Türkiye’nin orman varlığının artırılması noktasında önemli çalışmalar yürüten Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, ‘Bugün fidan, yarın nefes’ sloganıyla 81 ilde dev ağaçlandırma seferberliği başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genelgesiyle "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak ilan edilen 11 Kasım’da, saat 11:11’de daha yeşil bir Türkiye hedefiyle 11 milyon fidan üç saat içerisinde 81 ilde geleceğe nefes olarak miras bırakmak amacıyla toprakla buluşturuldu. Türkiye’yi Guinness Rekorlar Kitabı’na taşıyan ağaçlandırma seferberliği kapsamında Kahramanmaraş’ta da 221 bin fidan dikimi gerçekleştirildi. 7’den 70’e bütün Kahramanmaraşlılar fidan dikmek için Kahramanmaraş’ın Çınarlı Mevkii’nde bulunan alana akın etti. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve İmran Kılıç, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, kaymakamlar, kurum müdürleri, çok sayıda öğrenci vatandaşın katılımıyla fidanlar toprakla buluşturuldu. 

“HEM ORMANLARIMIZA HEM DE VATAN TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç yaptı. Türkiye’nin orman varlığını 2023 yılında yüzde 30’a çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını anlatan Koç, “Yaklaşık 1 milyon kişinin katılımıyla daha yeşil bir Türkiye için, 11 milyon fidanı geleceğe miras bırakarak, ‘Bugün fidan, yarın nefes’ sloganıyla dünya rekoruna koşuyoruz. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’ta 221 bin, Hatay’da 98 bin, Gaziantep’te 130 bin ve Kilis’te ise 51 bin 400 fidan olmak üzere toplamda 500 bin 400 fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında ülkemizin orman varlığı 1999 yılında 20.8 milyon hektar iken, bugün 22.6 milyar hektar olmuştur. Yaklaşık 1.8 milyar hektar orman varlığımızı artırarak ülkemizin yüzde 28.6’sı orman haline gelmiştir. Orman varlığımızı 2023 yılında yüzde 30’a çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda gece-gündüz çalışıp hem ormanlarımıza hem de vatan toprağımıza sahip çıkacağız. ‘Kıyamet koparken dahi elinizde bir fidan olsa dikiniz’ diyen Peygamber Efendimizin ümmeti olarak, ‘Yaş kesenin başını keserim’ diyerek bin yıl boyunca tüm dünyaya hükmeden ecdadımızın torunları olarak ve ‘burayı öyle ağaçlandırın ki gözleri görmeyen birisi dahi yeşillikler içerisinde olduğunu anlasın’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiği gençliği olarak bu sevgiyi ruhumuzda hissedip gönülden gönüle aktarıp önemi gittikçe artarak devam eden ormanlarımızın başta korunması, sonrasında ise alanlarının genişletilmesinde üzerimize düşen görevleri Orman Genel Müdürlüğü olarak ziyadesiyle yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Zengin orman kaynaklarına ulaşmak, sağlıklı bir çevre ve daha yeşil Türkiye’de yaşamak için Geleceğe Nefes seferberliğini başlatan bakanımıza minnettar olduğumuzu belirtmek istiyorum. Milli Ağaçlandırma Günü’nün ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“COĞRAFYAMIZI DAHA FAZLASIYLA YEŞİLE BOĞMAMIZ LAZIM”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise orman alanlarının bilinçsiz bir şekilde daraltıldığını fakat yapılan çalışmaları önemsediklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından düzenlenen Geleceğe Nefes kampanyasında emeği geçen herkesi kutluyor, şehrim adına teşekkür ediyorum. İnsanoğlu, gerek sanayileşme gerek şehirleşme gerekse tarım alanlarının genişletilmesi veya ormanların bilinçsizce kesilmesi sonrasında maalesef yeşil alanları daraltmışız. Şehrimizin üçte birinden fazlası ormanlarla kaplı. Orman demek, nefes demek, yeşillik demek, güzellik demek. Biz şehirlerimizi, ülkemizi, coğrafyamızı daha fazlasıyla yeşile boğmamız ve bu alanları geliştirmemiş lazım. Bu faaliyet önemli bir faaliyet, bu seferberliği önemsiyoruz. Şöyle baktığımızda hakikaten Türkiye’de şehirlerimizin ve coğrafyamızın daha fazla yeşil alana sahip olduğunu düşündüğümüzde bu geleceğe nefes olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de şehirlerimizin tanımlı olan planlarında yeşil alanları daha fazla artırmış veya onu korumuş olsaydık çok daha güzel olacaktı ama hamdolsun ki Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle bu bilinç giderek artıyor, daha fazla ormana sahip oluyoruz. Ama korumak da bir o kadar önemli. Biz geçmişte var olanı korumuş olsaydık, bugün daha fazla ormana sahip olurduk. Bugün dikeceğimiz ormanı da daha fazla korursak daha fazla yeşile sahip olacağımızı biliyoruz. Bu etkinliğin hem şehrimize hem ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“KİMİN HANGİ AMAÇLA HAREKET ETTİĞİNİ MİLLETİMİZ ÇOK İYİ GÖRMEKTE”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç da yaptığı konuşmada fidan dikmenin önemli olduğunu belirterek, “Allah, yarattığı şeylere bir denge koymuştur. Cansızlar, bitkiler, insanlar, hayvanlar. Hepsi bir bütünün parçasıdır, bu dengede ağaçların da çok önemli bir yeri vardır. Nitekim yetişmiş bir ağacın 30’dan fazla kişinin verdiği nefesi temizlediğine dair ilmi tespitler var. İnancımıza göre ağaç dikmek çok önemli bir faaliyet. Allah cenneti bile ağaçlı, yeşillik bir yer olarak tarif ediyor. Milletimiz geçmişte de günümüzde de ağacın kıymetini biliyor, bilmeliyiz, bilmekteyiz. Son zamanlarda iktidarlarımız döneminde Kahramanmaraş’ımız genelinde 142 milyon ağaç, Türkiye genelinde de 5.5 milyar fidan toprakla buluşturulmuştur. Bugün de ülkemiz genelinde 11 milyon fidan Kahramanmaraş’ımız genelinde de yaklaşık 259 bin fidan toprakla buluşturuldu. Bu çok önemli bir kazanımdır. Ülkemiz genelinin yüzde 29’u, Kahramanmaraş’ımızın da yaklaşık yüzde 36’sı ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Kahramanmaraş’ımız orman zenginliği bakımından Türkiye ortalamasının da yüzde 7 üstündedir. Bir zaman Taksim’de bir meydan düzenlemesinden dolayı 6 tane ağacı kesmedik, yerini değiştirdik. Bunu öne sürerek kalkışmaya yeltenenler oldu. Onlara buradan hatırlatıyorum, 5.5 milyar ağacı ülkemiz genelinde, 142 milyon ağacı Kahramanmaraş’ta, bugün ise bir çırpıda ülkemiz genelinde 11 milyon fidanı toprakla buluştururken neredesiniz. Neden bir sözünüz yok, ne için sizi görmüyoruz. Ne için sizlerden bir takdir alamıyoruz devlet olarak. Demekki maksat başka, amaç başka. Kimin hangi amaçla hareket ettiğini milletimiz çok iyi görmekte ve bilmektedir. Bugün gerek ülkemiz genelinde, gerekse de Kahramanmaraş genelinde toprakla buluşacak olan fidanlarımızın ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“PKK NASIL İHANET EDİYORSA, AĞAÇ KESENLER DE İHANET İÇİNDE”

Milliyetçi Hareket Partisi olarak fidan dikme kampanyasını  desteklediklerini belirten Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, “Başta belirtmeliyim ki, Milliyetçi Hareket Partisi olarak fidan dikme kampanyasını en içten duygularla destekliyoruz ve katılıyoruz. Elbette ağaç dikmek çok önemli. Olayın bir sağlık boyutu var. Ağaç bildiğiniz gibi karbondioksiti tutan ve oksijen veren, böylece insan solunumunda çok katkısı bulunan temel bir yapıdır. Her ağacın insanın sağlığına, insanın hayatına büyük katkısı vardır. Elbette ağaç dikmeliyiz, inançlarımız da bunu gerektiriyor ve son anda bile ağaç dikmeyi bize öğütlüyor. Ağaç dikmek sadece kampanyalarla değil, her zaman boynumuzun borcu olması lazım. Ondan çok daha önemlisi dikilen ağaçlarımıza da sahip çıkmamız gerekir. Elbette Anadolu’nun daha önceleri tümüyle ağaçlık bir yurt olduğu söylenir. Eskiden savaşlarla, Moğol istilalarıyla yıkılan, yakılan ağaçların yerine bugün bir takım insanlar ülkemize zarar vermek için ağaçlarımızı kesiyorlar. Ne bahaneyle olursa olsun, ağaç kesmeyi, ağaçları yakmayı vatana ihanet olarak görüyorum. Bildiğiniz gibi PKK, yaz döneminde orman yangınları çıkardı. Daha önce ASALA bunu yapardı, hatta bir takım ülkelerin bunu yaptığını biliyoruz. Komşu ülkelerin ülkemize zarar vermek için ormanlarımızı yaktığını biliyoruz. Bunlar nasıl ihanet ediyorsa, yurt içerisinden de her ne bahaneyle olursa olsun ağaç kesmek, yangın çıkartmak, tarla ya da ev yapma bahanesiyle ağaç kesmek aynı şekilde ihanettir. PKK nasıl ihanet ediyorsa, bunları da ihanet etmiş olarak görüyorum. Elbette son anımıza kadar ağaç dikelim ama çok daha önemlisi dikilen ağaçlarımıza sahip çıkalım. Elbette ormanlar insan sağlığı için çok önemli. İnsan 3 dakika oksijen almadan yaşayamaz. Bu hem hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru hem sağlımız. Ama aynı zamanda orman ve ağaç ciddi bir endüstri ürünüdürde. Katma değeri çok yüksek ürünlerdir ve ekonomik katkısı vardır. Bu bilinçle başlatılan ağaç dikme kampanyasına destek vermek için buradayım, MHP olarak en içten duygularla destekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“ÇEVRENİN KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Programda son olarak konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yeşile duyarlı olmanın ve ağaçla buluşmanın önemine değinerek, “Gerçekten de insanlarımızın özlem duyduğu ağaçlandırma, yeşile duyarlı olmak ve ağaçla buluşmak yönündeki yüksek derecedeki temayülün bir ifadesi olarak Cumhurbaşkanımız himayelerinde ağaçlandırma seferberliğinin yapılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Özellikle ekosistemin korunması, bütün çevre üzerindeki baskıların bertaraf edilmesi yönünde biliyorsunuz 11’inci Kalkınma Planı’nda çok net ifadeler vardır. Aynı zamanda 11’inci Kalkınma Planı’nda yeşilin ve çevrenin korunmasına yönelik strateji belgelerinde de bu ifadeler milli hedef olarak önümüze konuluyor. Bu yönüyle bütün insanlarımızın ihtiyaç duyduğu, hem insan sağlığı hem de ekonomik anlamda ağaçlandırmanın önemini biliyoruz. Bu seferberlikle beraber dikmenin yanı sıra korunmasının da önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Esas olan bunun bir alışkan ve kültür haline getirilmesidir. Bu yönüyle de bütün mesai arkadaşlarımızdan istirhamımız bütün okullar başta olmak üzere öğretmenlerimizin öğrencilerimize anlatacağı bir numaralı kaide yeşille barışık, çevre dostu ve bu ağaçlandırmayla ilgili çocuklarda bir kültürün oluşturulmasının önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Ağaç sevgisi, ağaçlandırma ve ağacı muhafaza etmenin bir eğitim halinde verilmesi gereken birincil bir ders olması birinci adım. Eğitim noktasında ve herkesin kendi ailesinde insanlara bu sevginin aşılanmasının sürekli hale gelmesi önemli. 

“AĞAÇLANDIRMANIN YAYGINLAŞTIRILMASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Bir seferberlik ruhu içerisinde ağaçlandırmayı sadece bir gün değil, her gün yapacağız. Mevsimine, yerine, zamamına ve ihtiyacına göre bu ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması önem arz ediyor. Bunun için de hassasiyet içinde olunulması, ilgili kurumlarla birlikte bu faaliyetlerin icra edilmesi önemli. Bunu soyut düzeyde ulusal stratejilerin iz düşümü olarak ilimizde de hangi gün, hangi kurum, hangi kuruluş nerede ne yapacak bütün bunları bir belge halinde öğretilip ödev olarak hepimize verilmesi önemli. Bunun çalışmalarının talimatlarını zaten veriyor ve yaptırıyorduk. Gerçekten bu konuda belediyelerimiz de çok büyük bir performans sergiliyor. Bunun artarak devam etmesi gerekiyor. Var olan ormanların muhafazası ve tarım topraklarının korunmasının çok önemli olduğu malum. Biliyorsunuz parlamentomuzun özellikle miras kanununda yaptığı değişikliklerle toprakların parçalanıp miras yoluyla bölünmemesi açısından önemli çalışmalar yaptı. Bütün bunlar toprağın korunması, çevrenini korunmasına matuf faaliyetlerdi. Aynı şekilde çevre değerlerinin korunması ve bu yeşil alanların bitkilerin çevresel baskılarının uzak tutulmasınında çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından fidan dikimine geçildi. Fidan dikimine katılan birbirinden önemli isimler ise gazetemize şu açıklamalarda bulundu;

“STRESİ YOK EDEN TEMEL İLAÇ AĞAÇTIR”

AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici;

Bugün 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü, öncelikle bugünü ağaçlandırma günü ilan eden saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Görmüş olduğunu dağlarda yıllar öncesinde belki çok ağaç vardı ama maalesef her ne hikmetse ağaçlar bir şekilde kesildi veya yok edildi. Özellikle AK Parti iktidarları döneminde 5 milyarın üzerinde fidan, ağaç toprakla buluştu. Bugün de 11 milyon, belki de rekor kırıldı ve daha fazla ağaç toprakla buluşturuldu. Burada geleceğimiz olan genler var, küçük çocukları görüyoruz hep beraber bu kardeşlerimizle, yavrularımızla birlikte ağaçlarımızı toprakla buluşturacağız. Ağaç güzelliktir, yeşilliktir, nefestir. Stresi yok eden temel ilaç ağaçtır, doğal ortamdır, tabiattır. Ağaçları sadece toprakala buluşturmak değil korumak, muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak için bu bilinci çocuklarımıza aşılamak hepimizin görevidir. Bu organizasyonlarda emeği geçen başta c Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımız, tüm ilgili  kurumlar ve kişilere teşekkür ediyoruz. Bizler de inşallah bunların takipçisi olacağız. Daha farklı ve daha çok programlar ile daha iyisini yaomak için el birliği ile gayret göstereceğiz. Yeşili sevelim, doğayı koruyalım yoksa orman yok olur. Ormanlar yok olursa kuraklık olur, erezyon olur doğal afetler dediğimiz felaketler olur. Hiçbirini yaşamak istemiyoruz. Kahramanmaraş her zaman suyu ile yeşili ile en üst noktada ve en güzel olmuştur. Bugün de Kahramanmaraş’ı öne çıkarmak adına önemli bir gündür. Bugün, 250 bin civarında fidan Kahramanmaraş’ın her bir karışında toprakla buluşacak.

“HEP BERABER 11 MİLYON YENİ NEFES ALACAĞIZ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek;

“Bu ülkenin bir dünya lideri var, o liderin adı da Recep Tayyip Erdoğan. O dünya lideri bu ülkenin büyümesine, kalkınmasına her alanda katkı sağladığı gibi ülkenin nefes almasına da büyük katkısı vardır. Onun önderliğinde bugün Türkiye genelinde Dünya rekoru kırarak 11 milyon ağaç dikeceğiz inşallah. Bu 11 milyon ağacın 250 bini de Kahramanmaraş’ta dikilecek. Bu, 250 bin yeni nefes demektir. Yeni nefes demek daha sağlıklı ve daha güzel şartlarda nefes alamız demektir. Geleceğe nefes programı kapsamında Kahramanmaraş’ımızda saat 11’i 11 geçe 250 bin fidan dikeceğiz. Bu programdan sonra EXPO alanımızda da ağaç dikeceğiz. Kahramanmaraş nefes alma bakımından çok daha güzel olacak. Bu programı düzenleyen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği olan, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Hep beraber 11 milyon yeni nefes alacağız.”

“BUGÜN BURADA ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ HAZIRLIYORUZ”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir;

“Biz yıllardır çocuklarımızı iyi yetiştirmek, onların iyi eğitimler alması için okullar yapıyoruz, eğitim kurumları yapıyoruz. Bu noktada bir şeyi gözden kaçırıyorduk o çocuklarımızın yaşayacağı güzel bir doğa olmadıktan sonra çocuklarımıza hazırladığımız geleceğin hiçbir önemi yoktur. Bugün burada çocuklarımızın geleceğini hazırlıyoruz. Hem ülkemizin daha verimli bir ülke, daha iyi imkanlara sahip bir ülke olmasının imkanlarını sağlıyoruz hem de çocuklarımızın daha güzel bir havada yaşaması daha sağlıklı bir havada yaşamasının önünü açıyoruz. Bu da bir nesil inşaasıdır.  Bu olay bugün burada kalmayacak gün geçtikçe büyüyerek devam edecek. İnsanlarımızda bu bilinç var göründüğü gibi alanda insan kaynıyor. Demek ki insanlar kendi geleceklerine sahip çıkıyorlar. İnşallah ilerleyen günlerde bu çalışmalar daha da büyüyerek ilerleyecek” 

“ÜLKEMİZİN HAVA SAHASI DAHA TEMİZ OLACAK”

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay;

“11 milyon fidanın bugün saat 11.00’da toprakla buluşma alanındayız. Bu organizasyonun Maraş ayağını da Kapıçam bölgemizde gerçekleştiriyoruz. Fidanımızı diktik. İnşallah bu organizasyon Kahramanmaraş'ımızın daha yeşil olmasına, ülkemizin hava sahasının daha temiz olmasına katkı sağlar diye umuyorum. Mükemmel bir organizasyon emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

“GELECEĞE YATIRIMIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı Kadir Okatan;

Çok güzel bir etkinlikteyiz. Gelecek kuşaklara, geleceğimize yatırımın en güzel örneklerinde ir tanesi. Malum, Dünya bir global ısınma ile karşı karşıya dolayısıyla ülkemizin kuraklaşamaya karşı çok ciddi bir çalışmaya ihtiyacı var. Bu çalışmayı da hep beraber yapabiliriz. Sadece orman idaresinin yapabileceği bir çalışma değil. Mesele sadece fidan dikmek değil geleceğe yatırımın en güzel yöntemi ağaç sevgisi, toprak sevgisi, toprakla buluşmadır. Özellikle çocuklarımızın bu etkinlikte bulunması çok daha anlamlı. Onların bu türlü alışkanlıkları kazanması, güzellikleri yaşaması lazım. Çok güzel bir ortam, hep beraber tüm Kahramanmaraşlılar olarak buradayız. Kadını, erkeği, memuru, öğrencisiyle hep birlikteyiz. İnşallah bu etkinlik her ıl böyle devam edecek. Diğer zamanlarda da ağaç dikmeye, fidan dikmeye önem vereceğiz, onları koryacağız. Bu etkinlik ile birlikte hep beraber çevreye duyarlı, çevreyi koruyan, çevreyi geliştiren bir ruha sahip olamayı temenni ediyorum. Bu gibi faaliyetler bunun güzel bir parçası olacaktır.”

“AĞAÇ DİKMEK DEĞİL AĞACI YAŞATMAK ÖNEMLİDİR”

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Doğan İnci;

“Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü olarak bu rekora bizim de bir katkımız olsun diye bugün buradayız. 11 milyon ağaç dikiminin içerisinde bizler de varız.  Emniyet Müdürlüğü olarak bizim de kendimize ait bir ağaç dikim bölgemiz var. Orada da tüm arkadaşlarımızla ağaç dikimi yapıyoruz. Ancak, ağaç dikmek değil ağacı yaşatmak önemlidir. Bu noktada bunların takipçisi olacağız ve dikilen ağaçlarımızı yaşatacağız. Kendimize ait bir hatıra ormanı oluşturacağız. Üzüldüğümüz tek şey, Kahramanmaraş’ta bu yeşilliklerin apartmana dönüştürülmesi. Bunlar içimizi yakıyor. Kıraç alanlara evlerimizi yapalım, Tarım ve Orman arazilerine bina yapmayalım, tahribat yapmayalım. Ağaç kesen baş keser diye bir sözümüz de var. Yeşil bir dünya istiyoruz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz