HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 8 ilde düzenlenecek olan ‘Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında eğitim toplantısı başladı. HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kadınların iş hayatında daha verimli ve mutlu çalışmaları noktasında başlattığı proje kapsamında Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nden pilot il olarak seçilmişti. Projeye geçtiğimiz günlerde Yozgat, Aydın ve Van’da start verilirken, HAK-İŞ Konfederasyonu temsilcilerinin yeni adresi Kahramanmaraş oldu. HAK-İŞ Kahramanmaraş Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen eğitim toplantısına, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur ve HAK-İŞ Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Çınar ile çok sayıda girişimci kadın katıldı.

DAHA BÜYÜK TOPLANTILARI HAK EDİYORUZ”

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren HAK-İŞ Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Çınar, “Yenilikçi yöntemlerle kadın çalışanlarıyla ilgili programımızı şehrimizde yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu toplantının düzenlenmesi noktasında HAK-İŞ Konfederasyonu’muzun 8 ilden biri olarak bizleri seçmesi bizi ayrıca mutlu etti. İnşallah bu tür programlarımızın devamını getirerek, daha geniş kitlelere yayarak, daha geniş salonlarda yaparız. HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanımıza ilimizde bu programı hazırladıkları için teşekkür ediyorum. Kadın Komite Başkanımızdan ileriki günlerde daha geniş katılımlı bir program istiyoruz Kahramanmaraş’ta, bunu da hak ediyoruz diye düşünüyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ ÖZEL BİR YERİ VAR”

HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Kahramanmaraş’ta kadınlara geçmişten bu yana değer verildiğini bildiklerini ve bu nedenle Kahramanmaraş’ta düzenlemek istediklerini belirterek, “Ömer Başkanımız Kahramanmaraş olarak hak ediyoruz dedi, gelirken Kahramanmaraş’la ilgili ne var diye hafızamı yoklamak istedim. Kadına verilen değerin herhalde en önemli göstergelerinden biri burada yaşanmış bir olaydır. Sütçü İmam olayını hepimiz biliriz, kadınlara sataşan Fransız askerlerini Sütçü İmam ve arkadaşları etkisiz hale getirmiş ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. O anlamda Kahramanmaraş’ın zaten çok özel bir yeri var. Kadınlara verilen değeri zaten tarihimizden görüyoruz. İnşallah daha büyük projelerde bir araya gelmek isteriz. Çalışma Bakanlığı’mızın katkılarıyla hazırlanan projenin uygulaması için buradayız. İki günlük eğitimimiz olacak, projemiz yedi bölgenin yedisinde de yapıyoruz. Şuan dördüncü programdayız, ilkini İç Anadolu Bölgesi’nde Yozgat’ta gerçekleştirdik. Aydın ve Van’da da programlarımızı yaptık. Şuan Kahramanmaraş’tayız, buradan sonra da Tekirdağ Çorlu, Trabzon, Diyarbakır ve Kıbrıs’la tamamlayacağız. En son da bir kapanış toplantısı olacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE İŞ HAYATI ERKEKLERE GÖRE AYARLI”

Kadınların iş hayatında daha verimli ve mutlu çalışmaları noktasında çözümler üretmek için eğitim programlarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Zengin, “Bütün alanlarda eğitim vermek adına iki günlük sıkıştırılmış bir program hazırladık. İletişim becerilerinden , kadın haklarına, uluslararası referanslara, çalışma yaşamındaki kadın temsiline, iş ve aile yaşamında uyumlaştırılmasına ve birçok konularda eğitim vereceğiz. HAK-İŞ olarak biz eğitimlere çok önem veriyoruz. Kadınların eğitimine de daha fazla özen gösteriyoruz. Çünkü, bir söz vardır, bir erkeği eğitirseniz bir ferdi, bir kadını eğitirseniz bir aileyi eğitirsiniz mantığıyla hareket ediyoruz. Türk kadınının yapısını biliyoruz, bizim yanımızda hem iş kadını hem anne hem de eş olma vasfını birlikte yükleniyoruz kadınlar olarak. Biz Türk kadını çalışırken aile hayatını kesinlikle bırakmıyoruz, bunu Avrupa’da yaşayan kadınlar söylüyor. Ama bu tabi kadınların çalışma hayatına girmesiyle birlikte bazı zorlukları da beraberinde getirdi. Bu noktada HAK-İŞ olarak çalışmalar yapıyoruz. İş hayatını kadınlara göre düzenlemeye çalışıyoruz, çünkü kadınlar olarak biz iş hayatına geç girdik. Haliyle var olan bir çalışma yaşamına sonradan entegre olduk. Çalışma yaşamı bize göre ayarlanmadığı için onu düzenliyoruz. Örneğin emzirme odaları ve lavaboların ayrılması gibi yapılacak küçük değişiklikler büyük önem arz ediyor. Çünkü bu alanlar beyler ağırlıklı çalıştığı için geçmişte ona göre düzenlenmiş. Bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası arenada da çok önemli çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

KADINLARIN İŞ HAYATI ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMELİYİZ”

Kadınların hem iş hayatına girmesini hem de çalışanların çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedeflediklerini anlatan Zengin, “HAK-İŞ olarak hem kadınların hem iş hayatına girmesini hem de çalışanların da çalışma şartlarını iyileştirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Kadınlar olarak hepimizin sorunları ortak, en başta da çocuklar geliyor tabi ki. Çocuk bakımından aile yapısının düzenlenmesine kadar birçok alanda İnşallah yaptığımız çalışmalarla yol alacağız. Eğitimlerimiz daha önce kadın odaklıydı, şimdi ise kadın erkek tüm üyelerimize eğitimler veriyoruz. Çünkü herkesin olması gerekeni bilmesi önemli. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın bu konuda büyük emekleri ve yönetim kurulunun destekleri var. Direk kadın odaklı çalışmalar yapılıyor. Konfederasyonun tüzüğüne direk olarak kadınlarla ilgili maddeler konuldu” dedi.

KARARLI ADIMLAR ATILMADI”

“Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin son bulması için yeni ve kararlı adımlar atılmalıdır” diyen Zengin, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İş yerlerinde psikolojik taciz yani mobbinge karşı önlemler alınmalıdır. Ücret adaletsizliğinden eşitsizliğinden yola çıkıyoruz, en önemli kriterimiz bu. Kadın iş gücünün ucuz iş gücü olarak görülmesini istemiyoruz. Kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır. HAK-İş olarak bir terim belirledik, ‘Fıtratta farklılık, haklarda eşitlik’ diyoruz. Kadının fıtrat yapısıyla erkeğin fıtrat yapısı farklı, kadının fıtrat yapısını göz ardı etmeden, fıtrat yapısına uygun bir şekilde adaletin sağlanmasını istiyoruz.”,

SENDİKAMIZIN TALEPLERİNİ KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sendikacılığın önemine değinen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya da yaptığı konuşmada, “Eğitim şart sözü klişe bir söz oldu ama hakikaten gerçekçi bir laf. Sendikacılık işi Türkiye’de bir dönem belli kesimlerin elindeydi. Fakat onlar bunu daha çok ideolojik kullandılar. Yani sendikanın gerçek hakkını, bir hak arayışı, çalışanların hakkını savunan ama bunun yanında da mesele vatan, millet meselesi olduğu zaman canını ortaya koyabilen bir örgütleşme biçimi değil de daha çok ideolojik amaçla çalışan bir örgüte dönüştüler. Biz tabi iş veren olarak, başkanımızla yeri geliyor kavga ediyoruz, yeri geliyor yumruklaşıyoruz. Bunlar işin esprisi ama tabi ki sendika iş verene karşı sizin haklarınızı savunmakla mükellef. Biz de iş veren olarak imkanlarımız ölçüsünde ne kadar bu anlamda sendikamıza yardımcı olabiliriz açısıyla baktık bugüne kadar. Bugüne kadar da toplu iş sözleşmelerimiz yüksek hakime gitmeden çözüldü. En son sözleşmemizde de Genel Başkan Mahmut Arslan gelmişti, başkanımızla imzalamıştı. Rahatlıkla söyleyebilirim ki en azından kendi kurumum adına biz imkanlarımız ölçüsünde sendikamızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

KADIN İSTİHDAMINA CİDDİ TEŞVİKLER VAR”

İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce ise kadınların iş hayatına katılmasına yönelik çalışmaları anlatarak, “Seminerimizin amacı yenilikçi yöntemlerle kadın çalışanlarının eğitim yoluyla güçlendirilmesi projesi. Biz de bakanlık olarak, kurum olarak Cumhurbaşkanımız öncülüğünde Çalışma Hayatında Milli Seferberlik adı altında seferberlik ilan etmiştik. Seferberlik askeri bir terim ama top, kılıç gibi yöntemler geride kaldı. Ülkeler artık birbirlerine ekonomik yada diğer şekillerde argümanlarla rakibini diz çöktürmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da Çalışma Hayatında Milli Seferberlik çerçevesinde seferberlik ilan etti. Bu seferberliğin ikinci fazı olan 2018 yılındaki projemiz devam ediyor. İllerde bunun uygulayıcısı olarak Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın temsilcisi olarak İŞKUR İl Müdürü göreviyle biz yürütüyoruz. İstihdam seferberliği çerçevesinde gerçekten tam da seminerin katılımcılarının muhteviyatına uygun kurumumuzun, hükümetimizin, devletimizin hakikaten kadın istihdamının artırılması yönünde ciddi projeleri ve ciddi teşvikleri var. Yeni istihdama katılacak kadınlarımızın da istihdam teşviklerinden faydalanması noktasında geniş katılımlı bir toplantı yapalım İnşallah. Hakikaten kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Örneğin iş yerlerine işçi alındığında kadınlara ayrı bir kota uyguluyoruz. 2 ile 5 yaş arasında çocuğu bulunan kişilere ekstra 400 TL destek veriyoruz. Yeni bir iş yeri açma noktasında taleplere karşı desteklerimiz var. İş’te kadın projesi adı altında Mesleki Eğitim’de ve bizim iş başı eğitim programlarımıza katılan kadın kardeşlerimize günlük 70 bin TL’ye kadar iş noktasında destekler veriyoruz” ifadelerini kullandı.

AHMET GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz