KOSGEB’in yeni vizyonunu anlatan Uslu, verilecek olan yeni destek ve teşvik programlarıyla ilgili de bilgiler verdi. “Teknoloji düzeyi yüksek alanlardaki start-up’lara 360 bin TL’ye kadar destek verilecek. Yüksek teknolojide üretim yapacağım diyenlere, belli dönemlerde 360 bin, orta-yüksek teknoloji ise 260 bin, imalat sanayiinde olup geleneksel sektörlerdeyse 160 bin TL’ye kadar destek vereceğiz” diyen Uslu, KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü olarak 2017 istatistiklerine göre ülke çapında 16.25 milyon TL’lik destek ödemesi ile Türkiye sıralamasında toplam destek ödeme tutarı bazında 14. Sırada yer aldıklarını belirtti. Ayrıca Uslu, Girişimcilik Destek Programı bazında ise 10,8 milyon TL ile 7. sırada olduklarını kaydetti.

YENİ YOL HARİTASI 10 ADIMDAN OLUŞUYOR”
Uslu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Başkanımız Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un liderliğinde KOSGEB’in yeni vizyonuna olarak 10 maddelik yeni yol haritasıyla kendimizi yeniden yapılandırdık. Yeni vizyonumuzda KOBİ ve girişimcilik ekosistemindeki bütün unsurların, merkezinde KOSGEB’in olduğu, koordine ettiği ama bütün ekosistemi birlikte yöneten bir anlayışla hareket edeceğiz. Bir kaç ay içerisinde yürürlüğe girecek modellerle başkanlığımız kendini yeniden yapılandırmış olacak. Destek modellerinden, KOBİ tanımına kadar reel sektöre bakışını değiştiren KOSGEB’in yeni yol haritası 10 adımdan oluşuyor.”

CARİ AÇIĞI AZALTACAK ÜRÜN ÜRETENLER DESTEKLENECEK”
“Cari açığı azaltacak ürün üretenler desteklenecek” diyen Uslu, “Yüksek teknolojinin yerli ve milli KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılması amaçlanacak, katma değer üreten firmalar KOBİ kapsamına alınacak, bölgesel ve sektörel işletmeye özgü destek modeli uygulanacak, KOBİ’ler için yetkinlik değerlendirme sistemi kurulacak, KOBİ rehberliği ve teknik danışmanlık sistemi oluşturulacak, büyük işletmelerle-küçük işletmeler arasında işbirliği teşvik edilecek. Yeni finansman modelinde kredilendirme puanlamaya göre yapılacak, mevcut destek programları ihtiyaca göre revize edilecek, vatandaşa verilen hizmetler bürokrasiden arındırılacak” şeklinde konuştu.

YENİ YOL HARİTAMIZDA İKİ PERSPEKTİFİMİZ BULUNUYOR”
Yeni yol haritalarında iki perspektifin bulunduğunu ifade eden Uslu, şöyle devam etti: “Bunlardan ilki; KOBİ’leri bir üst lige çıkarmak için mezun etmeye odaklanmak. İkincisi ise büyük bir KOBİ datasına sahip olan KOSGEB’in, kendini adeta bir rating şirketine dönüştürmesi. KOBİ’lere verilen desteklerde en önemli nokta ise faizden gelecek. KOBİ’leri tıpkı bankalar gibi 4 kategoriye ayıracak olan KOSGEB, puan sistemi üzerinden faiz maliyetinde pozitif ayrımcılık yapacak. Firmaları, esnaf, konvansiyonel imalat yapan, AR-GE teşviki almış- inovasyon yapabilen, daha önce KOSGEB desteği almış olmak üzere dört gruba ayıracağız. Faiz desteği oranları bu niteliklere göre farklılaşabilecek. Örneğin, AR-GE yapan yüksek teknolojili firma çok daha yüksek oranlı bir faiz desteği alabilecek. Devletimizin kurumumuza verdiği bütçenin hesabını bundan 1 ya da 3 yıl sonra ne kadar mikro ölçekli firmayı, küçük ölçekli, ne kadar küçük ölçekli firmayı orta, ne kadar ortayı da büyük yaptığımızla yani ne kadar KOBİ’yi mezun ettik.”

HEDEFİMİZ KOBİLERİN KATMA DEĞERİNİ YÜKSELTMEK”
Hedeflerinin KOBİ’lerin katma değerini yükselterek, yurt dışına açmak olduğunu söyleyen Uslu, “Biz KOSGEB olarak destek verdiğimizde gerçekten KOBİ’leri güçlendirmeye odaklandık. Hedefimiz KOBİ’lerimizi Yurtdışına açmak, uluslararası hale getirebilmek, katma değerini, teknoloji seviyesini artırmak ve ölçeğini büyütmek. Sayın başkanımızın vizyonuyla KOSGEB 2017 yılı sonlarında ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de yerli ve milli KOBİ’ler tarafından üretilmesini sağlayacak bir başlık açtı. Bu KOSGEB tarihinde ilk. İthal ürünü yerli üretmek isteyen olursa, 5 milyon TL’ye kadar üretim ve yatırım desteği vereceğiz. Peki, üretilen mal ne olacak? Burada da “Alıcıyla ön protokol imzalayacaksın” diyoruz. Yani alıcısı belli olsun. Bu model tersinden de işliyor. Büyüklere diyoruz ki; “Siz ithal ettiğiniz ara malları üretecek KOBİ’leri kendiniz bulun, kendi ekosisteminizi oluşturun, ben de KOSGEB olarak o KOBİ’lere makine-teçhizat, yazılım, nitelikli personel desteğini vereyim. Başkanımızın vizyonuyla ciroya bağlı KOBİ tanımında da Başkanlığımız revizyona gidiyor. KOSGEB olarak asıl sanayi sektörlerindeki KOBİ’lere odaklanacağız. KOBİ Tanımı ‘yıllık 125 milyon TL ciro’ yaptığımızda 8 bin 846 büyük ölçekten firmanın KOBİ sınıfına geçecek. Böylece katma değeri yüksek üretimi gerçekleştirecek KOBİ’lerimizi de destekleme imkânı bulacağız” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLİK PROGRAMLARI TAMAMEN REVİZE EDİLECEK”
Uslu, “Özellikle teknoloji düzeyi yüksek alanlardaki start-up’lara 360 bin TL’ye kadar destek verilecek. Yüksek teknolojide üretim yapacağım diyenlere, belli dönemlerde 360 bin, orta-yüksek teknoloji ise 260 bin, imalat sanayiinde olup geleneksel sektörlerdeyse 160 bin TL’ye kadar destek vereceğiz. Bunun yanı sıra KOBİ rehberliği ve teknik danışmanlık sistemi oluşturulacak. Başkanlığımız tarafından KOSGEB ile KOBİ arasında bir ara yüz görevi yapan, KOBİ’leri gidip inceleyecek, analiz edecek, ihtiyaçlarını ortaya çıkaracak, projelerini yönetebilecek bir rehberlik sistemi kuruluyor. Bu rehberlik hizmetini verecekler KOSGEB’in akredite ettiği belli bir piyasa tecrübesi olan kişilerden oluşacak” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ DESTEKLEME ÖDEMESİNDE 14’ÜNCÜ SIRADA”
Uslu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “
Çağrı ön hazırlığında, KOSGEB Başkanlığı ve taşra teşkilatı olarak her kente gittik, her ilin ekonomik paydaşları, oda, OSB başkanlarına ‘İlinizde hangi sektörleri desteklemeliyiz’ diye sorduk. Sorarken, ekonomik değer yaratan firmalar hangi sektörlerde odaklanmış o bilgileri biz önceden verdik, ‘bunların dışında da var mı’ dedik... 28 Mart 2018 günü ülke çapında gerçekleştirilen eş zamanlı çalıştaylarla sektöre, bölgeye, kente ve firmaya özgü destek programları kurguladık. İlimizde de Makine ve Teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri, tekstil ürünleri, gıda ürünleri, deri ve ilgili ürünleri ve ana metal sanayi ürünleri imalatı ana sektörler olarak belirlendi. 2017 yılının Aralık ayında yapmış olduğumuz KOBİGEL kurullarıyla toplam 55 işletmeye yaklaşık 15 milyon TL’lik destek vermeyi taahhüt etmiştik. Bu rakam bütçe bazında 2017 yılında ödemiş olduğumuz destek tutarına denk. Desteklenen işletme sayısı bakımında ise Bölgesel sırlamada Adana, Gaziantep, Malatya gibi illerden fazla. KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü olarak 2017 istatistiklerine göre ülke çapında 16.25 milyon TL’lik destek ödemesi ile Türkiye sıralamasında toplam destek ödeme tutarı bazında 14. Sıradayız. Girişimcilik Destek Programı bazında ise 10,8 milyon TL ile 7. Sıradayız.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz