Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Albay Adnan Köşker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, anıta çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, Türk bayrağına İstiklal Madalyası'nı taktı. Daha sonra burada günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yapan Başkan Erkoç, 5 Nisan’ın kendileri için sıradan bir gün olmadığını belirterek, 5 Nisan’ı kurtuluş savaşının bir şehirden bir ülkeye yayıldığı bir gün olarak tanımladı. Kahramanmaraş’ın kazandığı savaş nedeniyle Anadolu’nun kaderini değiştirdiğini ifade eden Başkan Erkoç, “Bu mutlu ve anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan, bu şehrin tarihteki kahramanlıklarının bir belgesi olan İstiklal Madalyası’nı şanlı bayrağımız üzerine takma onurunu yaşamaktan büyük sevinç duymaktayım” dedi.

“MADALYA BİR YANIYLA DA GELECEĞİ TANZİME VESİLEDİR”
Başkan Erkoç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu madalya, yokluklar içerisinde canlarını ortaya koyarak bağımsızlık ateşini yakan şehitlerimiz ve gazilerimizin hatıralarına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir armağanıdır. Anma ve kutlama merasimleri bir yanıyla geçmişi hatırlamaya, bir yanıyla da geleceği tanzime vesiledir. Törenler, temsiller, konuşmalar 99 yıl önceki anlayışı, 99 yıl önceki azim ve kararlılığı, 99 yıl önceki duruşu bugüne ve geleceğe taşıma maksadına atıf olmalıdır. Çünkü o anlayış, azim ve kararlılığa bugün de ihtiyacımız vardır, yarın da ihtiyacımız olacaktır. Bağımsızlığımızı sürdürmek, başı dik insanlar olarak huzur içinde yaşamak, ecdadımızın 99 yıl önce sergilediği kahramanlığı kuşanmakla mümkündür. İlayı kelimetullah idealinin sembolü olan şanlı bayrağımızın yurdumuzun üstünde ebediyyen dalgalanması, şehadetleri dinin temeli olan ezanların memleket semalarında günün beş vaktinde inlemesi, Kurtuluş Savaşı’ndaki ruh ve inancın muhafazasına bağlıdır.

“İNSAN HAFIZASIYLA İNSANDIR”
Tam manasıyla bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı’mız esnasında düşmana yürek ve ruh birliğiyle karşı koyan Kahramanmaraşlılar, vatanın her karış toprağının şehit kanıyla sulanmadıkça işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmışlardır. Bu uğurda çoluk çocuk, genç yaşlı demeden varını, yoğunu ortaya Maraşlılar elde ettikleri zaferle tüm Anadolu’da büyük bir heyecan dalgası oluşturmuşlardır. Bu destansı mücadeleyi unutulmaz kılmak isteyen TBMM, 5 Nisan 1925’de Maraşlılara kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirerek büyük ve onurlu bir ilke imza atmıştır. İnsan hafızasıyla insandır, tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 5 Nisan Madalya Günü, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Tarihini bilmeyenlerin ne yazık ki coğrafyalarını da başkaları çizer. Bunun için tarihimizi iyi okumak zorundayız. Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı, kültürü, değer yargısı ötekini yok etmeden sevgi, saygı ve hoşgörü içinde tarihimizi birlikte yazdık. Bu kadim coğrafyada değerlerimizle et ve tırnak, taşla toprak gibi beraber yaşadık. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da acılarını, zor zamanlarını paylaşarak özgür, mutlu, müreffeh bir kader birliğiyle yaşayacaktır.

“BU BAYRAK DAHA DA YÜKSEKLERE ÇIKACAKTIR”
Hem bu gerçeğin farkına varan, hem de Kurtuluş Savaşı’ndaki manevi dinamikleri yaşamaya ve yaşatmaya çalışan kadrolar olarak bütün gücümüzle beş yıl boyunca şehrimizi daha güzel, daha yaşanabilir hale getirmeye çalıştık. Büyükşehir Yasası ile beraber hamdolsun şehrimizin bütününde şehrimizi imar etmekle aziz milletimiz tarafından yetkilendirildik. Hamdolsun bu beş yıllık süreçte önemli eserler bıraktığımıza inanıyoruz Kahramanmaraş’ımızda. Beş yıl gecemizi gündüzümüze katarak Kahramanmaraş’ımızı gıpta ile gösterilen, insanların en huzurlu, en mutlu, en müreffeh yaşadığı iller arasında en ön sıraya yükseltmek için tüm gücümüzle mücadele ettik. Çok şükür 5’nci yılın sonunda bizim için onur gününde İnşallah görevimizi teslim edeceğiz. Yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve ilçe belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki Kahramanmaraş önümüzdeki dönemde de daha büyük hizmetler alacaktır ve bu bayrak daha da yükseklere çıkacaktır. Bu şehir nasıl tarihte en önde yer almışsa gelecekte de ülkenin istikbal mücadelesinde en önde yer almaya devam edecektir. 5 yıl boyunca vatandaşlarımızla beraber omuz omuza Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin iltifatıyla bu işleri yapmaya çalıştık. Kahramanmaraşlı hemşerilerimize hakkımızı helal ediyoruz. Onlardan da helallik diliyoruz, onların bizlere hakları eminim ki geçmiştir, haklarını ödeyemeyiz ama o haklarını helal etmelerini diliyoruz. Bizi bu göreve aday gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve beş yıl önce bizleri büyük teveccühle seçen Kahramanmaraş halkına en kalbi duygularımla minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

“KAHRAMANMARAŞ, İSTİKLALDE DE İSTİKBALDE DE ÖNCÜ ŞEHİRLER ARASINDA”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın hem istiklalde hem de istikbalde öncü şehirler arasında yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: “TBMM tarafından Kahramanmaraş’ımıza İstiklalin başkentinin unvanının verildiği bir gün. İlk defa TBMM tarafından bir kente bir kişiye değil kocaman bir kente kırmızı şeritli istiklal madalyası verilmiş. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ımızın istiklalin başkenti olduğu yasal olarak TBMM tarafından tescillenmiş ve tespit edilmiştir. Sonra tabii Kahramanmaraş’ımız istiklalin başkenti olmasından sonra gelişen Cumhuriyet dönemimizde ekonomisiyle, kültürüyle her bakımdan büyüyerek gelişerek istikbalde de önemli kentler arasında kendine yer bulmuş. Gerçekten özellikle 80’li yıllardan sonra yaptığı yatırımlarla ülkenin ekonomisine, Kahramanmaraş’ımızın ekonomisine ciddi katkılar sağlayan yılda en az 1 milyar dolar ihracat yapan ve 500’e yakın sanayi tesisleri ile geleceğinde istikbalinde başkenti olmaya aday kentlerimizden biri haline gelmiş. Bizlerde Kahramanmaraş’ın yöneticileri olarak Büyükşehir Belediyemizle beraber ilçe belediyelerimizle beraber bütün kamu kuruluşlarımızla ve STK’larımızla beraber Kahramanmaraş’ımızın istikbaldeki bu önemli yerini daha üst noktalara taşımak ve Kahramanmaraş’ımızı yaşanabilir kentler sıralamasında en ön sıralara taşımak için gayret edeceğiz. Kahramanmaraş büyük bir şehir. İstiklalde de istikbalde de kendine her zaman yer bulabilecek, insanlarıyla, kültürüyle büyük bir kent. İnşallah bu kent gelecekte çok daha güzel olacak. Bu bağlamda bize düşen görevleri de inşallah gecemizi gündüzümüze katarak sağlayacağız.”

TÜM VATANDAŞLARIMIZ KURTULUŞ DESTANINI ORTAK BİR ŞEKİLDE YAZMIŞLARDIR
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, şunları kaydetti: “Tüm hemşerilerimizin 5 Nisan Madalya Gününü kutluyorum. Hepinizin malumu Kahramanmaraş’ımızın kurtuluş destanı ülkemizin kurtuluş destanının fitilini ateşleyen bir harekettir ve Kahramanmaraş’ımızdaki tüm hemşerilerimiz tüm vatandaşlarımız topyekûn bu Kurtuluş Destanını ortak bir şekilde yazmışlardır. Neticesinde de tüm vatandaşlarımıza ithafen Kahramanmaraş’ımız madalyalı bir şehir. Bugünde 5 Nisan anısına Madalyalı Kardeşlik Gününün anısına organizasyonlar ve törenler yapılmaktadır.”

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz