Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, hem hasada hem de gündemde olan Maraş Biberi konularına ilişkin birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Şu anda arazide çiftçiler tarafından biber hasadına başlandığına dikkat çeken Çetinkaya, hasadın şu an için sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Dönüm başına 4 ila 6 ton arasında rekolte beklediklerini dile getiren Çetinkaya, biberde bu yıl güzel sonuç almak istediklerini sözlerine ekledi. Sözlerinin devamında gündemde olan Maraş biberi polemiği hakkında konuşan Çetinkaya, “Kahramanmaraş'ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır. Hangi ile gidersek gidelim, kime sorarsak soralım biber denilince aka ilk gelen Kahramanmaraş'tır” şeklinde konuştu.

BİBERDE DÖNÜM BAŞINA 4 İLA 6 TON ARASI REKOLTE BEKLİYORUZ”
Çetinkaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta 2019 üretim sezonunda hasat mevsimi devam ediyor. Bu kapsamda biber ve birçok üründe hasatlar gerçekleştiriliyor. Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin biber hasatlarında yanlarına gidiyoruz, ziyaret ediyoruz ve destek veriyoruz. Biber hasadında da bazı bölgelerde durum iyi gidiyor, rekolte ve kaliteli ciddi anlamda iyi. Bazı bölgelerde de küresel ısınma ve iklim değişiklikleri dolayısıyla rekolte zayıf. Ama genel olarak ortalamaya baktığımız takdirde biber hasadı şu an için sorunsuz ve sıkıntısız devam ediyor. Biberde dönüm başına 4 ila 6 ton arası rekolte bekliyoruz.

ÇİFTÇİLERİMİZ BİBERDEN ASLA VAZGEÇMEDİLER VE ASLA DA VAZGEÇMEYECEKLER”
Biber, Kahramanmaraş'ta geçmiş yüzyıllardan bu yana üretilen ve Kahramanmaraş'ın topraklarında üretiminde asla vazgeçilmeyen ve olmazsa olmazımız, bir aromatik bitkimiz ve Kahramanmaraş ile özdeşlemiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş adına da tescillenmiş, coğrafi işareti alınmış bir bitkimizdir. Kahramanmaraş'ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır. Hangi ile gidersek gidelim, kime sorarsak soralım biber denilince aka ilk gelen Kahramanmaraş'tır. Kahramanmaraş biberimiz sahipsiz değildir. Kahramanmaraş halkı, çiftçilerimiz biberden asla vazgeçmediler ve asla da vazgeçmeyecekler. Bu yıl Kahramanmaraş'ta 120 bin dönüm arazide biber hasadımız gerçekleşecek ve bu her geçen yıl daha da çoğalıyor.

TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA”
Fatma hanımın açıklamaları o gün hasat programında yaptığı talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Ama eminiz ki Fatma Şahin de biberin Kahramanmaraş'ta olduğunu ama civar illerimizde de, Adıyaman, Urfa, Hatay, Gaziantep gibi bölgelerde de yetiştirilmektedir ama biberin aslı ve memleketi Kahramanmaraş'tır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz