Kahramanmaraş genelinde pide üretimi veya kebap salonu olarak kullanılan çok sayıda taş fırın, sıkı denetimlere tabi tutuluyor. Temizlik ve sağlığa uygunluk kuralına uymayan iş yerlerine, gerekli idari yaptırımlar da uygulanıyor. Ancak denetimler sonrası fırın çevrelerinde ikamet eden vatandaşların sıkıntısı ise bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Sorun ise çam, yağlı ve kuru odun ile karton gibi ‘is’e neden olan yakacakların kullanıldığı iddiası. Bu tür fırınların çevresinde oturan vatandaşlar, denetimler yapılsa bile lokanta ve fırın bacalarından is ve siyah duman çıktığını, bu nedenle de yıkadıkları çamaşırları balkonlara asamadıklarını, kapı yada pencereleri bile açamadıklarını belirterek tepki gösteriyor. Vatandaşlar tepkilerini ise şu sözlerle ifade ederken, ‘Çamaşırlarımızı asamadığımız gibi, balkonlarımızda siyah kurum dökülmekte. Fırın ve lokanta bacalarından çıkan duman ve isi yetkililer göremiyor mu? Bizleri bu dertten kurtarın’ yetkili kurumlara da çağrıda bulunuyor. Fırınların açık olduğu saatlerde parklara giderek ya da klimayla serinlediklerini belirten vatandaşlar ayrıca Gaziantep’i örnek göstererek, Gaziantep’teki gibi fırınların doğalgaza geçmesini istiyor.

ZABITA GELİNCE AÇIYORLAR, SONRA KAPATIYORLAR”

Gazetemizin WhatsApp ihbar hattına tepkilerini dile getiren vatandaşlar, uzun yıllar biriktirdikleri parayla zar zor aldıkları evlerinde rahat oturamadıklarını belirterek, “Biz kimseyi suçlamak istemiyoruz. Hiçbir fırıncıyı da zor durumda bırakmak istemiyoruz. Sonuçta onlarda ekmek parasını kazanıyorlar ama bu işe kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin, Dulkadiroğlu Belediyesi’nin ve Onikişubat Belediyesi’nin Beyaz Masa Şikayet Hattı’nı arıyoruz. Sağ olsun ekipler gelip denetliyor ama denetleme esnasında veya sonrasında sulu baca filtresini çalıştırıyorlar. Ancak ekipler gittikten sonra yine filtrelerin şalterlerini kapatıyorlar. Sonra ise olan bizlere oluyor. Buna kalıcı bir çözüm bulunmalı veya denetimler sıklaştırılmalı, cezalar arttırılmalı. Fırıncılara söylüyoruz. Elinizden geleni ardınıza koymayın diyorlar. Nasılsa zabıtayı uyutacak yönetimi bulmuşlar. Gelince aç, gidince kapa. Fırıncılarla kötü oluyoruz, evimizin önünde rahatça oturamıyoruz, ne zaman kavga çıkacak diye korkarak evimize giriyoruz” dedi.

FIRIN KAPANANA KADAR PARKA GİDİP HAVA ALIYORUZ”

Bir başka fırının bitişinde oturan vatandaş ise, “Evimizin teras katında asılı duran çamaşır rüzgarın etkisiyle yere düşüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren üstüne adeta is yağıyor. Çamaşırlarımız yıkandıktan sonra giymeden kapkara oluyor. Fırın sahipleri ile sürekli konuşuyoruz, komşu bak böyle yapma diyoruz ama dinlemiyorlar üstüne bir de, ‘Kim size dedi gelin fırın bitişiğinde ev alın. Burada ev aldıysanız buna da katılacaksınız’ diyor. Kaç yıl çalıştım para biriktirdim bu evi yaptım. Yaptım ama evimde rahatça oturamıyorum. Kahramanmaraş’ın havası çok güzeldir, buralarda klimaya ihtiyaç bile yoktur ama pencere kapalı olduğundan biz ya klimayla ya da vantilatörle soğuyoruz. Bu da her gün olmuyor tabi ki, o zamanlar da çıkıyoruz fırın kapanana kadar parklarda oturup nefes alıyoruz. Benim suçum ne, bu durumu yaşamak zorunda mıyım” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP’TEKİ GİBİ DOĞALGAZA GEÇİLSİN”

Kentin farklı noktalarında yine bir fırının yanında oturan vatandaş ise, “Yan binanın altındaki fırın yüzüne bir gün yüzü görmüyoruz. Hiçbir rahat günümüz yok. Şikayet etmediğimiz yer kalmadı. Bunu bize neden reva görüyorlar. Zabıta geliyor gidiyor ama hiçbir sonuç çıkmıyor. Bu konuyu araştırdık bazı illerde yerel yönetimler bu konuyu çözüme kavuşturmuş. Çok uzağa gitmemize gerek yok, yakınımızdaki Gaziantep’te fırınlar doğalgaza geçmiş. Hem fırınlar temiz, hem de vatandaşlar etkilenmiyor. Burada da yeni açılan fırınlar galiba doğalgaz olmazsa ruhsat alamıyormuş ama doğalgazlı fırın hiç görmedim hepsi taş fırın. Merkezdeki Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’tan, Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’ten, Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay’dan rica ediyoruz, lütfen bizim sorunumuza bir çözüm bulsunlar” dedi.

İSTANBUL’DA ‘İS’ YÜZÜNE CİNAYET İŞLENMİŞTİ!

İddialara göre İstanbul’da fırın işleten Hakkı Şahin’in yanına giden Metin Ö., dükkandan çıkan dumandan etkilendiklerini belirterek, önlem alınmasını istedi. İkili arasında yaşanan tartışma arbedeye dönüştü. Vatandaşların araya girmesi üzerine uzaklaşan Metin Ö. bir süre sonra tekrar fırına döndü. Arbede tekrar başlayınca Metin Ö. yanında getirdiği tabancayla fırıncı Hakkı Şahin’e ateş etti. Açılan ateş sonucu Hakkı Şahin kanlar içinde yere yığılırken, Metin Ö. olay yerinden koşarak uzaklaştı. Adrese gelen sağlık ekipleri Hakkı Şahin’in öldüğünü belirledi. Çalışma kapsamında sürdürülen takiplerin ardından 30 Temmuz Günü Metin Ö. saklandığı adreste gözaltına alındı. Emniyete götürülerek sorguya alınan Metin Ö.’nün ifadesinde, “Fırının arka sokağında oturuyorum. Fırından çıkan dumandan rahatsız olduğumu söylemek için gittim. Bana küfür etti. Sonra olaylar yaşandı” dediği öğrenilmişti.

GAZİANTEP’TE FIRINLAR NASIL?

Hazırlamış oldukları doğalgazlı fırın projesi kapsamında pide fırınlarında çalışma başlatan Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası, Gaziantep’teki tüm pide fırınlarını doğalgaz sistemine geçirdi. Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası odun yerine doğalgaz sistemine geçilen fırınlarda daha hijyen ve kaliteli ekmek çıkarıldığını açıklamıştı. Gaziantep’te son yıllarda hızla yayılan doğalgazlı fırın, tüketici ve esnafların desteğiyle artmaya devam ederken, sistemin ekonomik olarak tasarruf sağlaması esnafı memnun ediyor. tüketiciler hijyen açısından uygulamadan memnun kalırken, kentteki tüm fırınlar kısa sürede doğalgaza geçti. Gaziantep’teki fırın sisteminin anlatıldığı bir haber bülteninde, “Gaziantep'te pide fırınlarında en son olacak dedikleri iş fırınları doğalgaza çevirmekti. Şu anda fırınlarımızı doğalgaz sistemine çevirdik. Bu fırınlarımızın hepsi doğalgaz sistemine geçmekten çok memnunlar. Neden memnunlar çünkü şikayet olmuyor. Evlere is gitmiyor. Odun kullanılan yerlerde haşere oluyor. Odun kullanımı olan fırınlar pek fazla hijyenik olmuyor. Doğalgaz olduğu zaman pide fırınlarımız bile diğer esnaflar gibi işyerlerinde asma tavanı bile yapabiliyor. Doğalgaz sistemi ile fırınlarımız tertemiz ekmeğimiz kaliteli çıkıyor. Bunların hepsi fırıncılarımız için bir artıdır” ifadeleri kullanıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz