İşverenimiz bilinçlensin sloganı ile yola çıkan Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü, rehberlik hizmeti ile işverenleri kayıtlı istihdama teşvik ediyor.

Kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi hedefleyen SGK İl Müdürlüğü Kahramanmaraş’ta kayıt dışı istihdamla mücadele çalışması başlattı. Kayıt dışı istihdamda cezai işlemden çok işverenlere, kayıtlı istihdamın avantajlarını anlatarak önüne geçmeyi hedeflediklerine işaret eden Kahramanmaraş SGK İl Müdürü İsmail Balakan, kayıt dışı istihdamın bir kazanç yolu olmadığına dikkat çekti.

‘KAYIT DIŞI İSTİHDAM KAZANÇ YOLU DEĞİLDİR’

Kayıt dışı istihdamda rehberlik çalışmasıyla denetimler yapıldığını ifade eden Balakan, denetimden sonrada sürekli iş yerini ziyaret ederek çalışanlarla sohbet edildiğini kaydetti. Balakan, “Kayıt dışı ile mücadele olarak Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenlerimiz ellerine gönül emirlerini aldıktan sonra iş yerinde denetim yapıyor ve denetimden sonra direk kuruma gelip gerekli işlemler başlatılmıyor. Denetimden sonra görevimizi bitirmiyoruz ve orada oturup işverenle bir muhabbet ediyoruz. Rehberlik açısından teşviklerimizi anlatıyoruz. İşveren hakkı ve sigortalıların haklarını anlatıyoruz. Kayıt dışı istihdamın bir kazanç yolu olmadığını gösteriyoruz. Kahramanmaraş çok iyi teşvikler aldığından kayıt dışına meyil etmiyor. Neticede bir rehberlik yolu ile kayıt dışı işçi çalıştırmaktan imtina ettiriyoruz”dedi. ‘ÇOCUKLUKLARIMIZ ARTIK BİLİNÇLİ’ Sosyal Güvenlik bilincini ilkokullara kadar indiğini kaydeden Balakan, “ Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa düzenlenen Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP II) kapsamında 30 ilde okulları dolaşarak çocukları bilgilendiren Sosyal Güvenlik Otobüsünün ikinci durağı geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş olmuştu. Otobüsle birlikte çeşitli okullarımıza sosyal Güvenlik Eğitim serisinden kitapçıklar ve çizgi film CD’leri dağıtıldı. Hedefimiz kayıt dışı istihdamı en az seviyelere düşürmektir. Kayıt dışı istihdam, işçiler için bir hak kaybı ve temel insanlık hakkının gaspıdır. Sigortalı çalışmanın avantajlarını ve kayıt dışı çalışmanın problemlerini bu tür etkinliklerle anlatarak çözüme kavuşturabiliriz. Sosyal Güvenlik bilinci ilkokula kadar indi. Çocuklarımız artık bilinçli. Babalarına sigortasız çalışacaklarını gidip söylüyorlar. Babalarının haklarını babalarından iyi biliyorlar.  Kendi gelecekler, babalarının gelecekleri ve toplumun geleceği açısından sigortalı kurumda çalışmanın ne kadar önemli olduğunu ilköğretim kurumlarına girerek anlatmaya başladık” şeklinde konuştu.

İŞ KAZALARI AZALDI

Kahramanmaraş’ta yaşanan iş kazalarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Müdür Balakan, geçtiğimiz aylarda 143 olan iş kazası oranı şimdilerde ise, 118’e kadar düştüğünü söyleyerek şöyle devam etti: “Sosyal güvenlik kurumu ve İŞKUR’un denetmenlerinin rehberlik anlayışı ile işverenlere yaklaşılmasının ürününün eseridir. Bununda karşılı olarak her geçen gün sigortalıların iş kazası oranları azalıyor. Geçen ay 143 olan iş kazası oranı bu ay 118’e düşmüştür.”

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ


Çalışan emekli sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuz konusuna da değinen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü İsmail Balakan, Kahramanmaraş’ta çalışan emekli sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş’ta 4C Emekli Sandığına bağlı emekli sayısının 37 binden fazla olduğunu ifade eden Balakan,  4B Bağ-Kurlu emeklisinin 34 bin, 4A’nın ise 138 bin civarında olduğunu belirtti.  Bununla birlikte de Kahramanmaraş’ta işsizlik sayısının en alt seviyede olduğuna dikkat çeken Balakan, şunları kaydetti: Türkiye ile Kahramanmaraş emeklilik sayılarını oranlayacak olursak şu anda Türkiye genelinde 1,78 çalışan emekliye bakıyoruz. Kahramanmaraş’ta sigortalı sayımızın Türkiye ortalamaları üzerinde olduğundan 2,32 sigortalımız Kahramanmaraş’ta emekliye bakıyor ve buda Kahramanmaraş’ta işsizlik oranının düşük olduğunu gösterir. İşsizlik oranı olarak Kahramanmaraş Türkiye ortalamasının üzerindedir.  Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu olarak teşvik verdiği her işveren bu teşviki en güzel şekilde yapılandığını gösteriyor. Kahramanmaraş’ta 38 bin memur çalışıyor. Yine 34 bin Bağ-Kurlumuz var. 138 binde çalışan sigortalımız ve toplamda 210 bin sigortalı sayımız var.  Bağ-Kurlu 26 bin civarında emeklimiz var. Sigortalı 49 bin civarında emeklimiz var. Memur ise 15 bin civarında emeklimiz var. Toplam 90 bin 670 emeklimiz var. Kahramanmaraş’ta aylık bağlama gün sayısı 20 gündür. Sayının ay sonuna kadar 15 güne kadar düşeceğine inanıyoruz. Toplamda 411 kurumumuza emeklilik için 4A ve 4B müracaatı yapıldı. Bunun 320 tanesi sigortalı olarak emekli olmak için müracaat etti. 91 kişi ise 4B Bağ-Kurlu olarak müracaat etti. Sonuç olarak bunların ortalama gün sayısı olarak bu kişileri 20 günde emekli ediyoruz.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz