Çalışanları meslek koduna göre gruplandırarak ücret belirlemesi yapmak, hem kayıt dışılıkla mücadele, hem de ücretlerin gerçek değerleri üzerinden beyan edilmesini sağlayarak, devletin prim ve vergi kaybının önüne geçmek amacıyla düğmeye basan Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanın meslek kodunu bildirmeyi zorunlu hale getiriyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Harun Akbalaban, “Bilindiği üzere, sigortalıların meslek adı ve kodu uzun zamandır hem işe giriş bildirgesinde, hem de APBH (Aylık Prim Hizmet Belgelerinde) alınıyor olmasına rağmen, sigortalıların mesleğini hatalı ya da yanlış bildirenlere herhangi bir yaptırım uygulanmamaktaydı. Ancak 09 Ağustos 2016 tarihli Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 51 inci maddesinin n fıkrası ile 5510 sayılı Kanuna “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır hükmü eklendi” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN ONDA BİRİ KADAR İDARİ PARA CEZASI
Yeni düzenlenmeye uymayan işletmelerin çalıştırdıkları her bir sigortalı için 2018 yılına ait belirlenecek olan asgari ücret tutarının onda biri kadar idari para cezasına çarptırılacağını aktaran Akbalaban, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yürürlük tarihi 01 Ocak 2018 olan bu madde ile sigortalılarının fiilen yaptıkları işlere uygun meslek adı ve kodunu hatalı bildiren işverenlere aylık asgari ücret tutarını geçmemek üzere her bir sigortalı için 2018 yılına ait belirlenecek olan asgari ücret tutarının onda biri kadar idari para cezası uygulanacaktır.  Bu uygulama ile amaçlanan, çalışanları meslek koduna göre gruplandırarak ücret belirlemesi yapmak ve hem kayıt dışılıkla mücadele, hem de ücretlerin gerçek değerleri üzerinden beyan edilmesini sağlayarak Devletin prim ve vergi kaybının önüne geçmektir. Ayrıca mesleğine uygun olarak prim ödemesi yapılmayan sigortalılar için çalışırken iş göremezlik ödeneğinin düşük olması, emekli olduklarında ise aylıklarının düşük bağlanması gibi mağduriyetler oluşmaktadır. İşverenlerimizin belirtilen hususlarda hem kendilerine hem çalışanlarına mağduriyet yaşatılmaması için gerekli hassasiyeti göstermeleri büyük önem arz etmektedir.”

PRİM BORCU İÇİN SON TARİH 26 ARALIK
İl Müdürü Akbalaban ertelenen primlere yönelik yapmış olduğu açıklamada ise “Çalışma ve iş hayatında işverenlere kolaylık sağlamak için ertelenen prim borçlarından 2016 yılı Aralık ve 2017 Ocak aylarına ilişkin primler Ekim ve Kasım ayında tahsil edildi. Şimdi ise, 2017 yılı Şubat ayına ilişkin ilimizde toplam; 33 milyon 559 bin 776,96 TL alacağımızın bulunmakta olup bu ertelenen primlerin son ödeme tarihleri 26 Aralık’tır. İşverenlerimizin teşviklerden faydalanmaya devam edebilmeleri için ertelenen primlerini zamanında ödemeleri büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz