Ülke ve aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla iş yeri açan kadın esnaflar, kültürel ve ekonomik koşulların onlara sunduğu şartlar altında mesleklerini yapmaya çalışıyor.

 

Kimi aile bütçesine katkıda bulunmak, kimi çocuklarını daha iyi şartlarda büyütmek, kimi ise ekonomik ve sosyal özgürlüğünü ele almak için yaşam mücadelesi veriyor. Kahramanmaraş'ta iş yaşamının zorluklarına karşı ayakta durmak isteyen kadın esnaflar ekonomide kadın gücünün var olduğunu hissettirmeye çalışıyor. Konuyla ilgili Kahramanmaraş'ta işyeri sahibi olan kadın esnaf Sibel Kaya, "Kadın esnaf olmak sandığınız kadar kolay değildir ama kolay yönleri elbette vardır. Hiç bir erkeğe muhtaç olmadan kendi ayaklarının üstünde durabilirsin. Kendi geliri sağlıyorsun, kendini geliştiriyorsun. Erkekler her şekilde baskıcı bir yönetim uygulasada kadının elinde bir mesleği olduğu zaman istediğini yapabilirir, istediği şekilde davranabilir. Bu konu aile içinde şiddete neden olabilir ama ister istemez kadınlar bir yerden sonra erkeklerin baslısı altında dura dura kendini geliştirmeye yöneltiyor. '' dedi.

 

'HİÇ BİR KADIN HİÇ BİR ERKEĞE MUHTAÇ DEĞİLDİR'

Hiçbir kadının bir erkeğe muhtaç olmadığını dile getiren Kaya, sözlerinin devamında şunları söyledi: ''Esnaflığın kolaylığı olduğu kadar zorluklarıda vardır. Ne kadar zengin olursan ol o kadar borcun olur, ne kadar az fakir olursan o kadar az borcun olur diye bir söz var. İster istemez esnaf olursan daha gelişmiş oluyorsun. Çalışanların oluyor, müşteri kapasiten fazla oluyor, kendine göre rakiplerin çok fazla oluyor. Mesela rakiplerle aynı şekilde, aynı düzeyde gitmemek için kendini geliştirmek için her düzeyde yenilik istiyor insanlar. Ben bir ürünü gösteriyorsam aynı ürünü başka firmada yapıyorsa kendimi geliştirip daha farklı şeylere atılım sağlamayı isterim. Yani daha çok araştırmacı olmaya neden oluyor. Buna genellikle bayanlarımız daha yatkın. Bizim kesimlerimiz erkekler ve kadınlar olarak ikiye ayrılıyor. Bir kadın esnafı olunca o kadar ince detaya kayıyoruz. Bir müşteri bir ürünü beğenmedi birini söktürüp diğerini yaptıyor bu erkekler için daha zor. Ailenle ilgilenmen gerekirken ailne vakit harcayamıyorsun. Kendine vaktin olmuyor. Biz bayan esnafı olarak kendi hayatımızdan feda ettik, bayan esnafı olacaksan kendi hayatından feda edeceksin. Erkekler bakımından ele alınacak olursa erkekler kolay seçim yapabilir ama kadınlar ise zor ürün seçtiklerinden ince detaylarına fazla takıldıklarından dolayı kadınlar için kadın esnafı iyi bir seçimdir. Biz bu meslekte ortamları görüp, insanların ne çeşitle ne amaçla olduklarını görebiliyoruz. Yüzlerce insan profili oluşunca kafamızda inasnlar çözebiliyorsun. Bayan esnaf sokakta satış bile yapabileceken taciz olaylarından dolayı geride duruyorlar. Erkek esnaflarını daha iyi anlıyoruz ki erkeklerde bizim gibi esnafları anlıyorlardır. Esnaf esnafın halinden anlayacağını düşünüyorum. Hiç bir kadın hiç bir erkeğe muhtaç değildir. Her kadının her dalda yeteneği vardır.''

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale


 

Editör: Mahmut Beyaz