Geçtiğimiz yıl işsizlik rakamlarındaki yükseliş nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan ve akabinde dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından ete kemiğe büründürülen ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi’ geride bıraktığımız süre içerisinde istihdamdaki faydasını gösterdi. Türkiye’de hemen hemen tüm iş adamları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına kulak vererek istihdamda önemli adımlar attı. Atılan bu adımlar sayesinde ise ülke genelinde yüzbinlerce işsiz birçok sektörde istihdam edilerek ekonomiye yük olmaktan kurtuldu. Gerçekleşen bu istihdam hareketiyle birlikte sadece işsiz erkekler değil kadınlarda birer iş sahibi edilerek toplumdaki rolleri arttırıldı. 1990’lı yılarda yüzde 30 düzeylerinde olan kadın işçi bugün gelinen noktada yüzde 39’lara ulaştı. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun öncülüğünde ve talimatlarıyla kadının iş hayatındaki önemi her zamankine göre daha da aktifleştirildi. Buna paralel olarak ta yine kadınların ekonomideki rolleri biraz daha kuvvetlendirildi.

Kadın istihdamında yaşanan bu artış sonrası ise İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kentteki iş gücüne katılan kadınların istatistiki verilerini açıkladı. Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a özel açıklamalarda bulunan Yüce, son dönemde kadın istihdamına yönelik çok ciddi adımların atıldığını belirtti. 2018 yılında kadın istihdamı için yeni düzenlemelerin yolda olduğunu dile getiren Yüce, bakanlık olarak hedeflerinin yüzde 39’larda olan kadın işgücünü yüzde 42, 43’lere çıkarmak olduğunu söyledi.

İŞ HAYATINDA KADINLARA YÖNELİK POZİTİF AYRIMCILIK
İş hayatında kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın olduğunu ve hatta bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin dahi mevcut olduğunu anlatan Yüce, “Bildiğiniz gibi gerek cumhurbaşkanımızın gerek başbakanımızın gerekse de bakanımızın 2017 yılı Aralık ayı içerisinde yaptığı İstihdam Çalıştayında ve başlatmış oldukları Milli İstihdam Seferberliğinde özellikle dezavantajlı gruplar dediğimiz kesime yönelik hükümetimizin ciddi adımları ve ciddi ayrıcalıkları var. Hatırlarsak anayasada işe alırken cinsiyet ayrımı yapmak suçtur. Ama kadınlara yönelik ayrımcılık yapmak suç değildir. Yani kadınlarımız lehine pozitifi bir ayrımcılık yapma noktasında yasal bir mevzuat bile düzenlendi. Dolayısıyla buna paralel olarak ta bakanlığımız, genel müdürlüğümüz, il müdürlüğümüz bu projeksiyon doğrultusunda bizde çalışmalarımızda kadınlarımıza, engellilerimize, eski hükümlülere, yaşlılarımıza toplumda dezavantajlı olarak iş bulmasında güçlük çeken kesimlere yönelik pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Örneklemek gerekirse geçen yıl istihdam garantili 181 kişilik kurs açmışız ve bu 181 kişiden kadınların katılım oranı yüzde 71. Yine istihdam garantili açtığımız kursa 356 kişinin içerisinde bayanların oranı yüzde 95. Özel politika dediğimiz yani dezavantajlı kesime yönelik açtığımız 698’lik kursların içerisinde yüzde 70. Geçen yıl iş başı eğitim programı kapsamında 5 bin 144 kişi Kahramanmaraş genelinde istihdam edildi ve burada kadınlarımız oranı yüzde 39. Geçen yıl yine toplum yararına program çerçevesinde okullarda, milli eğitimde, müftülükte, ormanda ve belediyenin hizmet alanlarında 5 bin 217 kişi istihdam etmişiz ve bunun yüzde 48’i yine kadınlardan oluşuyor. Toplamda da geçen yıl 14 bin 271 kişi yerleştirmişiz ve kadınların oranı burada maalesef yüzde 22. Tabii sanayi de özel sektördeki işlerin daha çok vardiyalı olması, işin zor olması ve kuvvet gerektirmesinden dolayı kadınların oranı burada biraz düşük” ifadelerini kullandı.

1 İLE 5 YAŞ ARASINDA ÇOCUĞU OLAN KADINLARA 400 TL EK DESTEK
Çalışma hayatında olan kadınlara verilen desteklerin haricinde bir çocuk olmak kaydıyla 1 ila 5 yaş arasında çocuğu olan kadınlara devletin 400 TL ek destek vereceğinin bilgisini veren Yüce, ayrıca yine kendi iş yerini açmak isteyen kadınlar için de üniversite ve KOSGEB ile birlikte girişimcilik programları düzenlediklerini kaydetti. Yüce, “2018 yılı içerisinde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yine Milli İstihdam Seferberliği ilan edildi. Kurumumuzda işbaşı eğitim programlarında kadınların istihdam edilmesi halinde bunlar lehine düzenlemeler yaptılar. Nedir bu düzenlemeler? Örneğin işbaşı eğitim programının çeşitleri var. Bunun imalat sektörü var, bilişim sektörü var. Eğer bizim yaptığımız bu işbaşı eğitim programlarında kadınlar işbaşı eğitim programının sonunda özel sektör işyerlerince istihdam edilmeye başlandığında veya ek istihdam yaptıklarında erkekler için devletin desteği, SGK Prim teşviki 12 ay iken bayanlar lehine 18 ay. Böyle bir düzenlememiz var. Kurumumuzun işbaşı mesleki eğitim kursları herhangi bir projesinden yaralanan bayanlarımıza 1 ile 5 yaş arasında çocuğu olanlara verdiğimiz desteğin haricinde ek olarak 400 TL destek verilecek. Yine bizim kendi işini kurmak için il müdürlüğümüze müracaat eden kişilerle ilgili KOSGEB ve üniversiteyle girişimcilik programları düzenliyoruz. Geçen yıl bin 394 kişiye girişimcilik eğitimi vermişiz. Bu rakam içerisinde bayanların oranı yüzde 45 civarında. Fazla talep olduğu zaman önceliği biz bayan kardeşlerimize tanıyoruz. Bu konuda Bakanımız Jülide Sarıeroğlu’nun talimatı bize bu yönde” şeklinde konuştu.

HEDEF YÜZDE 43!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun öncülüğünde kadın istihdamını daha da yukarılara çıkaracaklarının altını çizen Yüce, son olarak sözlerine şunları ekledi: “1990’lı yıllarda kadınlarımızın iş gücüne katılım oranları yüzde 30’lardaydı. Şu anda ise Türkiye’deki işgücüne katılım oranları yüzde 39 ve bakanımızın söylediği gibi bu rakamı yüzde 42’lere,43’lere çıkarma yönünde ciddi çalışmalarımız var.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz