Kahramanmaraş’ta bir çocuk annesi Fatma Ertarğın, ayakkabı tamirciliği üzerine iş yeri açarak kadının gücünü gösterdi. 


Uzun zamandır erkeklerin egemenliğinde olan ayakkabı tamirciliğine bayanlar el attı. Kahramanmaraş’ta 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Ertarğın, 3 yıl öncede Mikrokredi den aldığı destek ile eşinin yarım bıraktığı mesleği sürdürüyor. Kentte tek bayan ayakkabı tamircisi olarak çalışan bir çocuk annesi Fatma Ertarğın, 20 yıl önce evlendiği eşinin desteğiyle birlikte bu konuda kendini daha çok geliştirerek kadınlara örnek teşkil ediyor. Yaklaşık 20 yıldır ayakkabı tamirciliğine aileden esinlenerek ve çok severek yaptığını ifade eden Fatma Ertarğın, kendi ayaklarının üstünde durması gerektiğini söyledi. Ertarğın, “Yaklaşık 20 yıla yakın bu mesleği yapıyorum. Bir ara değişik mesleklerde yaptım fakat bu işi çok sevdiğim için bu mesleğe yöneldim. Kendi ayaklarımın üstünde durmak istedim. Ayakkabı tamirciliği piyasada çok yok. Özellikle bir bayan ayakkabı tamircisi Kahramanmaraş’ta hiç yok. Aileden gelen bir meslek olduğu için ben neden yapamayayım neden olmasın dedim. Herkes aynı mesleği yapmak zorunda değildir” dedi.

 

‘ELİNİN KARASINI ÖPEYİM DİYORLAR’

Bu mesleğe ilk gönül verdiğinde insanlar tarafından yargılandığını ifade eden Ertarğın şuan kendisini takdir ettiklerini söyledi. Ertarğın, “Evde olan bayanlar sürekli eşinin eline bakmak zorunda değil. Onlarda kendi çaplarında bir şeyler yapmalılar diye düşünüyorum. Bir bayan olarak bu işi yapmam insanlar tarafından ilk başta çok yadırgandı. Ama şuan çok takdir edilmekteyim. Çoğu müşterim ellerinin karasını öperim deyip beni utandırıyorlar.  Bunu amirinden tutun memuruna kadar söylüyorlar. Kadınlarımız bana çok kızıyor. Bizim kocalarımız bize karşı diş bile eğiliyor, sen ne yapıyorsun diyorlar. Ben ise oturup göbek büyütmeyin, biraz kendinize bakın, yürüyüş yapın ekmeğinizi az yiyin, çalışın diyorum. Ben bu işimi yaparken internete de girebiliyor, kitaplarımı da okuyabiliyorum. Ben bu işi yapacakken kimseye kulak asmadım. Benim gittiğim yol doğru yoldu. Severek bu işi yapıyorum. Ekmeğimi böyle kazanıyorum. Kimin ne düşündüğü açıkçası pekte umurumda değildi. Ben bunu yaparım dedim neden yapamayayım diyerek bu işe gönül verdim.  41 yaşındayım aileden gelen bir meslek bu. 20 yıldır kendimi sürekli geliştirdim. Yaklaşık 3 yıldır mikro kredi desteğiyle bu işi yapıyorum. Mikro kredinin verdiği her yıl bin TL bana destek oldu. Destek almaya da devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

 

‘HER AYAKKABI BİR BULMACADIR’

Erkek ayakkabı tamircilerinin kendisine çok kızdığını söyleyen Ertarğın, şunları kaydetti: “Bir ara kuyumculuk mesleği yaptım ama orada aradığımı bulamadım. Kadın eskiyi yeniye dönüştürmeliydi. Kadın geri dönüşümcü olmalıydı. Başka mesleklerde bunları göremedim. Bu meslek gerçekten güzel bir meslek. Sabır ve sebahatla ayakkabı nasıl yapılır, nerden açılır, çocuk nasıl basıyor, vatandaş yan mı giyiyor, neresine basıyor bunları bilmek güzel şeyler. Her ayakkabı bir bulmacadır. Akşama kadar her ayakkabıda bulmaca çözüyorsun. Bu arada kadın olmaya çalışıyorsun, bakımlı olmak istiyorsun. Erkek meslektaşlarım bana çok kızıyorlar. Bayan müşterileri daha çok çektiğimi biz ekmek yiyemiyoruz gibi sitem ediyorlar. Ama kul rızkını yer. Her ayakkabı bir hikâyedir, sana bir şeyler öğretir. İmalatta aradığımı bulamadım. Bende çalışmayı çok sevdiğim için evde duramayacaktım. Hiç kimse yapmasa da ben bu işi yapacağım dedim. Eşim ve ailem bana destek verdi. Yapabileceğime inandılar. Şuanda dört dörtlük her şeyin üstesinden geliyorum. Bir ayakkabının yenisini yapmak tamirden daha kolaydır. Her şeyden önce bir işi sevmek lazım.”

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz