Kırmızı et fiyatlarının artışları piyasa da gündeme otururken, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının açıklanmasıyla birlikte bundan sonra Türkiye’ye ithal et girebileceği kararını değerlendiren Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, ithal etin girişiyle birlikte perakendeci kasapların ve tüketicilerin rahatlayacağını söyledi. Arifoğlu, “İthal etle ilgili kendi görüşümü 2 yıldan bu yana devamlı dile getirdim. Ama burada her gündeme getirdiklerimin bir tanesinde muvaffak olamadık bundan ben şahsen mustarip oldum. Halkımızın burada her zaman söylediğim gibi yüzde 20’si bilemedin 25’i kırmızı etle alışveriş yaptı. Diğer geriye kalan yüzde 70, 75 insanımız maalesef kırmızı ete küstü. Neden küstü? Fiyatlardan dolayı. Eskiden Kahramanmaraş’ta şöyle bir söz vardı: “Et giren eve dert girmez” diye. Maalesef şuan kırmızı et neredeyse bir kanser ilacı oldu. Öyle her insanın alıp da evine götüreceği bir gıda maddeliğinden çıktı, lükse girdi” dedi.

CANLI HAYVAN GİRİŞLERİNDE RAHATLAMA OLACAK”

Devamlı ithal etin Türkiye’ye gelmesi gerektiğini dile getirdiğini ifade eden Arifoğlu şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı olarak ithal etin yolun açılsın en az İstanbul piyasası doysun dedim. Çünkü İstanbul’daki sadece yemekhanelerde tüketilen et Kahramanmaraş’ın günlük ihtiyacının çok ama çok üstünde. İthal et Kahramanmaraş’a gelmese de İstanbul doysun dedik. Ama bundan önce ki Bakanımız sıkıntı yoklarla bu etlerin yükselmesine sebep oldu. Tabi Bakan Bey’in de haklı tarafı vardı. Üreticiler burada zarar ettik, biz öldük, bittik diye yapmış oldukları feryatlar Bakan Bey’i de ister istemez rölantiye aldığını düşünmekteyim. Yeni Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımızın ithal et konusunda daha dirayetli, benim açımdan sevdiğim cümleleri sarf ettiğini kulaklarımla duydum. Ben de bu durumdan çok mutlu oldum. En azından bu vergilerin kalkmasıyla canlı hayvan girişlerinde rahatlama olacak. İnşallah girer. Burada üreticimiz mağdur olsun istemeyiz. Çünkü bizim üreticimiz, o bize daha çok gerektir. Onları da böyle mağdur etmemek şekilde ithal et, canlı hayvan Türkiye’ye girer ise inşallah piyasalarımız düşer. Kurban bayramı arifesinde piyasalar daha aşağı çeker.”

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ MAĞDUR”

Et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hem kasap esnafın, hem de üreticinin mağdur olduğunu kaydeden Arifoğlu, hükümetin bu konuyu göz önüne alması gerektiğine vurgu yaptı. Arifoğlu, “Halkımız et fiyatlarının düşmesinden dolayı mutluluk yaşayacaktır. İnsanlarımız şuanda kasaba et fiyatlarından dolayı yüzde 80’i küsmüş durumda. Hâlbuki burada perakendeci kasabın ne suçu var ne günahı. Ama tüketicilerimizin ağzında ki söz şu; “Kasaplarda din yok, iman yok. Ramazan geldi etin fiyatını arttırırlar, kurban geldi et fiyatlarını yükselttiler” diyorlar. Burada esas mustarip olanda perakendeci kasaplar. Burada ki 3-5 tane zengin toptancı kasabı çıkarttığın zaman diğer perakendeci kasaplar et fiyatlarının yükselmesini kesinlikle istemez. Çünkü burada sermaye söz konusudur. Örnek olarak 10 tane büyükbaş alacak bir kasap piyasa yükseldiği zaman 5 tane alım gücüne düşüyor. 5 tane alan neredeyse sıfıra düştü. Şuanda onlarca devren satılık kasaplar var. Para kazansa kasap satar mı? Onun için burada hem kasap esnafı, hem üreticilerimiz mağdur oldu. Tüketicilerin de, üreticilerin de mağdur olunmaması için hükümetimiz tabi ki bunları göz önüne alacak. Güzel bir ortamda istişarelerle beraber, etli kemikli davrandığı zaman ne alıcı küser, ne de satıcı küser. İnşallah et fiyatları düşer. Kurban üzerine fiyatlar yine aşağı çekilir. İsteriz ki memleketimiz de insanlarımızın kurban kesme isteği var ise Allah gönüllerine göre versin. Onlar da hiç olmazsa huzur içerisinde kessinler. İnşallah ithal et kurban bayramına yetişir ve ben bunun et fiyatlarını aşağı çekeceğinin kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz