İsmail Kurtul, İskur Grup’un kuruluşundan bu yana Geri Dönüşüm bilincine sahip ve bunu hayata geçiren öncü kuruluşlardan olduğunu belirterek, “ Tekstilde Üretim ağımızın belirli aşamalarında ortaya çıkan firelerimiz, muhteviyatına uygun olarak belirlenir ayrıştırılır ve preslendikten sonra iki aşamada tekrar hayata kazandırılır. Amacımız Tekstilde Sıfır Atık’ı yakalamaktır” dedi. Atığı iki kategoride değerlendirdiklerini vurgulayan İsmail Kurtul, bunlardan birincisinin “Herhangi bir işlem görmeden başka bir ürünün hammaddesi olabilecek durumdakiler”, diğerinin ise  “Tekrar hayata kazanabilmek için işlem görmek zorunda olanlar” olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:   “Burada temel prensibimiz en az enerji ve maliyetle döngüyü sağlamaktır. Bu bağlamda işlem görmeden başka bir ürüne hammadde olabilecek ürünlerimiz ilgili ağa sevk edilir, işlem görmek durumunda olanlar ise 2018 yılında faaliyete geçirdiğimiz Kayra Elyaf Geri Dönüşüm firmamıza sevk edilir.
Kayra Elyaf günlük 50 Ton  ayırma, ayrıştırma ve geri dönüşüm kapasitesine sahip olup hem üretim sırasındaki atıkları ‘Pre Consumer ‘ hem de nihai tüketicinin kullanımından sonraki atıkları “post customer” elyaf haline dönüştürür. Faaliyetleri uluslararası “GRS” disiplini içerisinde olup gerekli ekolojik standartlara uygunluğunu “OECOTEX” belgesiyle ispatlamıştır.”
İsmail Kurtul, firma olarak 2020 yılını geri dönüşüm miktarı, ciro, yeni yatırım, yurtiçi ve yurtdışı yapılanması açısından değerlendirirken, “Kayra Elyaf Geri Dönüşüm şirketi olarak 2020 yılında 15.000 ton elyaf üretimi gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle firmalarının kapasite altı çalışması dolayısıyla geri dönüşebilecek kaynakların azalmasına neden oldu” dedi.
Kurtul, geri dönüşüme yönelik 2021 ve sonrasına dair beklenti ve hedeflerini de değerlendirerek, “2021 yılında geri dönüşüm kapsamında yatırımlarımız devam edecektir.  Pandemi şartlarının ve kaynakların durumuna göre yatay ve dikey anlamda çeşitlemeye ve kapasite artımına gitmeyi planlamaktayız” diye konuştu.
Kurtul, geri dönüşüme yönelik yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:   “Geri dönüşümde temel mantık en az enerjiyle kazanım sağlamak olmalıdır. Herhangi bir işlem görmeden başka ürünlere hammadde olabilecek yapıda olanlar işlemsiz dönüştürülmelidir. Fiziksel dönüşümle kazanım yapma maliyetleri de oldukça düşüktür.

EKOLOJİK DENGEDEKİ BOZULMALAR

Biz kendi iç döngümüzde kendi kendi iş kolumuzla ilgili olanları kendimiz dönüştürürken kâğıt veya plastik gibi olanları geri dönüştürülmek üzere diğer tesislere göndermekteyiz. Kendi tesislerimizde ayrıca yenilenebilir enerji yöntemlerini kullanarak sürdürülebilir pozisyonlar almaya çalışıyoruz.”
Günümüzde sektörün gündeminde ön plana çıkan konu ve sorunlar konusunda çözüm önerilerinde de bulunan İsmail Kurtul, “Ekolojik dengedeki bozulmalar, azalan kaynaklar, artan talepler işgücü maliyetlerinin artması, bireyleri, haneleri, firmaları geri dönüşüme ayrıştırmaya ve değerlemeye mecbur hale getirmiştir. Geri dönüşüm tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. Bu mottoyla sıfır atık projeleri geliştirilip uygulanmalı, enerji ihtiyacı kısmen de olsa düşürülmeye çalışılmalıdır” görüşünü dile getirdi.
İsmail Kurtul, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakabilmenin imkânsız olmadığını sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

Editör: Mahmut Beyaz