Başta sıcak ve soğuk hava olmak üzere, ses ve su gibi hayatı olumsuz etkileyebilecek her şeyin konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Isı yalıtımı olarak geçen bu uygulamalar, sürekli artan enerji faturalarını da düşürdüğü için son yıllarda yoğun görüyor. Doğru yalıtım uygulamaları, konut içinde ısınma ve soğutma taleplerinde yüzde 40’tan yüzde 60’a kadar tasarruf sağlayarak enerji kaybını önlüyor. Havaların soğuması ve kış ayının yaklaşması ile yalıtımcılarda haraketlenmeler yaşandığını söyleyen Kadir Gökkaya, yalıtım yaptırmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.

“HEM ISINMA GİDERLERİNİZİ AZALTIR HEM DE EVİNİZİN DEĞERİNİ ARTTIRMAKTADIR”

Yalıtım ustası Gökkaya, konuşmasında şunları söyledi: “Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelerin enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmiştir. Ülkemizde de konut sektörlerinde olmak üzere enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Bu nedenle hem ülkemiz hem kendi cebimiz hem de çevremiz için ısınma amaçlı enerji tüketimimizin mümkün olan en az düzeye indirilmesi gereklidir. Isı yalıtımı hem ekolojik hem de ekonomik açıdan yararlı ve çok kısa sürede geri kazanılan bir yatırımdır. İyi ve doğru bir yalıtımla yapı maliyetinin küçük bir kısmını oluşturan yalıtım giderleri, kendini çok kısa sürede amorti etmekle beraber konut değerini de arttırmaktadır. Bina mantolama hizmetleri ile evinizde sıcak ve soğuğu tersine çeviren, Eps ve xps malzemelerle taş yünü mantolama sistemleriyle sağlanacak doğru ısı yalıtımı ile hem ısınma giderlerinizi azaltır hem de evinizin değerini arttırmaktadır.

“ÖMÜR BOYU SAĞLADIĞI TASARRUFLA UCUZA MAL OLUR”

Yalıtımın en büyük artısı enerjinin giderek pahalandığı ve azaldığı dünyamızda masrafları düşürerek  aile bütçesine katkıda bulunmasıdır. Kurallarına göre yapılan yalıtım 500-600 lira ödeyeceğimiz faturayı 200-300 lira gibi bir rakama çekebilme fırsatıdır. İnsanlar yalıtımı gerekli belgeleri taşıyan firmalara yaptırmaları lazımki belki bu biraz pahalı olur ama işin sonunda ömür boyu sağladığı tasarrufla ucuza mal olur. İlk baştaki maliyet fazla gözükebilir fakat sonradan bu kendisini amorti eder. Bunu güvenilir yerlere yaptırmalarında fayda vardır.

“HAVALARIN SOĞUMASI İLE TEKLİF SUNMADA ARTIŞ VAR”

Arkadaşlar gidip bakıyorlar eve göre fiyat veriyorlar, binanın projesine bakıyorlar burada kullanılması gereken ürün hangisi ise onu tespit ediyorlar, işçilik ve diğer masrafları üzerine koyup bir fiyat veriyorlar. Bu kabul edilirse ona göre işleme koyuluyorlar. İyi malzeme kullanılırsa bunun fiyatı ilk başta pahalı gözükebilir ama sonradan en ekonomik o hale gelir. Havaların soğuması ile teklif sunmada artış var, soran çok oluyor fakat değişik fiyatlar olunca insanların kafaları karışıyor. Malzeme kalitesine bilmediklerin bunu daha ucuza yapan var diyorlar. İyi bir firmaya yaptırırlarsa iyi malzemelerle en ucuzu o dur. İyi mal her zaman en ucuzudur. Onikişubat bölgesinde yapılanma daha çok olduğu için genelde oradaki binalarda daha çok tercih ediliyor.

“DOĞRU ÜRÜN SEÇİMİ, İHMALE GELMEYECEK ÖNEMLİ BİR KONUDUR”

Duvarlara ısı yalıtımı yaptırmak, ısı kaybını önlemenin en doğru yoludur. Bununla birlikte binaların pencerelerine, çatısına ya da zeminine yalıtım yaptırılmadığı takdirde ısı kaybının önüne geçilemez. Binanın ısı kaybına uğraması muhtemel tüm bölümlerine ısı yalıtımı yaptırarak en yüksek seviyede enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Isı yalıtımı malzemeleri bu işlemin verimini belirleyen en önemli etkenlerdendir. Isı yalıtımı işlemi özelinde her binanın ihtiyacı farklıdır. Doğru firma, binanız için en uygun malzemeleri belirleyecek ve en verimli işlemi yapacaktır. Doğru ürün seçimi, ihmale gelmeyecek önemli bir konudur.

“ISI YALITIMI YAPTIRMADAN ÖNCE KEŞİF HİZMETİ ALMAYI İHMAL ETMEYİN”

Isı yalıtımında doğru uygulama en az doğru ürün seçimi kadar önemlidir. Binalara ısı yalıtımı yapılırken sadece uzmanlar tarafından dikkat edilebilecek önemli püf noktaları vardır. Yanlış uygulama binada küf ya da rutubet oluşumu gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle ısı yalıtımı yaptırırken mutlaka alanında uzman, tecrübeli ve işin eğitimini almış sertifikalı ustalardan hizmet almalısınız. Isı yalıtımı yaptırmadan önce keşif hizmeti almayı ihmal etmeyin. Size uygulamadan önce keşif hizmeti sunan firmalardan destek alın. Çünkü termal kamera ile keşif yapılmadan binanın hangi bölgesinden ısı kaybına uğradığını anlamak mümkün değildir.

“ISI YALITIMI İŞLEMİNDEN SONRA SATIŞ SONRASI HİZMET ALMAYI UNUTMAYIN”

Isı yalıtımı firması seçerken güvenilir markalara yönelin. Markaların sunduğu paket sistemler, herhangi bir sorun yaşadığınız takdirde süreç içerisinde probleminizin kısa bir süre içerisinde çözülmesini sağlayacaktır. Enerji Kimlik Belgesi 2011 yılında zorunlu hale getirildi. Eğer binanızın Enerji Kimlik Belgesi yoksa ısı yalıtımı hizmeti ile birlikte belgenizi de edinmelisiniz. Isı yalıtımı işleminden sonra satış sonrası hizmet almayı unutmayın. İşlem sonrasında termal kamera ile yapılan kontrol, binanızdaki ısı kaybının hangi oranda azaldığını size gösterecektir. Isı yalıtımı yaptıracağınız firmanın TSE, İKOS, ETAG kalite belgelerinden hangisine ya da hangilerine sahip olduğunu araştırmayı ihmal etmeyin.

“EN KALİTELİ HİZMETİ EN UYGUN FİYATLARLA ALABİLECEĞİNİZ FİRMALARA YÖNELİN”

Isı yalıtımı sonrasında uygulanan boya işlemi binanızı dış etkenlerden korur ve dekoratif anlamda da güzel bir görünüm yaratır. Bu nedenle ısı yalıtımı yaptırırken dikkatle seçilmesi gereken malzemelerden biri de boyadır. Binanızın artı değere sahip olması için yüksek teknolojili bir dış cephe boyası tercih edin. Isı yalıtımı fiyatları firmadan firmaya değişiklik gösterir. Bununla birlikte binanızın ihtiyaçları da bu fiyatları değiştiren etkenler arasındadır. En kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla alabileceğiniz firmalara yönelin.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz