İlk bölümüne 10 Aralık 2014 tarihinde başlayan, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş hikâyesini konu alan ve yayınlandığı ilk günden bu güne kadar insanları ekran başına kilitleyen Diriliş Ertuğrul dizisinin bütünleşmiş ögesi kayı boyu simgesi, İyi Parti’nin amblemi olması sonrası gümüşçüleri olumsuz etkiledi. İnsanlar tarafından ilgi gösterilmesinin ardından gümüşçüler tarafından farklı çeşitlerde karşımıza takı aksesuarı olarak çıkan ve tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da binlerce Diriliş Ertuğrul dizisi sevdalısı tarafından takılan kayı boyu simgesinin imalatı da azaldı. Kahramanmaraş’ta gümüş takı imalatçısı Fatih Dönmez, 2 ay öncesine kadar haftada 4-5 tane kayı boyu simgesinden kolye ve bileklik gibi siparişler aldıklarını ancak şimdilerde bu sayısının 1-2’ye düştüğünü söyledi. Tarihsel bir simgenin herhangi bir partinin amblemi olmasına karşı olduklarını ifade eden Dönmez, satışların İyi Parti’nin kurulmasının ardından düştüğünü sözlerine ekledi. Kentte faaliyet gösteren bir başka takı aksesuarcısı Harun Korkmaz ise birkaç öncesinde satışların gayet güzel gittiğini ama son günlerde biraz da olsa azalmaların olduğuna dikkat çekti.

BU TAMAMEN YANLIŞ BİR UYGULAMA”
Gümüş Takı imalatçısı Fatih Dönmez, şunları kaydetti: “Diriliş Ertuğrul dizisi ilk çıktığı zamanlar kayı boyu simgesi olan “İYİ”’nin satışlarında adeta bir patlama olmuştu. Ama şu an malum siyasi bir partinin simgesi olduğu için satışların düştüğünü söyleyebiliriz. 2 ay öncesinde haftada 4-5 tane “İYİ” sembolünden bileklik, kolye siparişi alıyorduk ama şu an bu siparişler haftada 1-2’ye düşmeye başladı. Bunda geçenlerde kurulan İyi Parti’nin de bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bence böyle bir simgenin siyasi partinin simgesi haline gelmemesi lazımdı. Bu sonuçta Türklüğü temsil eden bir sembol. Mesela MHP’de kurt işaretinin de olmaması lazımdı. Çünkü kurt işareti de bir Türklük işaretidir. Şimdi de kayı da böyle oldu. Benim gözümde kayı işareti çalınmış oldu. Bu tamamen yanlış bir uygulamadır.”

SATIŞLARIMIZ GÜZEL GİDİYORDU AMA…”
Takı aksesuarcısı Harun Korkmaz, şunları dedi: “Diriliş Ertuğrul dizisinin Osmanlıyı anlatması ve gerçekten çok profesyonel bir şekilde çekilmesi sonrası insanların dikkatini çekti. İnsanlarımızın içerisinde var olan Osmanlı sevgisi bu dizinin izlenmesindeki en önemli faktör oldu. Daha sonra dizide “İYİ” şeklinde kayı boyunu anlatan bir sembol ortaya çıktı. Bu sembol ortaya çıkınca insanlar bu sembole rağbet göstermeye başladı. Hem kolye hem yüzük hem saat hem de çeşitli aksesuarlardan olmak üzere “İYİ” sembolünü adeta peynir ekmek gibi kapışır hale geldi. Tabii bizde bu dönemde iyi satışlar yaptık. Yani Diriliş Ertuğrul dizisinden bir nevi bizde payımızı almış olduk. Çünkü gerçekten iyi satışlar yaptık. Ama son günlerde satışlarımız birazda düştü. Bunun sebebi ise geçtiğimiz günlerde kurulan İyi Parti mi bilmiyorum? Satışlarımızın düşmesinde bunun da bir etkisi olabilir. Çünkü İyi Parti’nin de simgesi tıpkı kayı boyunun simgesi gibi. Bu sebepten ötürü “İYİ” sembolü satışlarımızın düştüğünü düşünüyorum.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz