Büyük bir kahramanlık örneği göstererek cephede işgal girişimine karşı düşman ordularıyla göğüs göğüse çarpışan ve bu uğurda vatanı, milleti, bayrağı için şehit düşen ancak yine de Çanakkale’yi geçirmeyen kahraman Mehmetçikler, zaferin 103’üncü yıl dönümünde dualarla anılıyor. Başta Çanakkale’de olmak üzere tüm yurtta 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Bu kapsamda da Kahramanmaraş’ta İyi Parti Onikişubat İlçe Başkanlığı, şehitlerin anısına hoşaf ve ekmek dağıtımı yaptı.

 Piazza AVM karşısındaki parkta gerçekleştirilen programda İYİ Parti Onikişubat İlçe Başkanı Devlet Ağdur, “Bu muhteşem mazinin uzanan destanını biraz olsun hissettirebilmek ve neler yaşandığına farkındalık oluşturabilmek için hoşaf ve kuru ekmekten oluşan bir öğünlük kumanyayı hatırlatmak istedik” dedi.

ÇANAKKALE ZAFERİ, TÜRK DEVLETİNİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI YERDİR”

Çanakkale’yi anlatmak zordur diyen Ağdur, “ Onun için olsa gerek ki Azerbaycan’ın ünlü şairi Çanakkale Destanı için şöyle der. “Men inanmirem, Akif bu destanı öz galime ile yazsın. Men inanirem ki onun gulağına fısıldanmıştır. ”Deniz harpleri ile başlayıp kara savaşları ile devam eden Çanakkale Savaşları, iki yönü ile oldukça önemlidir. Birincisi Mustafa Kemal Paşa gibi bir komutanın kahramanlığı ve liderliğini ortaya koyması, diğeri de Türklerin imparatorluk anlayışından millet olma şuuruna kavuşmasıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde tarihin bir daha kaydetmekte zorlanacağı Çanakkale Zaferi, bir yönü ile de yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı yerdir. Ayrıca yokluğun, çaresizliğin ve umutsuzluğun zirvede olduğu bir dönemde kararlılığın, üstün savaş stratejisinin, emir komutanın da ehemmiyeti adına önemli bir tarihi dönemeçtir” ifadesini kullandı.

SONSUZA KADAR ANILACAKTIR”

Ağdur, “Mesela askerin beslenme şartları açısından değerlendirecek olursak 43. Alay Yemek Listesi sadece bir örnek olarak verilebilir.15 Haziran Sabah: Üzüm hoşafı Öğle: Yok Akşam: Yağlı Buğday çorbası, ekmek.16 Haziran Sabah: Yok Öğle: Yok Akşam: Üzüm Hoşafı, ekmek.17 Haziran Sabah: Üzüm hoşafı Öğle: yok Akşam: yarım ekmek. İşte biz de bu muhteşem mazinin atiye uzanan destanını biraz olsun hissettirebilmek ve neler yaşandığına farkındalık oluşturabilmek için hoşaf ve kuru ekmekten oluşan bir öğünlük kumanyayı hatırlatmak istedik. Çünkü Çanakkale’de m2’ye 6 bin mermi düştüğü hatırlanacak olursa mesele daha iyi anlaşılacaktır. Türk ordusunun, şeref dolu tarihine yine altın harflerle geçen Çanakkale Destanı, Akif’in “Kimi Hindu, kimi Yamyam, kimi bilmem ne bela” diye tanımladığı yedi düvele istiklal mücadelesinin ve hürriyet sevdasının ne olduğunu gösterdiği bir tarihi hakikat olarak sonsuza kadar anılacaktır. Bu düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi hürmetle, rahmetle yâd ediyoruz. Türk ordusunun, bugün de aynı kararlılıkla verdiği mücadelede muvaffak olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz