Kahramanmaraş'ın adı ile özdeşleşerek adeta sembolü haline gelen Maraş dondurması, üretiminde kullanılan keçi sütü ile salebin oluşturduğu farklı tat ve aromanın yanı sıra yapımında sarf edilmesi gereken ustalık ve beceri ile öne çıkıyor. Osmanlı döneminde, saraylarda "karsambaç" adı verilen bir tür buzlu tatlının uzantısı olarak şeker ve süt karışımı ile salebin kıvam katan özelliğiyle sakız gibi uzayan Maraş dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesi ile farklılaşıyor. Kahramanmaraş’ın yanı sıra farklı iller ve ülkelerde de satışı yapılan Maraş Dondurmasının ilk kez festivali yapılacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile 22, 23, 24 Eylül 2017 tarihinde yapılacak olan dondurma festivali için hazırlıklar devam ediyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, “Dondurma festivalini Uluslararası hale getirerek Kahramanmaraş’ın bir dondurma kenti olduğunu tüm dünyaya tescil ettirip dondurma pazarından pay almamız gerek” dedi.

‘BU SEKTÖR KAHRAMANMARAŞ’IN KALICI SEKTÖRÜDÜR’

Kahramanmaraş’ın her ne kadar edebiyat, kuyumculuk, Tekstil kenti olmasına rağmen aynı zaman dada dondurma kenti olduğunun altını çizen Kabakcı, “Kentte ilk kez bir dondurma festivali düzenlenecek. 22, 23, 24 Eylül 2017 tarihinde yapılacak olan festivale esnaflarımız, üreticilerimiz ve halk ile birlikte bu etkinliği yapmak istiyoruz. İlki yapıldıktan sonra inşallah geleneksel hale getireceğiz. Bu sektör Kahramanmaraş’ın kalıcı sektörüdür. İnsanlar kıyafetinden, arabasından, evinden fedakârlık edebilir ama gıdasından hiçbir zaman için fedakârlıkta bulunamaz. Dondurma besleyicidir. Bunun için biz bu çalışmaları yapmak suretiyle yurt dışına da açmak lazım. Kahramanmaraş süt içeren gıdaların Avrupa topluluğu içerisinin satışında sıkıntılar var. Ama bunu bazı Kahramanmaraş’ta ki firmalarımız Avrupa içerisinde üretim alanları oluşturarak yapmaya çalışıyorlar. Diğer firmalarımızda bugün büyümekte olan ihracat yapan Çin’den Japonya’ya kadar firmalarımız var. Bunların sayısını çoğaltmak ve sesimizi duyurmak istiyoruz. Bunun için festivalin olmazsa olmazını 5-6 aydan beri Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. İnşallah dondurmamızda gerektiği kadar pazarlamasını, üretici firma sayısını arttırarak şehrimize katma değer katacağız.”

‘Son yıllarda Kahramanmaraş’ta belli firmalar öne çıktı’

Dünya’da 2 çeşit dondurma türü olduğuna vurgu yapan Kabakcı şöyle konuştu; “Bunlardan bir tanesi Kahramanmaraş dondurmasıdır. Salep, şeker ve keçi sütünden oluşur. Bir de Roma dondurması dediğimiz daha çok buzlu ve krema türünden oluşan dondurmadır. Kahramanmaraş dondurması organik olması nedeniyle Roma dondurmasından farklı bir dondurmadır. Fakat biz Kahramanmaraş ve Türkiye olarak dondurma sektöründe şimdiye kadar gereken gelişimi sağlayamadık. Ama son yıllarda Kahramanmaraş’ta belli firmalar öne çıktı. Bunlar Gıda Tarım Bakanlığımızın da teşvikleriyle dondurma sektörünü Türkiye genelinde payını arttırmaya çalışıyor. Yüzde 1’lerden başladı şuan ise yüzde 7-8 olduğu söyleniyor. Ama bu yeterli bir oran değil. Bizim Kahramanmaraş dondurmasını bulunması gereken hem pazar hem kültür olarak belli bir seviyeye çıkarabilmemiz için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, Kahramanmaraşlı üreticiler ve halk olarak buna destek vermemiz lazım. Çünkü bu Kahramanmaraş’ın sosyal, kültürel ve ekonomik olarak önünü açacak bir sektör. Onun için Kahramanmaraşlılar olarak sen ben demeden dondurma festivalini Uluslararası hale getirerek Kahramanmaraş’ın bir dondurma kenti olduğunu tüm dünyaya tescil ettirip dondurma pazarından pay alması gerek. Kahramanmaraşlı firmalarımızın sayısını arttırdığımızda hayvancılık, süt, orkide, dondurma üretimi yapanlar modern hale getirerek daha çok ambalajlama konusunda bugün diğer Algida, Ülker gibi firmalarında belli bir seviyeye getirerek dondurmadan pazar payımızı arttırıp yüzbinlerce dondurma sektörüyle uğraşan insanların sayısını çoğaltarak ekonomik yönden şehrimize maddi ve manevi katkı vermemiz lazım.”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz