İzmir Maraşder Başkanı Murat Özbilir’in çabası ve gayretleriyle Kahramanmaraş gezisi için kente gelen dernek, federasyon, vakıf ve konfederasyondan oluşan İzmir Sivil Toplum Örgütleri Kültür Köprüsü Platformu, yoğun kent gezilerinin ardından dün akşam Madoevi’nde akşam yemeğinde buluştu. Programa; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, AK Parti Elbistan Belediye Başkan Adayı Mehmet Gürbüz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ile Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur katıldı. Oldukça renkli görüntülere sahne olan programda Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, STK temsilcilerine Mado’yu anlattı. Halk oyunları gösterilerinin olduğu programda ayrıca dondurma şovda yapıldı.

“SİZİ MİSAFİR ETMEKTEN ONUR VE GURUR DUYUYORUZ”

Programda konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Öncelikle kahraman şehrimize, şiirin ve edebiyatın başkentine hoş geldiniz. Sizi misafir etmekten onur ve gurur duyuyoruz. AK Partili sıfatımla burada değilim. Burada Kahramanmaraşlı bir kardeşiniz olarak, sizi misafir etmenin keyfini yaşamak için geldim. Bizim şehrimizin bir güzelliği var; bizim şehrimiz her zaman tarihte kendi kendini yetiştirmiş, kendine yetmiş ve zorda kaldığında da kendisini kurtarma iradesini göstermiş yegane bir şehirdir. Kendine öz bir tarihi, kültürü ve hassasiyeti var. Kendi refleksleri bir anda ortaya çıkar. Yani çocukları sokaklarda oynar bütün çocuklar gibi ama bir refleks göstermesi gerektiğinde bir milli duruş göstermesi gerektiğinde o genetik kodları kendi kendine ortaya çıkar ve o çocuklar birer kahraman olurlar. Böyle bir şehirde yaşıyoruz, böyle bir şehrin evladıyız. Böyle bir şehrin evladı olmaktan da gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. 

“ZİYARETİNİZİ ÇOK ANLAMLI VE ÖNEMLİ BULUYORUM”

AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, “Ben Kahramanmaraş dışında yaşamış bir Kahramanmaraşlı olarak sizleri çok iyi anlıyorum. Bende Ankara’da Kahramanmaraş ve İlçeleri Kültür Derneğinde yöneticilik yaptım. Dışarıda Maraşlı olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Bu manada şehrimize dışarıda yaşayan Kahramanmaraşlılar olarak bu ziyaretinizi çok anlamlı ve çok içten buluyorum. Rabbim nasip etti ve dünyada birçok yeri gezdim. Oraları görünce Türkiye Cumhuriyeti’nin bir evladı olarak gurur duydum. Ama Türkiye’de Kahramanmaraşlı olmaktan çok onur duydum. Yaklaşık 3-4 yıl önce Çin’de uluslararası bir toplantıya gittim. Program bitti ve o şehrin belediye başkanı bir kültürel program düzenledi. Arkamızda bir hanımefendi Türkçe konuşuyor. Baktım kendisine ama bizim heyetten değil. Sen kimsin dedim. Ben dedi insanım Lübnanlıyım ve Ermeni’yim dedi. Türkçeyi nereden öğrendiniz dedim. Benim anam Maraşlı, babam Antep’li imiş dedi. Ama kendisi Lübnan’da doğmuş. Bakın aidiyet öyle bir şeydir ki orada doğmasa bile belki biraz önyargılı olsa bile aidiyetini unutmuyor. Biz İstanbul’da milletvekillerimizle beraber bir Maraşlılar gecesi yaptık. Aynı programı inşallah İzmir’de de tekrarlayacağız ve bunu başka şehirlere de yayacağız. Özellikle Kahramanmaraşlıların yoğun olarak yaşadığı şehrimizin dışındaki illerde yılda bir defa program yapalım. Ben inşallah bu görevi üstlendikten sonra da her şartta bu programlara şimdiden katılacağıma söz veriyorum. Tabii kucaklayıcı olacağız. Biz bu programlarda görüşlerimiz farklı olabilir, siyasi kimliklerimiz farklı olabilir. Ortak paydamız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve hemşeri hukuku” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’I MARKA ŞEHİR YAPMAK İSTİYORUZ”

AK Parti Elbistan Belediye Başkan Adayı Mehmet Gürbüz, Kahramanmaraş’ı bir marka şehir yapmak istediklerini söyledi. Gürbüz, “Uzun yıllardır bürokrat olarak çalışıyorum. Daha önce STK’larda da görev aldım. Burada olmanızdan dolayı mutluyum çünkü şehrimizi en iyi siz tanıtabilirsiniz. Atilla Kanbur Bey, “Kültür Bakanlığımız ve diğer kamu kurumları şehrimizi tanıtmak için o kentlere gidip fuar açıp kentin değerlerini oraya taşıyacağına kenti merak eden insanları şehrimize taşısalar, dolmayı, sarmayı, dondurmayı biz kendilerine ikram etsek çok daha iyi tanıtmış oluruz” demişti. Bugün onu gerçekleştirdiniz. Kahramanmaraş büyük bir kent. İhracatı yüksek. Ama hak ettiği yerde olan bir kent değil. Yerelde güzel kalkınma hikâyeleri yazmak için bizde aday olduk. Şehrimizi öncelikle bölgenin en önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra küresel bir rekabete açarak, inovatif bir rekabet gücünü kazandırmak istiyoruz. Bugün büyük kentlerin üretmiş olduğu değerler neredeyse ülkelerle yarışır hale geldi. Kahramanmaraş’ı da biz bir marka olarak dünyaya takdim etmek istiyoruz. Bu yüzden ihracat değerlerimizi önemsiyoruz” diye konuştu. 

“İZMİR KÜLTÜR KÖPRÜSÜ PLATFORMU’NU TEBRİK EDİYORUM”

KMTSO Başkanı Serdar Zabun ise şunları kaydetti: “İzmir Maraşder’in ev sahipliğinde İzmir Kültür Köprüsü Platformu üyeleri Kahramanmaraş’a geldiler. İki gündür birlikteydik, sağ olsunlar. Murat başkanımızın da bahsettiği gibi ticari bir köprü de kurmak istiyoruz. Bu bir turistik seyahatti, bu platformu kutluyorum. Kahramanmaraş’ı tanımak açısından tüm Türkiye’nin diğer illeri içerisinde böyle bir gezi düzenleyeceklerini bahsettiler. Bu gurur verici bir şey. İzmir Maraşder ve İzmir Kültür Köprüsü Platformu’nu tebrik ediyorum. İnşallah ilerleyen dönemlerde de yine bizler Kahramanmaraş ile ilgili tanıtım noktasında misafirlerimizin arzusunu, isteğini, nasıl talepleri varsa bizler de karşılamak isteriz.”

“BAŞKANLARIMIZ KAHRAMANMARAŞ’I ANLATACAKLARDIR”

Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, “İzmir Maraşder’in ev sahipliğinde İzmir Kültür Köprüsü Platformu ile beraberiz. Özellikle İzmir’deki Maraşder Başkanımız Murat Özbilir’e teşekkür ediyoruz. İnsanlar genellikle dünya genelinde Türkiye’yi tanımazlar, Türkiye dediğiniz zaman değişik yerler akla gelir. Kahramanmaraş dediğiniz zaman da insanlar Kahramanmaraş’ı tanımaz. Burada bulunan arkadaşlarımızın hepsi çeşitli derneklerin ve vakıfların başkanları. Onların da bağlı olduğu yüzlerce, binlerce kardeşlerimiz var. Burada Kahramanmaraş’ı gördüklerinde orada bizleri anlatacaklar ki bu da bizim için çok güzel bir şey olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“BU GEZİLERLE AYNI ZAMANDA TİCARİ KÖPRÜ DE OLUŞTURACAĞIZ”

İzmir Maraşder Başkanı Murat Özbilir,İzmir Maraşder olarak düzenlemiş olduğumuz İzmir Kültür Platformu gezisinde bize ev sahipliği yaptığı için MADO’ya teşekkür ediyoruz. MADO, hem bizlerin hem de Kahramanmaraş’ın gururu olarak, ilimizin adını dünyaya duyuran önemli bir markadır. Bu markanın sahibi Atilla Kanbur’a bir kez daha teşekkür ediyoruz. Tabi ki bu tür gezilerin ilkini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra diğer derneklerin memleketlerine de ziyaretler yapacağız. Sırada Mardin ve Diyarbakır var. Yani memleketleri gitmeden, görmeden ön yargılı davranmamamız, onlarla ilgili ön yargılarımızın olmaması bu ön yargıların kırılması gerekiyor. Bu da ancak giderek, dokunarak, orada yaşayarak, insanını tanıyarak, yani insan kaynağını görmeden, tanımadan ön yargılı düşünmemiz gerekiyor. Biz birlik ve beraberlik içinde bu gezilerin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu birlik ve beraberliği daha da geliştireceğiz. Yakın zamanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun ile bu geziler ticari köprüsünü de oluşturacağız yakın zamanda. Kahramanmaraş’a bir EXPO kazandırıldı, EXPO’yu almak için İzmir’de büyük mücadeleler verilmişti. Bütün kurumların desteği, devletin bütün imkânlarının desteği de olduğu halde kazanılamamıştı. Bugün EXPO’yu Onikişubat ilçemizin kazanması buradaki İzmirli arkadaşlarımızın onu kazanmanın ne kadar zor olduğunu bildiklerinden dolayı tam destek vereceklerini söylediler. Bununla ilgili çalıştay da yapabiliriz, elimizden gelen her türlü desteği verebiliriz” dedi.

KÜLTÜRLER KÖPRÜSÜ PLATFORUMUNDA HANGİ DERNEKLER VAR?

Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman, Şanlıurfa Federasyonu ve Suruçlular Derneği Başkanı İhsan Yılmazoğlu, Konyalılar Vakfı Başkanı Mehmet Aydoğan, Seferihisar Müteahhit ve İşadamları Derneği ve Tokatlılar Derneği Başkanı İsmail Bozan, İzmir Sivaslılar Derneği Başkanı Necati Şahin, İzmir Mardinli İşadamları Derneği Başkanı Erdal Ataklı,  Anadolu Birliği Derneği Kurucusu ve eski genel başkanı Koç Ali Al, İzmirliler Derneği Başkanı Turgay Yokuş, Anadolu Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şehmus Alptekin ve EGİSİYAD Başkanı Sait Karaaslan, Anadolu Birliği Federasyonu Başkanı Hüseyin Cemiloğlu, İzmir Siverekliler Derneği Başkanı Suphi Özlahlan,  Adıyaman ve İlçeleri Derneği Genel Sekreteri Halit Tunç, İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nuran Çağatay ve Sultaniye Kızıltunç, Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkan Yardımcısı Cavit Aliyev, Urla Maraş-Der Başkanı Adem Sarıçiçek,  İzmir Pastacılar ve Şekerciler Odası Başkanı İhsan Esen, Ege Bölgesi Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı Adalet Özkan gibi isimler yer alıyor.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz