Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) Kahramanmaraş’tan 44 bin 192 memur adayı girecek.

Memurluk hayali kuran milyonlarca kişinin umudu olan KPSS Ortaöğretim sınavına sayılı günler kaldı. Adaylar heyecanla sınav gününü beklerken akıllarda ki “Kaç kişi katılacak?” sorusu cevap buldu. Alınan bilgiye göre 20 Kasım'da ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan Ortaöğretim KPSS sınavına Kahramanmaraş’tan 44 bin 192 aday girecek. 139 okul ve Eğitim Kapalı Cezaevinde yapılacak olan sınavın heyecanı ise öğrencilerde şimdiden başladı. Bu bağlamda Manşet Gazetesi olarak bu hafta Hafta sonu yapılacak olan KPSS sınavını gündemine alarak sınava girecek vatandaşların görüşlerini aldı. Yaptığımız görüşmelerde vatandaş, KPSS sınavını bir güvence olarak görüyor, çoğu vatandaş ise devlet kapısının artık garanti olmadığını söyledi.

İşte halk ile yaptığımız röportajın ayrıntıları…

Ülkü Gök

Vatandaşların KPSS başvurması işsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Belli bir iş, gelir ve seviye olanağına bağlıyorum. Gençlerin çoğu issiz kalıyor ve kafelerde geziyor. Özel sektörlerin iş vermesi fayda etmiyor. Çünkü emeği çalıyorlar. Ben bir esnafım ve işçinin istediği her olanağı sağlayamıyorum. Bu yüzden devlet kapısı daha güvenceli olduğu için başvuruyorlar.

Ali Kemal Atıcı

KPSS girmek demek, memur olmak demektir. Buda vatandaşın rahatlığı demektir. Günde 8 saat ortalama çalışmaktır. Bunun tamamı zaten çalışmıyor. 8 saatlik çalışma ile çok iyi para alıyor. Bu kadar çok vatandaşın KPSS tercih etmesini buna bağlıyorum. Ama esnaf olmak, başka bir meslekte olmak bunlar zor işler performans gerektiriyor, kafasının çalıştırmaya ihtiyacı var. Bunu yapamıyorsa ancak memur oluyor.

Kürşat Özarslan

Günümüz şartlarında ticaret yapmanın zor olması, ticari ortamının güvenilir olmaması insanları daha emin düşündükleri için KPSS başvuruyorlar diye düşünüyorum. Ama istihdam, üretim olmayan ülkelerde ki en büyük problem budur. İnsanlar geçim sıkıntısı yaşadığı için devlet kapısına kesin gelir gözüyle bakıyorlar. Böyle bir yola başvuruyorlar ama illaki her şeyin bir sınırı var. Devletin alabileceği belli bir miktar insan var. Bu noktada herkes şansını zorluyor. KPSS başvurup memur olmak isteyenler ücrete değil de iş güvencesine daha çok önem verdiklerini düşünüyorum. Çünkü özel sektörde piyasanın durumundan dolayı işten çıkarılma riskleri var. Devlette ise bir kere girdi mi kolay kolay çıkamıyor. Kimse performansa bakmıyor, maaşını alıp keyfine bakıyor. Ama özel sektörde öyle olmuyor, performansa bakıyor. Sermayeli şirketler de insan bir iş üretemiyorsa orada iş hakkı hemen sona erdirilir. İnsanlar üretmeye çalışmalı. Özel sektör kötü değil ama sermaye azlığı, ekonominin düzensizliği insanların sabit gelire, garanti maaşa yöneltiyor.

Muhammed Selim Şerefoğlu

Bu kadar kişinin KPSS başvurmasının nedenini devlet dairesindeki rahatlık olduğundan dolayı düşünüyorum. Özel sektörün rahat olduğunu düşünmüyorum. Memurlar, oturdukları yerden para kazanıyor. Bazıları torpille bazıları ise kendi haklarıyla memur oluyorlar. Özel sektörde mesai kavramı belli değil. Ne kadar maaş alacakları belli değil. Devlet dairesinde belli bir fiyat, belli bir zaman aralıkları olduğu için insanlar o tarafa yöneliyor.

Zehra Başkurt

Bu kadar insanın tutup KPSS başvurmasının başlıca sebepleri işsizliktir. Hayatını, kendini garanti altına almaktır. Kesinlikle mesai kavramı belli oluyor. Ben bir bayan olarak ileriye baktığımda özel bir sektörde çalışmak istemem. 8-5 mesaisi varken, neden belli belirsiz bir işte çalışayım ki? Üniversite öğrencisiyim ve okul bittikten sonra kolay kolay iş bulamayacağımı da biliyorum. Bu yüzden bende KPSS başvurur kendimi güvence altına alırım.

İhsan Gençtürk

Bu kadar insanın KPSS başvurmasını çaresizlik olarak görüyorum. Vatandaşlar sokaklarda, kafelerde geziyor. Bunun nedenini neye bağlıyoruz? İşsizlik ön planda. Emeklilik sırası gelenlerin hepsini zorunlu emekli yapacaklar ki gençlerin önü açılacak. Devlet dairesinde ki konumun, saatin, mevkiin belli.  Vatandaş sağlam bir kapı istiyor. Gençlerin çoğu bundan dolayı KPSS yöneliyor.

Mehmet Akgül

KPSS şuan 3 milyon kişiden fazlası başvurmuş. Devletin burada alacağı kişi sayısı en fazla 5 bin veya 10 bindir. Bu kadar insanın başvurması devlet kapısını garanti görmesinden kaynaklanıyor. Artık günümüzde hiçbir devlet kuruluşundaki insanın garantisi yok. Çünkü sözleşmeli atanıyorsun. Bende eski bir memurum. Hiçbir garantin yok en ufak şikayette açığa alınabilirsin. Eskiden bankalar devlet memuruna krediyi çabuk veriyordu. Şimdiler de ise devlet memuruna iki üç tane kefil istiyor. Memurunda garantisi yok. Devletin istediği insanların kendi emeği ile kendi çabasıyla bir şeyleri elde etmesidir.  Devlet artık ben garantör değilim diyor. Devletten bir şeyler bekliyoruz ama devletimiz bir kalkınma sürecinde o kadar insanı bence barındıramaz. KPSS’den insanlar o kadar çok ümit etmesinler diyorum.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz