Tüm dünyayı etkileyen ve gittikçe yayılan Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını toplumların yaşayış biçimini ve hayatın olağanca akşını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu anlamda salgınla mücadele kapsamında tedbir için bir dizi önlemler alınırken, kuşkusuz alınan önlemlerin en başında büyük bir risk taşıyan toplu taşımalar geliyor. Tedbirler kapsamında yürürlüğe giren yeni düzenlemede otobüslere ayakta yolcu alınmaması şeklinde uyarı geldi. Durum böyle olunca da işi gereği toplu taşıma kullanan vatandaşlar, uzun süreler durakta beklemek zorunda kalırken, kimi işine geç kalıyor kimi ise yetişmesi gereken toplantı yâda randevusuna yetişemiyor.

Konuyla ilgili durakta otobüs bekleyen vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde kararı desteklediklerini ancak otobüs sefer sayılarının arttırılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulundu. Otobüs beklerken çok fazla vakit kaybettiklerini dile getiren yolcular, bu duruma bir an evvel çözüm bulunmasını istedi.

“İŞ GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİNDE SEFERLERİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Durakta bekleyen vatandaşlardan Mustafa Kişi, şunları söyledi: “Şuan ki otobüs isteminde ayakta yolcu almamalarını destekliyorum ama burada en büyük sorun şu iş giriş çıkış saatlerinde seferlerin artırılmasını istiyoruz. Dün saat 8:30’da otobüs durağına geldim 15 dakikaya bir otobüs geçiyor. 3 otobüs dolu olduğu için durağa bile yanaşmadılar toplam 45 dakika otobüs bekledim. 4. Seferde otobüse binebildim. Buradan işe gitmeyen insanlar keyfi olarak çarşıya veya gezmeye çıkmasınlar ki bizlerde işlerimize zamanında yetişebilelim. Buradan yetkililere sesleniyorum iş giriş çıkış saatlerinde seferleri arttırın ve Belediyenin daha büyük otobüs almasını istiyorum en azından destek olarak onlar seferler yapsın.”

“OTOBÜSLER AYAKTA YOLCU ALMADIĞI İÇİN DURAKLARI ES GEÇTİĞİ GEÇİYOR
Bir başka vatandaş Ahmet Altundağ, şöyle konuştu: “Ben işime otobüsle gidip gelen bir vatandaş olduğum için toplu taşıma araçları için alınan kararlar beni yakinen ilgilendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın kabine toplantısı sonrası otobüslerde koltuk sayısından fazla yolcunun alınmayacağını söylemişti. Vaka sayısının artış gösterdiği bu günlerde alınan bu karar beni aşırı derecede sevindirmişti. Ancak sonrasında ise koltukları dolu otobüsler ayakta yolcu almadığı için durakları es geçtiği geçiyor. İş yerime gidecek diğer otobüsün uzun süre gelmemesi de benim işyerime geç kalmama ve evime geç gitmeme neden oluyor. Bu sebepten mütevellit yetkililerin sefer sayılarını artırmasını talep ediyorum.” 

“TOPLU ULAŞIMDA HALKIN İHTİYAÇLARI YETERİNCE KARŞILANAMIYOR”
Diğer bir vatandaş Zeynep Göçmen’de, “Her sabah işyerime gitmek için mecburi olarak halk otobüslerini kullanıyorum. Salgının seyrinin en aza indirilmesi amacıyla otobüslere gelen ayakta yolcu almama kararının yerinde ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Ancak kararın sonucunda şehirde ki otobüs sayılarının yetersiz olduğunu gördük. Otobüs sefer ve sayıları arttırılmalı. Her sabah iş yerime geç kalıyorum.  Yeterli yolcu sayısına ulaşınca şoförler duraklarda duramıyor tabi burada şoförlerimiz doğru olanı yapıyor. Ama belediyemiz bu soruna biran önce çözüm bulmalı. Kahramanmaraş büyüyor deniliyor ama hizmetler yerinde sayıyor. Büyüyen ve gelişen bir şehre ihtiyaçlar doğrultusunda yenilikçi projeler geliştirilmeli.  Şehirde birçok alanda olduğu gibi özellikle toplu ulaşımda halkın ihtiyaçları yeterince karşılanamıyor” ifadelerini kullandı.

“SORUNUN GİDERİLMESİNİ DİLİYORUM”
Bir başka vatandaş Mehmet Kale, şunları kaydetti: “Otobüsü sıkça kullanıyoruz ailecek. Malum pandemi dolayısıyla biraz çekinerek binsek de aracımız olmadığı için aslında otobüse binmeye mecburuz. Belediyenin dolmuşları sonlandırıp otobüslere geçmesi çok iyi oldu mobil uygulamayla da her işimizi zamanında halledebiliyorduk. Geçenlerde çocuğumun hastaneden randevusu için otobüsle yetişebileceğimiz bir saatte durağa geldik otobüs zamanında geldi ama şoför durmadı merak edip yanımdakilere sorduğumda pandemiden dolayı ayakta yolcu alınmadığını söylediler bence güzel bir uygulama sağlık için dedim içimden ama daha sonra 45 dakika bekledik boş otobüs gelsin diye ve ne yazık ki randevuya geç kaldık. Uygulama elbette bizim sağlığımız için ama bu uygulamayı yapıyorsanız öyle artık ayakta yolcu alınmayacak denilip yapılmaz. Alt yapını hazırlarsın ayakta yolcu alınmayacaksa kaç otobüse ek sefere ihtiyaç var hesaplar ondan sonra yasaklarsın. Bir an önce bu sorunun giderilmesini diliyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz