Kahramanmaraş Kent Meydanında ‘kadına şiddete dur de’ eylemi yapıldı. Kadın erkek birçok vatandaşın toplandığı meydanda Kahramanmaraş milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu ve Mehmet İlker Çitil ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı birer konuşma yaptı.

Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği etkinlikte renkli görüntülere sahne olan Kent Meydanında kadın özgürlüğü ve hürriyeti adına gökyüzüne balonlar salındı. Protokol ve diğer katılımcılar arsındaki erkek vatandaşlar kadına şiddete dur de paneline boyalı elleriyle bastı.

Pankartlarla kadınların şiddete hayır mesajları verdiği eylemde söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Reyhanlıoğlu: “Kadın anne, eş, kardeştir. Kadına şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bedensel ve psikolojik bütün şiddete ve dünyada ki bütün canlılara yapılan şiddete karşıyız. Sorun sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunudur. Sorunun çözümünün de eğitimle desteklendiği takdirde değişikliğin olacağı düşüncesindeyim. Devletimiz ve bakanlıklar bu konuda çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda kadınlarımızın gerçek anlamda devlet yanında oldu. Bununda bir çözüm yolu olmadığını gördük ve bunun sadece eğitimden geçeceği inancındayım. Topluma İslami ve ahlaki yönden de bu değerlerin kazanılması gerekiyor. Kadın bu dünyaya Allah’ın bir emanetidir. Erkeklerle birlikte de bir bütün olarak yaratılmıştır kadınlar” dedi.

ÖFKE KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK EĞİTİMLER ÇOK ÖNEMLİ
Peygamberimiz kadına nasıl değer veriyorsa şimdi de bizler aynı değeri vereceğiz diyen Reyhanlıoğlu, şöyle devam etti: “Kadına şiddetin caydırıcı cezalarla önüne geçilemiyor bunu hepimiz gördük. Cezalar bir yerde boşa çıkıyor. Bu olayların zihinsel bir değişiklikle önüne geçilebileceğini, insanlara psikolojik destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadınlara da iş düşüyor. Erkekleri de yetiştiren kadınlardır. Kadınlar erkek çocuklarına küçük yaşta, kadına sevgi saygı gösterilmesi gerektiğini aşılamalıdır.

HÜKÜMET OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ YAPIYORUZ
Biliyorsunuz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Kahramanmaraş’ın gelini Sema Ramazanoğlu’dur. Kendisi bu konuyla ilgili çalışmalar yapacak, bizler de destek vereceğiz. Biz sadece adına değil toplumdaki bütün şiddete karşıyız. Kadın, çocuk, hayvan her ne olursa olsun şiddete hayır diyoruz.



BASINDA ŞİDDET HABERLERİ
Özellikle ulusal basın mensuplarına kadın ve şiddet konulu haberlerle ilgili tavsiyede bulunan Reyhanlıoğlu, şunları söyledi: “Kadın kolları görevi yaptığım sıralar çalışmalarda şunları gördüm: Televizyonda gösterilen kadın ölümleri ve şiddet konulu görüntüler bazı ruh hali bozuk kimselere örnek teşkil edebiliyor. Erkek eşine diyor ki; ‘ben de seni bu televizyondaki kadın gibi yaparım’ diyor. Bu gibi durumlara karşı basını daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Kadın bıçaklandı, dövüldü, öldürüldü yerine kadının değerli olduğuna vurgu yapılması gerekiyor. Ruh hali bozuk insanların var olduğunu unutmamak gerekiyor.

ÇİTİL; “KADINLAR ERKEKLERE EMANETTİR”
Programda söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil de şiddet konusunda Kahramanmaraşlı vatandaşlardan duyarlılık istedi. Kısa bir selamlama konuşması yapan Çitil, şunları söyledi: “Bugün tüm Türkiye’de kadına şiddete karşı bir farkındalık günü. Güzel bir gün. Etkinliği duyar duymaz çıktım geldim. Kadınlarımız çok değerlidir. Erkeklerin en büyük emanetleridir. Milletvekilimiz Nursel Reyhanlıoğlu Hanımefendinin açıklamalarına katılıyorum. Bundan sonra şiddet konusunda daha duyarlı olacağımızı umut ediyorum.”              

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç kadının önemine ve şiddetin yanlışlığına dair uzun bir konuşma yaptı. Erkoç çoğunluğu kadın olan topluluğa ve basın mensuplarına karşı yaptığı açıklamalarda çok önemli bilgilere yer verdi. Erkoç’un konuşması şu şekilde:

ERKOÇ: ŞİDDET ÜLKEMİZDE VE TÜM DÜNYADA KANGRENLEŞMİŞ BİR SORUNdur
kitlesel bir hastalık haline gelmiştir. Her şeyden önce bir birey olarak insan onuruna aykırı toplumun huzur ve refahına engel olan bu sorunla mücadele etmek şiddetin karşısında durmak ve çözüm yolları üretmek zorundayız. Bir anne, bir eş, bir evlat, bir kardeş, komşu, arkadaş olan kadın tüm bu vasıflardan önce insandır. İnsanda yaratılmışların en şereflisidir. Burada kadın veya erkek demiyoruz insan diyoruz bu sebeple kadına kalkan her el tüm insanlığa kalkmıştır. Kadının onuruna haysiyetine yapılan her saldırı tüm insanlığa yapılmıştır. Öldürülen her kadınla birlikte tüm insanlık katledilmiştir. İnsanlık tarihi duruşlarıyla ve toplumsal hayata katkılarıyla iz bırakan kadınlarla doludur.



KAHRAMANMARAŞLI ANNELER DÜNYAYA YÖN VERMİŞTİR
Peygamber efendimize ilk inanan Hz. Hatice kurtuluş döneminde kahramanlık sembolü haline gelmiş, Nene Hatunlar başta olmak üzere Senem Ayşe, bilime yönelmiştir. Ünlü kimyacı Remziye Hisar, 9. yüzyılda ülkemize ülkesinde eğitime çığır açtıran Fatma Elbihri birinci ve ikinci İnönü Savaşı ile birlikte Dumlupınar Muhaberesinde çoğunluğu kadınlardan oluşan birliği ile büyük kahramanlık gösteren

Onbaşı Fatma Seher ve sayamadığımız nice kahraman hanımlar ya da kahramanları yetiştirmiş anneler vardır. Bugün büyük medeniyetler kuran bizimde tarihimizde Kahramanmaraşlı anneler yavuzları dünyaya getirerek dünya tarihine yön vermiştir.

‘MİLLETİMİZİN GELECEĞİ ANNELERİMİZİN ELİNDEDİR
İlk öğretmenimiz ilk eğiticimiz annelerimizdir. Toplumu ve aileyi oluşturan iki varlık kadın ve erkektir. İslam dininde kadının erkekten öncelikli hakları vardır. Peygamber efendimiz sünnetleri ve hadisleriyle kadın korunmasından bahsederek cennetin annelerin ayağı altında olduğunu beyan etmiştir. Tövbe suresinde de mümin erkeklerle kadınlar birbirlerinin dostlarıdır diye buyurmuştur. Peygamber efendimiz sav hiçbir zaman himayesi altında bulunan hiçbir kadına el kaldırmamış kötü söz dahi söylememiştir. Bir sahabenin döverek kolunu kırdığı eşine peygamberimiz tartışmanın sebebini dahi sormadan kadının ailesinin yanına dönmesini emretmiştir.         

GELİŞEN DÜNYADA BİLİME VE SANATA ÖNEM VERMELİYİZ
Gelişen dünyada eğitimin, bilimin, sanatın üst düzeylere geldiği noktada kadına şiddetten bahsetmek üzücü bir tablodur. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini artık ciddi boyutlarda ele alınması bu durumun olumlu yönde aşılması için hep birlikte daha çok çalışmalıyız.

AK Parti hükümetinde de bu konuyla ilgili reformlar yapılmıştır. Son 13 yılda önemli konulara imza atılmıştır. 2004 yılında hükümetimiz yaptığı değişiklikle anayasanın 10’uncu maddesine kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliği sağlamakla yükümlüdür ibaresini ortaya koymuştur. 2005 yılında iş kanununa işveren işçi ilişkilerinde cinsiyet başta olmak üzere hiçbir nedenle insan haklarına aykırı bir durum yapılamayacağı ibaresi eklenmiştir. Nüfusu 100 binin üzerinde şehirlerde belediyelerin kadın ve çocuk sığınma yerleri açması zorunluluğu getirmiştir.



‘YOKSULLUĞUN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Şiddetin en önemli nedenlerinden olan yoksulluğu önlemek adına erkeklerin ve kadınların meslek edindirilmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Ev hanımlarına iş kazandırmak için devlet destekleri veriliyor. Daha şuurlu aile oluşturmak için şehrin her yerinde eğitimler vererek danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bugün hep birlikte sevgiye evet şiddete hayır diyelim. 25 Kasım şiddetler mücadele günü değil. Kadın gerçekliğiyle hayata bakmada farkındalığın günü olsun. Bir baba eş kardeş olarak kadın haklarına her zaman saygı duydum. Kadın haklarını savundum ve savunmaya devam edeceğim.

‘GÖREVE GELİR GELMEZ KADIN VE AİLE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURDUK’
Şehrimizin, toplumumuzun ve ülkemizin huzuru için, milletimizin geleceği için ailedeki huzur çok önemlidir. Yani ülkedeki huzuru ailedeki huzur inşa etmekte. Biz zengin yeraltı kaynaklarına sahip bir ülke değiliz. Bunu her zaman söyledik. Bizim sosyal sermayemiz var. Yani beyin ve beden gücümüz var. Nesillerimizi daha donanımlı yetiştirmek zorundayız. İlk öğreni yeri olan aile bu yüzden çok önemlidir. İlk eğitimci kadındır, annedir. Bu yüzden aileyi önemsiyoruz. Kendimizin ve ülkemizin geleceği için Kahramanmaraş’ta Kadın Şubesi aracılığıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  
Haber: Şenol Güneş 

Editör: Mahmut Beyaz