Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), bünyesindeki sektörleri alanında uzman kişilerle bir araya getirirken, kentin değerlerini de tanıtmaya devam ediyor. KMTSO’nın ‘Sektörel Eşleşmeler’ adlı projesi kapsamında bu kez ise Kahramanmaraş’ın gıda sektöründeki zenginliğine dikkat çekildi. Katıldığı TV programlarında yaptığı konuşmaların yanı sıra doğal tıp alanındaki çalışmaları ile tanınan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç’ın katılımıyla Kahramanmaraş’ın gıda sektörü masaya yatırıldı. Özellikle Kahramanmaraş’ta yetişmesi ve yapılmasıyla dikkat çeken kentin en önemli gıda zenginliklerinden Maraş Biberi, Maraş Tarhanası ve Maraş Paçası’nın konuşulduğu panelde Dr. Ender Saraç markalaşması ve pazarlama stratejileri noktasında önemli tüyolar verirken, özellikle kadınlar için de özel reçeteler hazırladı. Programda Türkiye’de ilk kez biber yeme yarışması düzenlenirken, yarışma yoğun ilgi gördü. Damaklardaki biberin acısını ise ünü dünyaya yayılan Maraş Dondurması aldı.

“MARAŞ YEMEKLERİNİ TANITMAYI AMAÇLIYORUZ”

Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Ender Saraç’ın yaptığı çalışmalarla her türlü övgüyü hak ettiğini belirterek, Kahramanmaraş’ın değerlerine dikkat çekti. Zabun, “Ülkemizde sağlık ve beslenme konusunda başarılı çalışmaları ile her türlü övgüyü fazlasıyla hak eden, onur konuğumuz sayın Dr. Ender Saraç başta olmak üzere tüm konuklarımıza katılımlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum. 13 bin yıllık medeniyet şehri Kahramanmaraş, Hititler’den Asurlular’a; Urartular’dan Romalılar’a, bu bölgede yaşamış tüm uygarlıkların en büyük tarihi ve kültürel mirasçıdır. Kahramanmaraş’ın, kültürel mirasını ve bu mirasın en önemli parçası olan gastronomi zenginliğini turizme kazandırmak istiyoruz. Geçmişin izlerini günümüze ulaştıran, Osmanlı saraylarına gelin olan Maraşlı sultanların saray mutfağına taşıdığı, eşsiz lezzet ve besleyici özelliği ile ön plana çıkan, geçmişin damak zevkini ve o dönemlere ait çok önemli tarihi bilgileri bugüne ulaştıran Maraş yemeklerini; bugün, çok kıymetli konuğumuzla birlikte tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

“SADECE KAHRAMANMARAŞ’TA ÜRETİLMEKTEDİR”

Maraş Dondurması ve Maraş Tarhanası hakkında bilgiler veren Zabun, “Şehrimizin çok eski bir geleneği olan Maraş tarhanası, doğal ve besleyici özelliğinin yanında, Temmuz ve Ağustos aylarında yapımına başlanması ve bu aylardaki hava şartlarında güneş ve rüzgarla birlikte farklı bir aromaya bürünmesi ile ülkemizde üretilen diğer tarhanalara göre ayrıcalıklı bir konum elde etmektedir. Diğer yanda, Maraş florasının bir özü olarak eşsiz aromasını yüzyıllardır koruyarak bugüne ulaşan, coğrafi işaret tescili Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamıza ait Maraş Dondurması’nın şöhreti ise artık dünyaya yayılmıştır. Kahramanmaraş’a özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütü ile salebin birlikteliği ve büyük bir ustalıkla benzersiz bir lezzete dönüşen Maraş Dondurması, bu özelliklerinden dolayı sadece Kahramanmaraş’ta üretilebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“MARAŞ BİBERİ TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ”

Maraş Biberi’nin Türk mutfağının olmazsa olmazı olduğunu belirten Zabun, “Coğrafi işareti yine odamıza ait olan Maraş biberi de bu coğrafyaya özgü tadı ve kalitesi ile farklı iklim karakterlerinin eşsiz bir bileşkesidir. Kahramanmaraş ve bölgesinde yetişen, türk mutfağının vazgeçilmez tadı, sağlık ve lezzet sembolü Maraş biberi, başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Maraş paçası ise, Kahramanmaraş yemekleri arasında başköşede yer alır. Bugün, doğal antibiyotik olarak tanımlanan Maraş paçası, yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğiyle yüzyıllardır halkımızın tercih ettiği bir Maraş yemeğidir. Ve, Maraş yemeklerine tat veren, yüzyıllardır yemek, çorba ve salatalarda hem sıvı hem de ekşi baharat olarak kullandığımız sumak ekşisi, yiyecelerimizin uzun süre korunmasına da katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

“DEĞERLERİMİZİ HERKES TANISIN İSTİYORUZ”

Kahramanmaraş’ın değerlerini herkesin tanımasını istediklerini belirten Zabun, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Artık bu değerlerimizi sadece biz değil, herkes tanısın istiyoruz. Bu anlamda, çok değerli konuğumuz sayın Dr. Ender Saraç, inanıyorum ki, vereceği bilgilerle bu konularda bizlere çok farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Tekrar kendilerini, Anadolu’nun kadim kenti Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm konuklarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyor, sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”

“KABAHATLİSİNİZ, KENDİNİZİ HİÇ TANITMAMIŞSINIZ”

Kahramanmaraş’a ilk kez geldiğini ve değerlerini tanıyınca çok şaşırdığını belirten Dr. Ender Saraç, “Öncelikle Kahramanmaraş’ta olmaktan çok mutluyum ama itiraf ediyorum 60 yaşındayım ve hayatımda ilk defa Kahramanmaraş’a bu hafta geldim. Geçen hafta konferans için gelmiştim ama gerçek anlamda Kahramanmaraş’ı bugün gördüm. Gerçekten çok şaşırdım. Bu benim 2019 yılındaki belki 150’inci konferansım, Adıyaman’da Badem Zirvesi’nden, Urla’daki Enginar Festivali’ne kadar aklınıza gelebilecek olan bütün Türkiye’deki gurme, sağlık, lezzet projelerinin çoğunun başındaydım. Birçok bakanlıkla da çalışıyorum ama Kahramanmaraş’ta çok şaşırdım. Gerçekten azcık kabahatlisiniz, kendinizi hiç tanıtmamışsınız. Bugün ben hepinizden daha çok Kahramanmaraşlıyım, bunu çok ciddi söylüyorum. Kahramanmaraş için çok sağlam çalışacağım, dersimize çok çalışıp geldik. Sizin satıp pazarlayamadığınız muhteşem zenginliklerinizi, lezzetli ve şifalı olarak yarından itibaren bütün ana haber bültenlerine taşıyacağız İnşallah.Öncelikle burada olmama vesile olan Pınar Erez’e ve Nazlı Ceylan Balduk Kurtul’a teşekkür ediyorum” dedi.

“BU KIŞ ÇORBAMIZI İÇEN HASTA OLMAYACAK”

Maraş Paçası ile birlikte vereceği tarifler bu kış kimsenin hasta olmayacağını ifade eden Saraç, “Burada çok güzel tarifler yaptık, örneğin sumak ekşisi. Nar ekşisi çok popülerdi ama bir programda başka bir şey keşfettim o da sumak ekşisi. Sumak ekşisinin yararlarını anlatacağız. Onun yanında özellikle tarhan cipsi muazzam bir şey. Maraş biberinden ağrı kesici romatizma merhemi yapacağız. Hakikaten şaşıracaksınız, İngiltere’de yapılan bilimsel araştırmalar var bununla ilgili. Sonrasında kansızlığı olan pek çok hanımefendi var, erkekler var, çocuklar var. Bu urmu tutu ve Bertiz kabarcık üzümü ile kansızlığa karşı güçlendirici iksir yapacağız. Tabi ki bugünün starı, kırışıklıklara karşı iyi gelen, eklem sıvılarını, dizdeki sıvıları güçlendiren, kansere karşı koruyan ve vücudu sıklaştıran Kahramanmaraş’ın Kelle Paça çorbasını biraz sumak ekşisiyle, biraz başka katkılarla karıştırarak şahane bir iksir yapacağız. Bu kış benim önereceğim bu çorbayı içen kolay kolay hasta olmayacak” ifadelerini kullandı.

“KABUĞUNUZU YIRTIN”

Kahramanmaraş’ın tarhana başta olmak üzere diğer değerlerini tanıtmak amacıyla PR çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Saraç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Tarhana cipsini ilk ben televizyon programımda birşeylerin üzerine koymuştum ve yedim. Kimse de ne olduğunu bilmemişti. Sonra uzaylı gibi baktılar. Tarhana cipsini Türkiye’de Sağlık Turizmi Zirvesi’nde 350 tane dünya çapında doktor vardı, tarhan cipsi istedim Konya’dan getirdiler. Bu alanda madem Kahramanmaraş tarhanası birinci, bunun hakkında bir PR çalışması yapılmalı. Burada çok büyük bir pazar var, bunu bir televizyon reklamı veya farklı şekillerle tarhanayı duyurmak önemli. Bunun sağlıklı olduğu, probiyotik olduğu, D vitamini içerdiği, protein içerdiği, gluteninin çok düşük olduğu, doğal ve besleyici olduğunu duyurmak lazım. Amerikalıların çok sevdiğim bir lafı var, ‘Reklam verenin parası, reklam vermeyenin cebinden çıkar’ diye. Bunlar çok büyük bütçeli çalışmalar değil. Burada sizin PR konusunda kendi içinizde o kadar tatlı bir muhafazakarlık var ki, bunu aile düzeninizde koruyun ama şehir düzeninde bu kabuğunuzu yırtın. Sanırım bugün bir perdeyi yırtıyoruz İnşallah. Tatlı ve yararlı bir agresiflik lazım Kahramanmaraş’a. Çünkü bu kadar lezzetten başka insanları mahrum etmemek lazım. Bu arada İnşallah Kahramanmaraş’ın obeziteye de dur demesi lazım çünkü maşallah diyorum gerisini siz anlayın” şeklinde konuştu.

“MENZELET ÇOK HARİKA AMA BİR TANE BİLE TESİS YOK”

Menzelet Barajı’na ve doğasına hayran kaldığını ifade eden Saraç, “Dün gezerken, Menzelet Barajı’ndan sosyal medyada resim attım, ‘Burayı bilen var mı’ yazdım. Kahramanmaraşlılar hariç hiç kimse bilmedi. Menzelet Barajı’nı gezdik, şahane cennet gibi bir yer ama güzel bir restoran yok, güzel bir yağınızı balınızı yiyecek yer yok. O doğanın içinde tefekkürünüzü, meditasyonunuzu yapacak, temiz havayı alacak bir tane tesis yok, bir tane restoran yok, bir tane butik otel yok. İnsanlar yaylalara gidiyorlar. Menzelet çok sakin, havası fevkalade temiz, orman var mis gibi ama bir tane tesis yok. Kahramanmaraş’ın lezzetlerinin yendiği, stres atacağı, masaj yaptıracağı, beynini ve ruhunu dinledireceği bir şey yok. İnşallah önümüzdeki sene doğayı bozmadan, ekolojik dengeyi koruyarak, organik ürünlerin yendiği, insanın huzur bulduğu tesisler yapılmasını kalpten temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara zayıflama ve kolestrol düşürücü çay tarifi veren Saraç, Biber Yarışması’nın ardından Maraş Dondurması kesti.

Maraş Biberi Yeme Yarışması’nda birinci, ikinci ve üçüncü olanlara ödülleri verilirken, KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz tarafından Dr. Ender Saraç’a katılımlarından dolayı çeşitli hediyeler takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz