Yaklaşık beş yıl önce Adana’da onkoloji servisinde tedavi gören kanser hastası çocukların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla faaliyetlerine başlayan İy’ilik Senden Komisyonu, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Hastalara çare olma hedefiyle çalışmalarına başlayan ve büyük bir aşama kaydederek hedeflerini aşan İy’ilik Senden Komisyonu, üç yıllık mücadelesinin ardından Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Türkkök Doku Bilgi Bankası’na verdiği desteklerle hastaların umudu oluyor. Kızılay ve Türkkök Doku Bilgi Bankası’nın gönüllüsü olarak çalışmaları sürdüren komisyon, Adana’da kurulması nedeniyle ağırlıklı olarak Adana’da faaliyet gösteriyor. İy’ilik Senden Komisyonu, Kızılay’ın yardımlarıyla çevre illere de giderek kan ve kök hücre bağışçılarından aldıkları 3 tüp kan örneğini Sağlık Bakanlığı’nın Türkkök Doku Bilgi Bankası’nın kaydedilmesini sağlıyor. Ailesinde vericisi olmayanlar için oluşturulan Türkkök projesi, kanser hastaları için büyük bir umut kaynağı oluyor.

BİRÇOK ÇOCUĞU KUCAĞIMIZDA KAYBETTİK, ACILARINI BİLİYORUZ”

İy’ilik Senden Komisyonu hakkında bilgiler veren komisyon başkanı Özge Parlakkan, beş yıl önce çalışmalarına başladıklarını ve çocukların hayallerini gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını söyledi. Kızılay ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkkök Doku Bilgi Bankası’nın gönüllüsü olarak çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Parlakkan, “İyilik Sen’den bizim bir yardım grubumuz var, o grubumuzun ismidir. Daha onkoloji servisinde tedavi gören kanser hastası çocukların ihtiyaçlarını karşılamakla başladık biz beş yıl önce. Çocukları mutlu etmek, onların hayallerini gerçekleştirmek için yola çıktık. İki-üç yıl boyunca bu anlamda çok büyük mücadeleler verdik, bu aşamada da birçok çocuğumuzu kaybettik. Birçoğu kucağımızda hayatını kaybetti. Bu acıların tamamına şahit olduk, çocukların sürekli trombosit yani beyaz kan ihtiyacı oluyor, onları karşıladık. Tabi insanlarda sürekli vakit geçirince aile gibi olduk belli bir süre sonra. Bundan üç yıl önce de Sağlık Bakanlığı Kızılay bünyesinde Türkkök diye bir kuruluş oluşturdu ve nakil bekleyen hastalara umut oldu. Bizde her zaman şunu düşündük, biz ne kadar bu çocukların ihtiyaçlarını karşılıyoruz, bundan sonra da hayatlarını da kurtarabiliriz diyerek Kızılay ve Türkkök gönüllüsü olduk. Biz tamamen gönüllü olarak hareket ediyoruz. Genel olarak en aktif çalışmaları Adana’da yapıyoruz. Onun dışında daha önce kök hücre toplamak için Gaziantep, Mersin ve Hatay gibi illerde de bulunduk, bugün de sıra Kahramanmaraş’a geldi” dedi.

BİR HAYAT KURTARMAK BU KADAR KOLAY”

Bağışçılarından alınan 3 tüp kan örneğinin Türkkök Doku Bilgi Bankası’na kaydedildiğine dikkat çeken Parlakkan, “Türkkök 3 tüp kan örneği yoluyla sizi Sağlık Bakanlığı’nın ilik bankasına kaydediyor. İleri tarihlerde eğer bir hasta ile eşleşme sağlamış olursanız, bu şansı yakalayabilirseniz size bakanlık direk ulaşıyor ve ileri aşamada ilik nakli için sizden tekrar belli bir takım testler istiyor. Bu sağlık kontrolleri vericinin hiçbir şekilde sosyal güvencesi kullanılmadan yada ekstra bir maddi külfete sokulmadan her şey Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Türkkök dahilinde gerçekleştiriliyor. İlik insanlardan aferez yoluyla alınıyor, trombosit yani beyaz kan bağışı yapar gibi kolunuzdan kan alınıyor. Makine bunu kök hücresine ayrıştırıyor ve diğer kolunuzdan kırmızı kanınızı tekrar iade ediyor. İşlem bu kadar basit, normal kan bağışı yapar gibi basit bir şekilde insanların hayatını kurtarabilirsiniz. Bir hayat kurtarmak bu kadar kolayken herkesi üç tüp kan verip Türkkök’e kayıt olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TAN ÇOK BÜYÜK İLGİ GÖRDÜK”

Sigorta acentelerinin talebi üzerine Kahramanmaraş’a geldiklerini dile getiren Parlakkan, “Kahramanmaraş’ta ilgi çok iyi, ilk başvuruyu sigorta acenteleri toplanıp siz böyle güzel işler yapıyorsunuz buraya da gelin diye bize çağrı yaptılar. Bizde bu çağrı üzerine geldik, şuan Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren sigorta acenteleri destek veriyor, onların oluşumu şuan, biz sadece Adana’dan teknik destek için geldik. Biz bu şekilde talep olduğu zaman gidiyoruz, birçok ilden talepler geliyor. Buradan sonda bir kez daha Mersin’e gideceğiz, Mersin’den sonra Ankara var. Biz gittiğimiz yerlerde form dolduralım, insanları yönlendirelim diye düşünüyoruz. Bunu da sürekli yaptığımız için artık bazı konularda daha hızlı hareket edebiliyoruz” açıklamalarında bulundu.

SİGORTA ACENTELERİ OLARAK FARKINDALIK OLUŞTURDUK”

İy’ilik Senden Komisyonu’nun Kahramanmaraş’a gelmesine vesile olan sigorta acentecileri adına bilgiler veren Cumhur Küçükdevlet ise Kahramanmaraş sigorta acenteleri farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. İnsanların kök hücre örneği vererek lösemili çocukların ve hastaların hayatlarının kurtulmasına vesile olmanın kendilerini mutlu ettiğini de belirten Küçükdevlet, “Kahramanmaraş sigorta acenteleri olarak biz bu kampanyayı Kahramanmaraş’a taşımak için talepte bulunduk. Sigorta acentecileri Murat Kireçci, Ali Karcılar, Uğur Onur, Murat Demirtaş, Ahmet Belli, Abdulkadir Küçükdevlet ile birlikte kök hücre bağışı noktasında bir farkındalık oluşturmak istedik. İy’ilik Senden Kan Hastalıkları Komisyonu’nun da desteğiyle bir kampanya düzenliyoruz. Burada insanlarımızın kök hücre örneği vererek lösemili çocuklarımızın ve hastaların hayatlarını kurtarmak noktasında bir nebze de olsa vesile olmayı amaçlıyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz