Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Derneği (KABÖDER) DEKA Medya Grup bünyesinde faaliyet gösteren Manşet Gazetesi'ni ziyaret etti.

Ziyaretleri sırasında gazete çalışanlarıyla sohbet eden KABÖDER Dernek Başkanı ve Başkan yardımcısı, “Böbrek hastalarının sorunlarını Manşet Gazetesi dile getirdi Kahramanmaraş Sütçüimam üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi “Organ Nakil Merkezi”ni oluşturdu” dedi. Ayrıca Manşet Gazetesi'nin kendilerine verdiği destekle birlikte Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından Dernekleri için yer tahsis edildiğini de belitti.

SAĞLIK ALANINDA HİZMET VEREN TEK DERNEK

Hoş sohbetler eşliğinde geçen ziyarette derneğin kuruluş amacını ve yaptığı faaliyetler hakkında bilgilendirmeler veren Kaböder Başkanı Hanifi Çöplü, Kaböder'in bağımsız bir dernek ve Kahramanmaraş için büyük bir proje olduğunun altını çizdi. Derneğin kurulmasında ve faaliyelerini yürütmesinde kurum ve kuruluşların maddi destek sunmadığını sadece manevi destek verdiğini dile getiren Çöplü, Kahramanmaraş'ta sağlık alanında çalışan tek dernek olduklarına dikkat çekti. Böbrek hastalığının dikkate alınması gerektiğini ve erken tedavinin önemine değinen Çöplü, böbrek hastalarına ve diyaliz konusuna dikkat çekmek ve çocuk böbrek hastalarına destek vermek amacıyla ilk ve ortaokulda okuyan 8 ile 14 yaş aralığında ki öğrencilere sağlık taraması yaptıklarını vurguladı. Çöplü, “Çocuk Nefreloji Uzmanı Yaşar Kandur ve Hemşire Hatice Yılmaz önderliğinde yapılan taramada toplam 731 çocuğa sağlık taraması yapıldı. Tarama sonucunda 249 çocuğun böbrelerinde problem görüldü.Bunlardan 123 tanesi çocuk nefrolojisine diğerleride normal çocuk hastalıkları bölümüne yönlendirildi. Bir öğrencinin ise böbreklerinde ileri derecede problem görüldüğü için diyalize girdi” dedi.

BİR BARDAK SU ÇOK ÖNEMLİ

Ailelerin çocuklarına önem vermeleri gerektiğini ifade eden Çöplü, “Aileler sabah kalktıkları zaman hem kendileri su içsin hemde çocuklarına içirsin” dedi. Bir bardak suyun hayat kurtarabileceğini belirten Çöplü, Diyaliz hastalığının hem devlete hem de bireylere ciddi anlamda maddi zarar verebileceğini söyledi. Kahramanmaraş genelinde yaklaşık bin tane böbrek hastası olduğunu dile getiren Çöplü konuşmasına şöyle devam etti: Kahramanmaraş'ta bulunan bin tane hastadan 770 tanesi diyaliz merkezlerinde, bir kısmı periton diyaliz, 100 tanesi ise evde diyaliz tedavisi oluyor. Türkiye genelinde diyazliz hastalarının sayısı her yıl yüzde 10 oranında artıyor. Kahramanmaraş'ta bulunan diyaliz merkezleri il genelinde ve ilçede yeterli sayıda var ama hastalık oranları gün geçtikçe artıyor. İnsanlarımız bu konuda duyarlı olmalıdır. Kendilerini e çocuklarını korumalıdır. Bir bardak su hayat kurtarır.”

 

Haber: Kübra Dilbirliği

 

 

Editör: Mahmut Beyaz