Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim açıklamasının ardından en az seçim kararı kadar konuşan bir başka konu da İyi Parti’nin seçime katılıp, katılamayacağı olmuştu. Günlerdir hem ülke gündeminde hem de Kahramanmaraş kamuoyunda çokça tartışılan konulardan biri olan İyi Parti’nin seçime girip, giremeyeceği konusuna İyi Parti İl Başkanı Faruk Atlı açıklık getirdi. İyi Parti’nin seçime gireceğini söyleyen Atlı, “İnşallah bütün teşkilatlarımızla birlikte seçimde çalışarak, genel başkanımızı cumhurbaşkanı yapacağız” şeklinde konuştu. Şu ana kadar birçok ilçe ve beldelerde teşkilatlanmalarını tamamladıklarını ifade eden Atlı, seçime iyi bir şekilde hazırlanacaklarına vurgu yaptı.

ZATEN OLASI BİR ERKEN SEÇİME HAZIRLANMAYA ÇALIŞIYORDUK”
Atlı, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Erken seçim ile ilgili biz her zaman bir beklenti içerisindeydik. Çünkü hatırlarsanız genel başkanımız partiyi kurduğunda 15 Temmuz 2018’de erken seçim yapılacak demişti. Biz bütün teşkilatlarımızla zaten olası bir erken seçime hazırlanmaya çalışıyorduk. Bu yüzden yetkiyi alır almaz hem ilde hem de ilçelerde teşkilatlarımızı oluşturduk. Daha sonra bunlar kabul edildikten sonra süratle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştırdık. Arkasından da kendi kongrelerimizi yaptık. Şu ana kadar birçok ilçe ve beldede teşkilatlanmamızı sağladık. Yani 5-6 aydan bu yana dinamik bir yapılanmayız. AK Parti bizi hazırlıksız yakalamak için böyle bir karara vardı diye düşünüyorum. Ama şunu hesap etmiyorlar; biz 6 aydır dinamik bir yapıyız. Bu nedenle biz hazırlıksız değiliz, hazırlığımız var. İnşallah bütün teşkilatlarımızla birlikte seçimde çalışarak, genel başkanımızı cumhurbaşkanı yapacağız.”

SEÇİME GİRMEMİZE ENGEL BİR DURUM YOK”
Seçime girmeleri için engel bir durumun olmadığına dikkat çeken Atlı, “Meclis erken seçim kararını çıkardıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu’na hazırlığınızı yapın diye bir haber gönderir. YSK’da siyasi partilerle alakalı hiçbir evrak yoktur. Evrakların hepsi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndadır. Yani bizim kuruluş aşamamızda kullandığımız evrakların tamamı buradadır. YSK Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurur ve “Hangi partiler 24 Haziran’da seçime girebilir” diye sorar. Onlarda elindeki evraklara bakarak şunlar şunlar girebilir veya giremez der. Seçime girmenin 2 tane şartı vardır. Ya mecliste grubunuz olmalıdır yâda hem genel merkezinizin kongresini yapmış olmanız gerekir hem de ülkenin yüzde 51’inden fazlasında teşkilatlanmanın sağlanmış olması gerekir. Biz biliyorsunuz 10 Aralık’ta genel merkezimizin kongresini yapmıştık. Bu bakımdan hiçbir sıkıntımız yok. İkincisi de 22 Aralık itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmiş 41 tane ilimiz var. 28’inde ise 54 tane ilin teşkilatlanması sağlanmıştı. Biz bu durumu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan teyit ettirdik. Yani şu şartlarda herhangi bir şekilde seçime girmemize engel bir durum yok” ifadelerini kullandı.

B VE C PLANLARIMIZ VAR”
Seçime girmelerinin engellenmeye çalışıldığı takdirde b ve c planlarının olduğunu kaydeden Atlı, şöyle konuştu: “Önceki gün Genel Başkanımız Meral Akşener, “Bürokratları buradan uyarıyorum; bizimle ilgili herhangi bir işe kalkışmayın” dedi. Yani ola ki yine de bütün bunlara rağmen bizi engellerlerse b ve c planlarımız var. Bunlar nedir? Grup kurmadır. Şu ana kadar bu grup kurmayla ilgili de bir hazırlık var. Bunun haricinde Cumhuriyet Halk Partisi İyi Parti’nin seçime girebilmesi için elimizden geleni yapacağız şeklinde bir açıklaması oldu. Bu da gerektiği takdirde milletvekili transferiyle ilgili yardım anlamını taşıyan bir durum. Ama onlar bile olmasa bizim partiyi kurarken Demokrat Parti ile zaten bir anlaşmamız vardı. Eğer olası baskın bir seçim olursa biz teşkilatlanmamızı da yetiştirememiş olursak onların bünyesinde seçime girecektik. Böyle bir planımız da var. Sonuçta biz bu seçime gireceğiz. İnşallah genel başkanımızı da cumhurbaşkanı yapacağız.”

KENDİMİZİ TANITACAĞIZ, KENDİMİZİ ANLATACAĞIZ”
Kapı kapı gezerek kendilerini tanıtacaklarını ve anlatacaklarını söyleyen Atlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Aslına bakarsanız böyle bir erken seçim yapılabilmesinin şartları da oluşabilmiş değil. Çünkü uyum yasalarının henüz hiçbiri çıkartılmadı. Yani referandumla partili cumhurbaşkanlığı sistemi kabul edildi. Ancak bunun uyum yasaları var. Mesela cumhurbaşkanı adayı 100 bin imza ile olabilir diyor. Ama 100 bin imzanın nasıl toplanacağına dair herhangi bir açıklama yok. Bunlarla ilgili uyum yasaları olmadığı için şu anda bir karmaşıklık var. Yani meclis hem bununla uğraşmak durumunda hem de kararı çıkartmak durumda. Şu anda bizim Kahramanmaraş teşkilatları olarak 10 bin civarında üyemiz var. Zaten çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyordu. Birçok yerde teşkilatlanmamız tamamlandı. Gitmedik yer bırakmayacağız. Kendimizi tanıtacağız, kendimizi anlatacağız.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz