Kahramanmaraş’ın daha huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir kent olması adına mesai menfuru gözetmeksizin çalışmalarını sürdüren, sık sık gerçekleştirdiği denetimlerle deyim yerindeyse suç ve suçluya göz açtırmayan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, halkın güven duygusunu artırdı. Göreve başladığı günden bu yana kent asayişinin sağlanması konusunda taviz vermeyen Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu’nu Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz ile Muhabirimiz Emre Akkış makamında ziyaret etti. Cebeloğlu, ziyarette Kahramanmaraş’ın asayişi ile ilgili önemli açıklamalar yaparak, istatistikleri paylaştı.

Kahramanmaraş asayişiyle alakalı çarpıcı istatistiklere yer veren İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu’nun konuşmalarından satır başları şu şekilde;

EVDEN HIRSIZLIK OLAYLARINDA YÜZDE 23 AZALMA VAR
Asayiş olaylarını biz iki aşamalı olarak ele alıyoruz. Bir şahsa karşı işlenen suçlar, bir de mala karşı işlenen suçlar. Her ikisinde de temel amacımız suçu oluşmadan önce önlemek. Yani adli boyuta taşınmadan sahada aldığımız tedbirlerle suç işleme arzusunda olanları caydırmak. Bunu önemsiyoruz ve temel bir görev olarak addediyoruz. Polisin birinci kuralı önleyiciliktir. Bu noktada da mahallelerimizin tamamını kontrol edecek şekilde hem gece hem gündüz gerek kurduğumuz uygulama noktaları gerek anlık şok uygulamalarla önleyici hizmetleri en üst seviyeye çıkararak, suçu önleme noktasında bir çaba içerisindeyiz. Aldığımız önleyici tedbirlerin sahaya yansımasını da görüyoruz. İstatistiklere baktığımız zaman örneğin; evden hırsızlık olaylarında yüzde 23 azalma sağlamışız. 2020’de 90 olan evden hırsızlık olayları, 2021’de 69’a düşürmüşüz. Buda yüzde 23’lük bir azalışa tekâmül ediyor. Yine iş yerinden ve kurumdan hırsızlık olaylarını yüzde 17 düşürmüşüz. Bütün bunlar aldığımız önleyici tedbirler sayesindedir. Yani sokağa hâkimseniz suç işleyecek şahıslara bir açık bırakmamışsanız, oran düşecektir. 

ASAYİŞTE İYİ BİR KONUMDAYIZ
Asayişte oldukça iyi bir konumdayız. Kahramanmaraş Türkiye’nin 18’inci büyük ili konumunda. Özellikle vatandaşımız sokakta, caddede veya mahallesinde şüpheli bir durumla karşılaştığı zaman bu durumu hemen polisimize aktarıyor. Bizim de istediğimiz bu. Bu anlamda vatandaşımızın duyarlılığına teşekkür ediyoruz. Suçların azalmasında vatandaşlarımızın duyarlılığının çok büyük bir katkısı var. Kahramanmaraş halkı işimizi yapmamız noktasında bize çok büyük kolaylıklar sağlıyor. 2021 yılında hırsızlık olaylarında 482 şahıs yakalamışız. Bunlardan 105’i tutuklanmış. Ne kadar sürede? 2021 yılının ilk 4 aylık sürecinde.

KİŞİYE KARŞI SUÇLARI AYDINLATMA ORANIMIZ YÜZDE 92.4
Tabii polisin bir de adli görevi var. Bu ne demek? Suç işlendikten sonra suçun ortaya çıkarılması, suç şüphelilerinin yakalanması ve suç delillerinin toplanması. Bu noktada da elimizde veri, ildeki meydana gelen olaylarda faili meçhul olayların azlığı. Bu anlamda da çok iyi durumdayız. Mala karşı suçlarda suçu aydınlatma oranı olarak yüzde 75.5 ile iyi bir durumdayız. Ama bu bizim için yeterli değil. Biz bu rakamı yüzde 85’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Kişiye karşı suçlarda yüzde 92.4 oranında suç aydınlatma oranımız var. Buda iyi bir rakam. Cumhuriyet Başsavcılığımızın desteğiyle adli olarak personelimizin suçu çözme konusundaki becerilerinin geliştirmesi için eğitimlerde veriyoruz. İlimizde toplum içerisinde korku panik yaratacak nitelikte bir olayımız yok. Basit asayiş olayları yaşanıyor. Bunlarda düşük bir oranda.

SURİYELİ MİSAFİRLERİN SUÇ İŞLEME ORANI ÇOK DÜŞÜK
Asayiş olaylarında önem arz eden bir husus daha var. Özellikle Suriyeli misafirlerimizden kaynaklı bir takım eleştiriler duyuyoruz. Bunlar doğru değil. İlimizde 93 bin civarında bir misafirimiz var. Bunların bir kısmı konteyner kentte kalıyor. Suriyelilerin ilimizdeki suç işleme oranlarına baktığımızda oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Suriyeli misafirlerimizin nüfusumuza oranı yüzde 10.8’e tekâmül ediyor. Bu noktada 2021 yılında ilk 4 ayı incelediğimizde Suriyeli misafirlerin suç işleme oranı mevcut olaylar içinde yüzde 7,2. Bu suçların büyük bir çoğunluğu da birbirlerine karşı olan suçlar. Yani oldukça düşük bir oran. Bu rakamlara baktığımızda da şunu anlıyoruz; bu misafirlerimiz ilimizin kültürüne, değer yargılarına oldukça uyum sağlamışlar. Bizimle birlikte yaşama alışkanlığı kazanmış, işinde gücünde olan kişiler.

2021’İN İLK 4 AYINDA BİN 107 ARANAN ŞAHIS YAKALANDI
Tabii bütün bu rakamları aktarırken, biz ne yapıyoruz da bu rakamlar azalıyor? Birincisi vatandaşımızın hassasiyeti. Kendi mahalle, sokak veya caddelerindeki suç şüphelileri ile ilgili olarak 155’e bildirimde bulunmaları bize çok büyük katkı sağlıyor. 2021 yılının ilk 4 ayında 28 genel uygulama yapmışız. Bu uygulamalarda 47 bin 359 şahıs sorgulanmış. Bu sorgulama sonucunda da 154 şahıs yakalanmış. Asayiş olaylarının önlenmesi noktasında bizim önemsediğimiz bir konu daha var; aranan şahıslar. Bu noktada yine 2021’in ilk 4 ayında bin 107 kişi yakalamışız ve 477’si cezaevlerine teslim edilmiş. Bunların büyük bir bölümü 5 yıl ve üstü hüküm giymiş kişiler.

YAĞMA SUÇUNDA YÜZDE 18’LİK DÜŞÜŞ SAĞLANDI
Kasten yaralama olaylarını bir önceki yıla göre kıyasladığımızda düşüş sağlanmış. Kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 4 bir azalma sağlamışız. Yağma suçunda yüzde 18 düşüş sağlamışız. Baktığımız zaman genel olarak Kahramanmaraş’ta asayiş olaylarında özellikle son bir yılda bir düşüş söz konusu. Bizim bir hedefimiz var. 95 mahallenin tamamında her cadde ve sokakta eşit güvenliği sağlamak. Gettolaşmış yerlere ve mahallelere asla ama asla izin vermeyeceğiz.

SİLAHLANMANIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Ayrıca kamu güvenliğini rahatsız eden silah olayları mevcut. Buda bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Son 4 aylık çalışmada 262 şahıstan 359 silah ve tüfek alınmış. 83 adet ruhsatsız tabanca, 8 adet ruhsatlı tabanca, 36 adet ruhsatsız pompalı av tüfeği, 158 adet ruhsatsız av tüfeği, 66 adette kurusıkı almışız. Bu çok iyi bir rakam. Peki, bu bize neyi sağlıyor? Şüpheli şahısların suç işleyebilecekleri araçları da ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.

TAM KAPANMA DENETİMLERİNİ İL GENELİNDE GÜNLÜK BİN 200 PERSONELLE YÜRÜTÜYORUZ
Kahramanmaraş il genelinde Kayseri-Adana ve Gaziantep uygulama noktaları da dâhil olmak üzere toplamda 98 uygulama noktamız var. 115 ekip ve 24 saat esasına göre bin 200 personelle bu tedbirleri yürütüyoruz. Memnuniyetle görüyoruz ki vatandaşlarımız rehberlik edici, uyarıcı ikazlarımıza riayet ediyor. Maske, mesafe noktasında çok dikkat ediliyor. Yüzde 95’in üzerinde bir maske kullanımı söz konusu. Temel hedefimiz eğiterek, rehberlik ederek bunu sağlamak. Ceza son planımız. Birinci planımız kesinlikle ceza değil. Kahramanmaraş halkı tam kapanma sürecine ciddi anlamda uyum sağlıyor. İstatistik verecek olursak; tam kapanmaya girdikten sonra 7 Mayısa kadar olan süreçte il merkezinde 166 bin 772 şahıs kontrol edilmiş, 126 bin 638’de araç kontrol edilmiş. Yine 7 Mayısa kadar olan süreçte kuralları ihlal eden bin 41 kişiye gerekli idari yaptırım karar tutanağı düzenlenmiştir.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz