında toplam 78 belge düzenlenmiştir” dedi. Mutlu kaya ayrıca, Bakanlıkça çeşitli kategorilerde planlanan Erişilebilirlik Ödülleri kapsamında Müdürlük olarak 4 hizmet binasıyla yarışmaya katıldıklarının altını çizerek, bunun yanında Onikişubat Belediyesi Hizmet Binası, Dulkadiroğlu Kamu Külliyesi Hizmet binası, Havaalanı terminal binası, gibi kamu kurumlarında yarışmaya katılıldığını bildirdi.

“HERKES İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN BİR GEREKLİLİKTİR”

İl Müdürü Mutlu Kaya, erişilebilirlik hakkındaki konuşmasında, “Erişilebilirlik, yaşayan tüm bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken tüm tedbirleri içermektedir. Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık tüm binalarda ve ulaşım hizmetlerinde erişilebilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler yani herkes için büyük önem taşıyan bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.

“2020 YILINDA TOPLAM 78 BELGE DÜZENLENDİ”

Erişilebilirlik yılında il müdürlüğü olarak ne gibi hizmetler sunulduğundan bahseden Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2020 yılının "Erişilebilirlik Yılı" ilan edilmesine istinaden Bakanlığımızın talimatıyla ilimizde Erişilebilirlik faaliyetlerine ağırlık verildi. Yapılan denetimler ve rehberlikler sonucunda; 2020 yılında 17 binaya ve 61 şehir içi toplu taşıma aracına Erişilebilirlik Belgesi düzenlenmiş olup 2020 yılında ilimiz en çok erişilebilir belge düzenleyen iller arasındadır.  2013 -2019 arasında 5 binaya belge düzenlenirken, 2020 yılında toplam 78 belge düzenlenmiştir” dedi.

“KAMU KAYNAKLARININ DAHA ETKİN KULLANILMASINA KATKI SAĞLIYOR”

Kahramanmaraş’ın erişilebilir bir şehir olması için yaptıkları çalışmalar hakkında konuşan Müdür Kaya, “Valiliğimiz koordinasyonunda İl Müdürlüğümüzün sekretaryasında Erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonu her zaman erişilebilirlik ilgili rehberlik faaliyetlerini yürütmekte ve program dahilin de denetimlerine devam etmektedir. Ayrıca herhangi bir kamu kurum binası proje halindeyken komisyon tarafından projenin erişilebilirlik eksikliklerini tespit edip gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlayarak kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasına katkı sağlıyor” diye konuştu.

“938 YER DENETİMDEN GEÇİRİLEREK MEVZUATIN GEREKTİRDİĞİ İŞLEMLER YAPILMIŞTIR”

Kaya, şehrimizin erişilebilirlik durumu hakkında konuştu. Müdür Mutlu Kaya, “2020 yılının "Erişilebilirlik Yılı" ilan edilmesine istinaden ilimizde Erişilebilirlik faaliyetlerine ağırlık verildiğini belirtmiştim. Bu doğrultu da 81 il arasında 2020 yılında en fazla belge veren iller arasında bulunuyoruz. 2013 yılından günümüze kadar gerek kamu kurum ve kuruluşları, toplu taşıma araçları, açık alanlar, park ve bahçeler, yerel yönetim hizmet binaları gibi insanlarımızın toplu olarak hizmet aldığı yerlerin denetimlerine öncelik verilmiş ve 938 yer denetimden geçirilerek mevzuatın gerektirdiği işlemler yapılmıştır” dedi.

“BAKANLIK ERİŞİLEBİLİRLİK ÖDÜLLERİ VERİLECEK”

Kahramanmaraş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, konuşmasının devamında şunları söyledi: Erişilebilirlikle ilgili otobüsler duraklar park bahçeler AVM’ler ve bunun gibi yerler denetimden geçmektedir ayrıca Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda engelliler adına görev alan STK temsilcilerinin gündeme getirdiği konulara istinaden ilimiz ana arterlerinin erişilebilirlik durumu yapılan teknik değerlendirme sonucunda ortaya çıkarılmış ve rapor ilgili kurumlara iletilmiştir. Bakanlık Erişilebilirlik Ödülleri verilecek.

“4 HİZMET BİNAMIZLA BU YARIŞMAYA KATILIYORUZ”

Erişilebilirlik alanında çalışmaları olan gerçek kişiler, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerinin; engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına ve kamu hizmetlerinden yararlanmalarına katkı sağlayan proje, uygulama ve hizmetlerini kamuoyuna duyurmak, ayrıca erişilebilirlik alanında yapılabilecek çalışmaları teşvik etmek amacıyla,

1.Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler,

2.Erişilebilir Dijital Uygulamalar,

3.Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları,

4.Erişilebilir Üniversiteler,

5.Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri,

6.Erişilebilir İşyerleri,

7.Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri,

8.Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler,

9.Erişilebilir Medya İçeriği,

Kategorilerinde “Erişilebilirlik Ödülleri” verilmesi bakanlığımızca planlamıştır.

İlimizde yarışmaya katılanlar kısmındaysa İl Müdürlüğü olarak hizmet verdiğimiz İl Müdürlüğü, Onikişubat Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, Kahramanmaraş Engelsiz Yaşam, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, Şehit Hakan Duyğal Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü hizmet binalarımız olmak üzere 4 hizmet binamızla bu yarışmaya katılıyoruz. Bunun yanında Onikişubat Belediyesi Hizmet Binası, Dulkadiroğlu Kamu Külliyesi Hizmet binası, Havaalanı terminal binası, gibi kamu kurumları yarışmaya katılırken ilimizden de 11 başvuru yapıldı.

“ŞEHİR HALİNE GETİRMEKTE GAYRETLİ VE KARARLIYIZ”

Şehirler akıllı ve yaşlı dostu hale getirilerek yaşlıların kentsel yaşam alanların güvenli ve engelli vatandaşlarımıza tamamen erişilebilir kılmak ve sosyal yaşama katılımlarını artırmak bu yıl en önemli önceliklerimizden biridir. Erişilebilirliğin, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin toplumsal yaşama eşit ve etkin olarak katılabilmesinin ön koşulu belirtilerek, hareket kısıtlılığı olanların evlerinden çıkabilmesi; kaldırımları, yaya geçitlerini, parkları, binaları, iletişim teknolojilerine ve hizmetlere erişilebilmesi için tüm bunların erişilebilir tasarlanması ve dijital dönüşümün erişilebilir olarak düzenlenmesi önem arz etmektedir. Öncelikli misyonumuz tüm vatandaşlarımızın hizmetlerimizden eşit olarak yararlanma hakkını teslim etmektir. Evrensel erişilebilirlik standartlarına odaklanan herkes için tasarım herkes için eşit hizmet prensibiyle hareket eden bakanlığımızın talimatları doğrultusunda hareket kısıtlılığı olan vatandaşlarımıza engel olan her engeli ortadan kaldırmak için çıktığımız bu yolda hayatın her noktasında engelli kardeşlerimize temas edebilmek için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ ın 2020 yılını Erişilebilirlik Yılı ilan etmesi münasebetiyle daha motive daha çok özveri ile ilimizi engelsiz bir şehir haline getirmekte gayretli ve kararlıyız.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz