Maraş kalesi burçlarında dalgalanan al bayrağı yerine Fransız bayrağının dalgalandığını gören Ulucami İmamı Rıdvan Hoca’nın “Kalesinde Türk Bayrağı dalgalanmayan bir memlekette, hürriyet olmadığı için, Cuma namazı kılınamaz” sözleriyle başlayan kurtuluş mücadelesinin sembollerinden bayrak olayı, 97’inci yıl dönümünde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği törenle coşkuyla kutlandı. Atatürk Meydanı’nda başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Mehteran takımının gösterisiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, tören alanında, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise Kale’de günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından mehter marşı eşliğinde hep birlikte Kahramanmaraş Kalesi’ne yüründü. Renkli görüntülere sahne olan tören, protokol üyelerinin kalede bayrağın altında ay yıldızlı balonların gökyüzüne bırakılmasıyla son buldu.

HİÇBİR KUVVET ÖNÜMÜZDE DURAMAYACAKTIR”
Vali Özkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ımızda bu aşk bu sevgi bu muhabbet olduktan sonra memleketin birliği ve bütünlüğü yönündeki bu teamül olduktan sonra hiçbir güç hiçbir kuvvet önümüzde duramayacaktır. Şehrimizin bu kahramanlığı ezelden gelen bu refleksleri Anadolu’ya örnek olmuştur. Bugünde memleketimizin birliği bütünlüğü yönündeki hassasiyet aynı şekilde devam etmektedir. Esas olan bizim bu güzel geleneğimizi bayrağa yönelik bu sevgimizi memleketin birliğine, bütünlüğüne yönelik aşkımızı ebediyen devam ettirmektir. Bu medeniyetimizi bu kültürümüzü bu teamülümüzü gelecek nesillere aktarmaktır. Bugünde hep beraber bu yağmur, kar, kış demeden konu bayrak memleket olunca bütün Kahramanmaraşlılar yüksek derecede bir refleksle hanımından erkeğine gencinden yaşlısına kadar hep bir ve bütün olarak bu ruhunu ebediyetin devam ettirme teamülü içinde olduğunu göstermektedir.”

MARAŞ SADECE ŞEHİRDE DEĞİL, BÜTÜN ÜLKEDE ÖZGÜRLÜK ATEŞİNİ YAKTI”
Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç’da şöyle konuştu: “Bundan tam 98 yıl önce bugün büyük bir kahramanlık destanı yazıldı. Bundan tam 98 yıl önce bugün özgürlüğün ne demek olduğunu ay yıldızlı bayrağımızın bizim için ne kadar kıymetli ve anlamlı olduğunun dünyaya haykırıldığı gündür. Ay yıldızlı al bayrağımız tevhidin bayrağıdır. Ay yıldızlı al bayrağımız 98 yıl önce Avukat Mehmet Ali Kısakürek Bey’in Beyannamesinde belirtiği gibi Millet-i Necibeyi Osmaniye’nin bayrağıdır. Ay yıldızlı al bayrağımız yüzyıllarca yüz milyonlarca insanın bağımsızlığının, özgürlüğünün sembolüdür. Hamt olsun bugünde gönül coğrafyamızda gezdiğimizde aynı saygıyı o yıllar önce atalarının, dedelerinin özgürlüğünün sembolü olan bayrağımıza gönül coğrafyamızdaki ülkelerde de aynı sevgi aynı muhabbet gösterilmektedir. Bunun gururunu yaşıyoruz. Kalede bayrak olmayınca Cuma namazı kılmanın caiz olmadığını ifade eden ve bu ince düşünceyle bayrağına canı pahasına ölümü hiç düşünmeden canını ortaya koyan Kahramanmaraşlıların yazdığı bir destandır. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. Yıllar önce Sütçü İmam, Rıdvan Hoca, Arslan Bey, Senem Ayşe gibi kahramanların bize yaşattığı o büyük direniş destanı bir ulusun kurtuluşunun da ilham kaynağı olmuştur. Bu kahramanlara inançları ve vatan sevgisi yardım etmiş ve bu topraklara düşen şehit kanı sadece bu şehirde değil bütün ülkede özgürlük ateşini yakmıştır.”

BİZİ BİZ YAPAN AZİM VE KARARLILIKTIR”
“Bizi biz yapan azim ve kararlılığımızdır” diyen Başkan Erkoç, “Bu şehrin milletimizin tarih yolculuğunda çok özel ve güzel bir yeri vardır. Maraş’ın kahramanlığının bir daha asla unutulmamasını sağlayacak olan madalyayı yüce meclisimiz 5 Nisan 1925 yılında sadece şahıslara değil, tüm kahraman şehrin ahalisine verildi. TBMM 7 Şubat 1973 tarihinde bu şehre kahraman unvanı vererek, Maraş’ın ismini ve kahramanlığını ölümsüzleştirmiştir. O özgürlük sevdalısı kahramanların başlattığı şanlı yürüyüş bugün büyük bir azim ve kararlılıkla yeni Türkiye yolunda devam etmektedir. Bizi biz yapan bu milleti büyük yapan şey işte bu azim ve kararlılıktır. Bu toprakların nasıl kazanıldığını özgürlük ve bağımsızlığımızın hangi şartlarda korunduğunu asla unutmamalıyız. Eğer o kahramanlar olmasaydı, bugün biz burada olmayacaktık. Böyle bir vatanın sahibi olarak onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Kahraman bir milletin çocukları olarak tarihimize, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkmalıyız. Bize düşen bu kahramanların hatırasını yaşatarak, yeni kuşaklara aktarmaktır” ifadelerini kullandı.

BAYRAK OLAYI
İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılır. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Âlemi İslam’a Hitap" beyannamesini yazar ve şehrin muhtelif yerlerine dağıtır. Ulu Camisi'nde cuma namazı büyük bir kalabalık toplanır. Ezan okunduktan sonra halk dışarıda, "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırır. O esnada imam, "Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade eder. Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen bayrağı kale burçlarına diker ve cuma namazını orada eda eder.

Haber: Emre AKKIŞ


 


 

Editör: Mahmut Beyaz