İzmir’deki Kahramanmaraşlıların birlik ve beraberliğini sağlamanın yanı sıra Kahramanmaraş’ın turizm elçileri olarak önemli bir tanıtım görevi üstlenen İzmir MARAŞDER, Kahramanmaraş’ın tanıtımını noktasında önemli çalışmalar yürütüyor. Başkanlığını Murat Özbilir’in yaptığı İzmir MARAŞDER, Kahramanmaraş’ın tanıtımı noktasında yaptığı çalışmaları İzmir Enternasyonal Fuarı’yla taçlandıracak. Ticaret Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahiplinde 6-15 Eylül'de gerçekleştirilecek olan 88'nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Kahramanmaraş’ın onur konuğu olacağını belirten Özbilir, ‘Kahramanmaraş'ı dünyaya tanıtacağız’ dedi. İzmir’de gerçekleştirilecek etkinliğe bu yıl, dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip ülkeler arasında yer alan Çin ortak ülke olarak katılacak. Söz konusu katılımla hem iki ülke karşılıklı olarak önemli bir tanıtım fırsatı elde edecek hem de Türkiye-Çin ekonomik ve ticari ilişkiler daha ileri boyuta taşınacak. Ticaret Bakanlığı, her yıl gerçekleştirilen ticari etkinlikte dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey resmi heyetler ağırlıyor. Bu etkinlikle Türkiye'nin ekonomik ve ticari potansiyel konuklara anlatılırken yen iş birliği olanaklarını keşfetme imkanı da oluşuyor. İzmir Enternasyonal Fuarı'na 2017'de Rusya, geçen yıl Sırbistan ortak ülke olarak katılmış, bu ülkeler iktisadi olarak güçlü yönlerinin yanı sıra kültürel özelliklerini de tanıtma fırsatı bulmuştu.

TANITIMA DAHA FAZLA AĞIRLIK VERMELİYİZ”

Kahramanmaraş’ın İzmir Enternasyonal Fuarı'na onur konuğu olacağını kaydeden Özbilir, “Bu bizim için çok önemli. 1 yıldır ciddi mücadele ediyoruz. Ürünlerimizi tanıtıyoruz orada. "Tanıtmaya değer ürünlere sahibiz biz" diyoruz. Çünkü birçok il müracaat ediyor. Tanıtmaya değer ürünleri olmadığı için, elinde kaynağı olmadığı için çok daha onur konuğu olmaya layık görülmüyor, kabul edilmiyor. Bizimki söz konusu olduğunda gerçekten onlar da çok heyecanlandılar çünkü bizde materyal çok. Bizim tarihimizin, kültürümüzün, sanatımızın, sanatçımızın, dondurmamızın, turizme dayalı yaylalarımızın tanıtılması gerekiyor. Tanıtımı tanımlamak lazım öncelikle. Tanıtım, tanımlanmalı ve sonra bizim bu tanıtıma ihtiyacımızın olduğu bilinmeli ve bu tanıtımla ilgili neler yapılacağı sıralanmalı. Bu konuda tanıtıma biraz ağırlık vermek gerek diye düşünüyorum” dedi.

TARİHİMİZLE, KÜLTÜRÜMÜZLE GÖRÜCÜYE ÇIKACAĞIZ”

Kahramanmaraş’ta ciddi yatırımlar yapıldığı ve kente dışarıdan gelen insanların sayısının artırılması gerektiğini dile getiren Özbilir, “Gerçekten çok güzel şeyler yapılıyor. Sanayicimiz, yatırımcılarımız Kahramanmaraş'ta ciddi yatırımlar yapıyorlar. Buralara insanların gelmesi lazım. Dışarıdan gelen insanların buraları yaşatması lazım. Buraların dolması lazım. Bu yatırımlar az değil cidden. Bunların karşılık bulabilmesi için mutlaka tanıtılması lazım. Yerli, yabancı turist almak lazım. Bunun da yolu tanıtımdan geçiyor. Biz bu anlamda İzmir fuarında tarihimizle, kültürümüzle, ürünlerimizle orada görücüye çıkacağız. İnşallah çok güzel bir çalışma olacak. Her şeyimizi en güzel şekilde anlatacağız ve buradaki tüm güzellikleri tüm dünyaya tanıtacağız” ifadelerini kullandı.

ÇITAYI BİRAZ DAHA YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR”

Bir kentin tanıtımının tek başına yapılmayacağını ve bütün kentin birlikte halinde olması gerektiğini kaydeden Özbilir, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bir Akdeniz bölgesinde gerçekten güzide bir şehri tanıtıyoruz. Şairler diyarını tanıtıyoruz. Şiirin, edebiyatın doğduğu yeri tanıtıyoruz. Bunu hiçbir kurum, firma tek başına yapamaz. Bu hepimizin meselesi. Hepimizin omuz omuza verip, kol kola girip bununla ilgili ne yapabiliriz diye irdelemek lazım. Onun için biz ticaret odamızla 2-3 gündür görüşmeler yapıyoruz. Büyükşehir Belediyemizle görüşmeler yapıyoruz. STK ile toplantılar yapıyoruz. Kahramanmaraş günleri yapılıyor ve güzel oluyor ama bunun çıtasını biraz daha yükseltmek gerekiyor. Kahramanmaraş bunu hak ediyor. Oraya ürün değil de marka satmak amaçlı gidiyoruz. Ona göre yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi, girişimcilerimizi tespit edip, doğru kişilerle orada olalım diyoruz. Kendini, ürününü tanıyan ve anlatabilen, neyi neden yaptığını bilen insanlarla orada olalım diyoruz ve bu anlamda biraz zamanımızı alıyor. Belki birçok şeyden ödün verip buralarda dolaşıyoruz ama sonunda buna değecek.”

EGE VE DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Kahramanmaraş’ın markalarını Ege ve dünyaya taşıyacaklarını kaydeden Özbilir, “Güzel bir tanıtım olacak, 60 ülke katılıyor ve 3 milyon ziyaretçinin orada katılım gösterdiği bir fuar. Dünyada eşi olmayan, uluslararası bir fuar. Karşı onur konuğumuzda da Çin. Biliyorsunuz Çin de bir üretici. Orada ciddi sinerjiler ve alışverişler, iş görüşmeleri olacağını düşünüyoruz. Biz de orada gerekli çalışmaları yapıyoruz. Katılımcı arkadaşlarımızın, yatırımcılarımızın orada görüşmeler yapıp karşılık bulmasına alt yapı hazırlıyoruz ve çok da heyecanlıyız. Ciddi, disiplinli bir fuar olacak. Herkesin istediği bir ürünü getirebileceği, 3 ile gideyim 5 ile geleyim mantığıyla değil de ‘Ben ürün değil, markamı satacağım. Markamı Ege ve dünyaya taşıyacağım’ diyen insanları tespit etmeye çalışıyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız hala sürüyor, biraz daha sürecek ama sonunda gerçekten güzel bir tanıtım aracı olacak o fuar” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz