25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi "Kadına Şiddete Dur" dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen " Kadına Şiddete Sen de Dur De " etkinliğinde sivil toplum örgütleri bir araya geldi. Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen program Bando Konseri ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları bölümünde KADEM adına Ebru Esma Kanlıdere ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç birer selamlama konuşması yaptı.

Programda konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ülkede ve tüm dünyada kitlesel bir hastalık haline dönüşmüş “Kadına Şiddet” konusuna farkındalık oluşturmak adına bir araya geldiklerini söyledi. Erkoç, “Her şeyden önce bir birey olarak insan onuruna aykırı, toplumun huzur ve refahına engel olan bu sorunla mücadele etmek, şiddetin karşısında durmak ve çözüm yolları üretmek zorundayız. Bir anne, bir eş, bir evlat, bir kardeş, komşu, arkadaş olan kadın bütün bu vasıflardan önce insandır. İnsan da eşref-i mahlukattır. Yaratılmışların en şereflisidir. Burada kadın veya erkek demiyoruz. İnsan diyoruz. Bu sebeple kadına kalkan her el tüm insanlığa kalkmıştır. Onun onuruna, haysiyetine yapılan her saldırı tüm insanlığa yapılmıştır. Öldürülen her kadınla birlikte aslında tüm insanlık katledilmiştir. Çünkübizim inançlarımızdabir insanı öldüren, tüm toplumu öldürmüş gibidir. İnsanlık tarihi duruşlarıyla ve toplumsal hayata katkılarıyla iz bırakan kadınlar ile doludur. Peygamber Efendimiz (S.A.V) ilk inanan onun en yakınında bulunan Hz. Hatice annemizdir. Kurtuluş dönemin kahramanlık sembolü haline gelmiş Senem Ayşeler, Nene hatunlar bunlardan birçok örnektir. Bilimde de çok ünlü tarihe geçmiş kadınlar vardır. Tabi daha burada birçok sayamadığımız kahramanlar var” şeklinde konuştu.

 

‘TOPLUMU OLUŞTURAN İKİ TEMEL VARLIK KADIN VE ERKEKTİR’

Toplumu ve aileyi oluşturan iki temel varlığın kadın ve erkek olduğun dile getiren Erkoç, İslam dininde kadının erkekler üzerindeki haklarından teferruatlı bir şekilde bahsedildiğini vurguladı. Erkoç, “Peygamberimiz sünnetleriyle, hadisleriyle kadının korunmasını emretmiş, cennetin annelerin ayağı altında olduğunu beyan etmiştir. Hayatı boyunca eşlerine ve himayesi altında bulunan hiçbir kadına el kaldırmamış, kötü söz dahi söylememiştir. Bu doğrultuda pek çok hadisi bulunmaktadır. Oysa tarihin her döneminde ve ne yazık ki günümüzde kadına yönelik şiddetin var olduğunu görmekteyiz. Gün geçmiyor ki gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında ve diğer tüm iletişim araçlarında kadına yönelik bir şiddet haberine rastlamayalım. Hiçte hoş kabul edilemeyen bu durum yalnızca bizde değil, bütün dünya da üzerinde ciddiyetle durulması gereken sosyal bir sorundur” dedi.

 

‘KADIN AİLEDEKİ ROLÜYLE EN ÖNEMLİ BİREYDİR’

Kadına şiddetin sadece kadınların meselesinin olmadığının altını çizen Erkoç, tüm toplumu ilgilendiren en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Kadının ailedeki rolüyle en önemli birey olduğunu ifade eden Erkoç, şunları kaydetti: “Demokratik adil kalkınmış bir toplumu inşa etmenin yolu temelde aile ile başlar. Kadın ailedeki rolüyle en önemli bireydir. Sosyal kültürel kalkınma ilk önce kadının ailedeki, toplumdaki öneminin anlaşılması ve hak ettiği değerleri görmesiyle başlar. Kadının şiddeti yoğun olarak yaşaması tüm toplumu etkileyen ağır sonuçları da beraberinde getirmektedir. Şiddeti yaşayan kadınların çocukları da ya istismar edilmekte ya da o şiddeti bizzat yaşamaktadırlar. Ya da en azından görgü tanıkları olmaktadırlar. Gerçekleşen değişim ve gelişmelere eğitimin, kültürün, sanatın ve bilimin en üst noktalara geldiği dünyamızda hala kadına şiddetten bahsetmek maalesef üzücü tablodur. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin artık ciddi boyutlarda ele alınması ve bu durumun olumlu yönde aşılması için hep beraber daha çok çalışmamız gerekiyor. “

 

KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR’

Son olarak, AK Parti hükümetinin kadına şiddet hususunda çok önemli adımlar attığını dile getiren Erkoç, konuşmasına şu şekilde devam etti:  “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu konuda 2002 yılından bu yana son 15 yılda gerçekten çok önemli mesafeler kat edilmiş. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız da bizzat bireysel olarak da bu konuda çok net bir tavır almış ve çok önemli kanunların çıkmasına önder olmuştur. 2004 yılında hükümetimiz yaptığı bir değişiklikle anayasanın 10. maddesine "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" hükmünü koymuştur. Ayrıca 2005 yılında İş Kanunu'na işveren-işçi ilişkilerinde cinsiyet başta olmak üzere hiçbir nedenle insan haklarına aykırı ayrımcılık yapılamayacağı maddesi eklenmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Kadına şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha yeniliyor ve hepinize hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum.”

 

‘KADINLARIN ÇOK YÖNLÜ ŞİDDETE MARUZ KALDIĞI BİR ÇAĞDAYIZ’

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) yöneticilerinden Ebru Esma Kanlıdere, "Bu anlamlı günde kadına şiddete farkındalık oluşturmak için yapılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bu etkinliğine ses vermek, omuz vermek için bugün buradayız” dedi. AK Parti Kahramanmaraş Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç ise insanlığın büyük bir kesiminin çok yönlü bir şiddete maruz kaldığı bir çağın kadınları olduklarını ifade ederek, "Yaşamımızın her alanı hak ve adalet mücadelesiyle geçmektedir. İçinde bulunduğumuz çağın olumsuz özelliklerine inat kadınlar olarak dünyayı güzelleştirmeye yönelik çabalarının kaynağı yine de biz olacağız” diye konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından balonlar uçuruldu ve hazırlanan panoya el basılarak “Kadına Şiddete Dur” denildi.

 

Haber: MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE

Editör: Mahmut Beyaz