24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Genel Seçimleri öncesi AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) sürpriz bir şekilde ittifak yapmış ve seçimlere ittifakla girmişti. İki partinin ittifakı, parti tabanlarında da kabul görürken, gerçekleştirilen seçimde de bu birliktelik başarılı olmuştu. İlerleyen süreçte AK Parti ve MHP’nin, ‘Cumhur İttifakı’ devam ederken, bu ittifakın 2019’da gerçekleştirilecek olan Mart Yerel Seçimleri’nde de sürüp sürmeyeceği konuşulurken, bir takım görüş ayrılıkları ve parti temsilcilerin söylemleri sonrası partisinin grup toplantısında konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, ‘İttifak sona ermiştir. Kendi yolumuzu kendimiz çizeceğiz’ ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Görüş farklılıklarımızın Cumhur İttifakı'na gölge düşürmesine fırsat vermemeliyiz. MHP 'yerel seçimlerde biz kendi yolumuza' diyorsa biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz demişti. Yaşanan gelişmeler sonra gündemin önemli konularını her zaman olduğu gibi bir kez daha Kahramanmaraş halkına sorduk. Kent halkının konu hakkındaki ortak görüşü ise ittifakın bozulmaması gerektiği, yerel seçimlerde  de devam etmesi oldu.

İşte Kahramanmaraş halkının AK Parti ve MHP arasındaki ittifakın bozulmasına tepkileri;

“BAŞKA BİR İSİM İÇİN OY İSTENMEZ”

Hacı Narinç

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak olmuştu, o seçimde durum çok farklıydı. Ama yerel seçimlerde ittifak yapmak zordur. Tabi ki partiler her şehirde kendi adaylarını göstermek durumundadır, başka bir isim için halktan kolay kolay oy istenmez. O yüzden her şehir, kendine özgü isimleri çıkartır ve o şekilde seçime girer. O açıdan kendi yönetimini sağlar ama ufak tefek pürüzler çıksa da sorun olacağını tahmin etmiyorum. Çok uzun sürmez iki parti tekrar anlaşır diye düşünüyorum ki zaten Cumhur İttifakı devam edecek ama sadece yerel seçimde ittifak yapılmayacak.

“MHP ÇOK ZARAR GÖRÜR, OYLARI İYİ PARTİ ALIR”

Abdullah Doğan

Şimdi geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi’nin içindeki ayrılıklar nedeniyle yeni bir parti ortaya çıkmıştı. Yeni partinin kurulması MHP’ye zarar vermişti ama o dönemki seçimlerde AK Parti ile ittifak yaptılar ve kaybettikleri gücü pek de göstermediler. Ama eğer yerel seçimlerde dün dedikleri gibi ittifak yapmazlarsa bence MHP biter. İyi Parti, MHP’den büyük oranda oy alır. Ben ilk baştan beri MHP’nin AK Parti’yle ittifak yapmasına karşıydım. Devlet Bahçeli dün yaptığını ilk zamanda yapacaktı. 40 seneden beri MHP’ye oy verirdim ama bundan sonra vermeyeceğim. Şimdi bir parti üç dört sefer iktidara geldiği zaman bizim Türkiye’de şımarıklık başlıyor, ben bunu görüyorum. O yüzden ittifakın bozulması bence güzel oldu, hangi partinin ne kadar gücü olduğunu böylelikle görebiliriz.

“İKİ PARTİNİN İTTİFAKI KARŞILIK BULMUŞTU”

Ahmet Çolak

Bir önceki seçimde iki parti ittifak yapmıştı ve iki sağ partinin ittifak yapması tabanda güzel bir karşılık bulmuştu. O seçimden bu yana iki partide ittifakı devam ettirdi, güzel bir birliktelik ortamı vardı. Bazı ayrı düşüncelerle birlikte sanırım ittifak bozuldu, bence iyi olmadı. Dış güçler bizim birlik ve beraberliğimizi istemiyorlar ve bunu bozmaya çalışıyorlardı. Şimdi istedikleri oldu. İnşallah en kısa zamanda tekrar birleşirler ve beraberlik ortamı bozulmaz.

“BİRLİKTELİĞİN BOZULMASI MHP’YE ZARAR VERİR”

Ramazan Çalış

Bence ittifak bu zamana kadar güzel gidiyordu, iki partinin de sevenleri bir biriyle daha çok kaynaşmıştı. Öncelikle bu ülkenin vatandaşı olarak, ülkenin iç dinamiğini oluşturan iki parti arasındaki birlik ve beraberliğin bozulmamasını isterdik. Hayırlısının olmasını temenni ediyorum. AK Parti uzun yıllardır iktidar ve gerçekten güçlü bir parti, bu birlikteliğin bozulması en çok Milliyetçi Hareket Partisi’ne zarar verir. Ak Parti ile beraber gitseydi önceki seçimde olduğu gibi oyunda artış görülürdü. Şimdi yatırımları görmezden gelmemek gerekli. Bütün yatırımlar yapıldı şehrimize Allah’a şükür. Ufak bir kriz geçirdik ama yollarımız olsun, hastanelerimiz olsun her şey güzel. O yüzden içeride birlikteliğin devam etmesi gerekli.

“MHP’NİN AF İSTEĞİ ÇOK YANLIŞ”

Osman Çuka

Ben önceki seçimde ittifaktan dolayı oyumun birini Milliyetçi Hareket Partisi’ne, birini de AK Parti’ye vermiştim. Ama şuan da ne desem bilmiyorum da bakıp görmek gerekli. İnşallah ülkemiz için iyi olur. İnsanların görüşleri, fikirleri farklıdır. Kimisi ittifaktan dolayı oy vermiştir, kimisi de ittifaktan dolayı oy vermemiştir. Belki de böyle hayırlısıdır. Aslında iki parti kökende bana kalırsa birbirine zıt görüşlerdeydi ama bir şekilde ittifak yaptılar. Ülke açısından iyi bir şeydi ittifak. Şuan da da sanırım özellikle af konusundan dolayı görüş ayrılıkları yaşandı. Af konusunda MHP’nin tavrı yanlış bence. Bende bir MHP’liyim ama af konusu yanlış. Şuan da zaten bir işsizlik var, ben işsiz bir adamım, cezaevlerinden 100 binlerce işsiz adam çıkacak tekrar, mutlaka vukuat yapmışlar ki cezaevine girdiler. Tekrar asayişten dolayı sorunlar olacak, tekrar tutuklanıp içeri girecekler, tekrar tekrar tekrar olacak. Adam alışmış gaspçılığa, tecavüze. Bu insanların dışarı çıkması yanlış. Bir MHP’li olarak ittifaktan yanaydım ama aftan dolayı bozuldu. Yaşım 53, yaşın büyük diyorlar iş vermiyorlar, diğer taraftan emekli etmiyorlar. 20 sene esnaftım bıraktım, sırf emekli olmak için çalıştık sigortalı işlerde.

“İTTİFAKIN BOZULMASINA GÖNLÜM RAZI DEĞİL”

İbrahim Benli

Bir Kahramanmaraşlı olarak benim bu ittifakın bozulmasına gönlüm razı olmadı. Çünkü insan insana böyle günlerde yardım edecek. Böyle günlerde insan kendini belli edecek. Böyle günlerde birbirlerine sahip çıkacaklar. Birbirlerine böyle sahip çıkacaklar ki düşmanlar gülmesin. Şu anda bu duruma düşman güler. Bu ittifak bozulmazdı ama arada fesatlar, casuslar ve fitneler var. Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana bu arayı bozmak için uğraştılar. Ama şimdi bozdular. Keşke bozulmasaydı. Bir vatandaş olarak benim bu duruma gönlüm razı olmadı. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bu gün ittifakı bozacak zaman değil. Bu zaman birlik zamanı. Bu zaman beraberlik zamanı.

“MHP GÜZEL ADAY ÇIKARIRSA...”

Zülfü Huylu

Biz Kahramanmaraş’ın belediyecilerini şu anda beğenmiyoruz. Yapılan yollar olsun, Kıbrıs Meydanı’nın tıkanıklığından memnun değiliz. İnşallah MHP güzel bir aday çıkartır ve oyumuzu da ona veririz.   Bir açıdan ittifakın bozulması iyi oldu. MHP’nin muhalefete renk getireceği kanaatindeyim. Ben yerel seçimler için ittifakın bozulmasından dolayı memnunum.

“BÖYLE OLMASI LAZIMDI”

Servet Mutlu

Ben yerel seçimlerde ittifakın bozulmasının her iki taraf içinde olumsuz olacağını düşünmüyorum. Daha önce cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak oldu. Yerel seçimlerde de olmaması çok bir şey kaybettirmez. Bu bozulma iki partiyi de güçlendireceğini düşünüyorum.  Bundan MHP çok zarar görmez. Çünkü herkes kendi adayını çıkartır ve yarışırlar. Aslında böyle olması lazımdı.

“İTTİFAK BOZULMASAYDI İYİ OLURDU”

İdris Karaboğa

Herkes yoluna gidebilir. Ama yerel seçimlerde de ittifak bozulmasaydı daha iyi olurdu. Bu Türkiye’nin geleceği açısından önemli. Dış güçlerin hepsi şu anda Türkiye’nin üzerinde oyun oynamaya çalışıyor. Önce papazdı, şimdi Kaşıkçı. Allah bilir bundan sonraki süreçte daha ne oyunlar çıkaracaklar. Bunun için bu yerel seçimlerde de ittifak olsaydı iyi olurdu. Çünkü Türkiye’nin güçlenmesi ve daha çok büyümesi lazım.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz