Yaklaşık dört gün önce özel bir hastanenin inşaatında çalışan 150’ye yakın işçi iki aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle grev yapma kararı almış ve çalışmaları durdurmuştu. Dört gün boyunca inşaat gelen fakat hiçbir iş yapmayan işçilerin grevinde yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgiye göre inşaatın yüklenici firması, işçilerin ödenmeyen maaşlarının yarın (31 Ekim Çarşamba) hesaplarına yatırılacağını işçilerden sorumlu usta Önder Gümbür’e söyledi. Gümbür ise yetkililerin maaşları yatıracağını arkadaşlarına anlatırken, 24 saat müsaade verdiklerini ve bu süre içerisinde de çalışmaya başlamalarını söyledi. İşi bırakarak grev yapan işçiler ise Gümbür’ün sözleri sonrası yeniden çalışmaya başladı. Gelişmeler üzerine Manşet Gazetesi olarak bahsi geçen hastane inşaatına giderek, yetkiler ve işçilerden bilgi aldık.

“KESİN OLARAK ÖDENECEĞİNİ SÖYLEDİLER”

Hastanenin inşaatında çalışan işçilerden sorumlu usta Önder Gümbür, parasal sorunlar nedeniyle grev yaptıklarını fakat yetkililerin işçilerin maaşını yarın (31 Ekim Çarşamba) ödeyeceklerini belirtmesi üzerine çalışmaya başladıklarını söyledi. Gümbür, “Biz yaklaşık 3 buçuk ay önce bu inşaatta çalışmaya başlamıştık. Şuan da biraz para sıkıntımız var. Parasal konuda arkadaşlarımız sıkıntılı bir durumda. Sorunlar yaşanınca ve çözüm de üretilmeyince çalışanların tepkisi arttı ve bu da içeriye yansıdı. Grev yapalım, hakkımızı arayalım, paramızı alalım dedi arkadaşlarımız. Arkadaşlar grevlerini yaptılar da, basın aracılığıyla da sesimizi duyurduk. Yetkili kişilerle görüşme gerçekleştirdim, yetkililer bana bir tarih verdi, paranın o gün çalışanların hesabına yatacağına dair. Bu tarihten sonra yatmazsa grevinizde haklısınız dediler ve yatacağına dair kesin bir cevap aldık. Yarın (31 Ekim Çarşamba) için bize söz verdiler. Yerin kesin olarak paranız ödenecek, arkadaşlarımız lütfen işlerinin başına dönsün diye talimat verdiler” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZ KIRMADI VE İŞE BAŞLADIK”

Yetkililerin söylediklerini direk arkadaşlarına anlattığını dile getiren Gümbür, “Ben de direk arkadaşlarımın yanına geldim, orada bana söylenenleri olduğu gibi anlattım. Orada bana ne denildiyse eksiksiz anlattım. Arkadaşlarıma, ‘paramızı yarın ödeyeceklerini söylediler’ dedim. Sonra arkadaşlarımıza, ‘lütfen işimize başlayalım’ diye ricam üzerine, beni kırmadılar sağ olsunlar. Şuan işimizin başındayız, verdiğimiz süre içerisinde paramız yatmazsa durumumuza bakacağız. Yaklaşık 130-140 kişi bizler burada çalışmaktayız. Yaklaşık iki aylık alacağımız var” şeklinde konuştu.

“BİR GÜNDE ÖLMEYİZ DEDİK VE İŞE BAŞLADIK”

İşçilerden Mustafa Çot ise grev kararı aldıklarını fakat ödeyeceklerinin taahhüdünü aldıktan sonra tekrar çalışmaya başladıklarını söyledi. Çot, “Bu şirketin inşaatında yaklaşık üç aydan bu yana çalışıyorum. İki aylık maaşımızı alamadık. Çalıştığımız süre içerisinde parasal yönden sıkıntılar yaşadık. Arkadaşlarımızla bir grev yapma kararı almıştık. Yaptığımız bu grevde Önder ustamız yetkililerle görüştü. ‘Arkadaşlar bir gün daha müsaade edin, paramızı yatıracaklar’ dedi. Biz de, ‘bir günde nasıl olsa ölmeyiz, arkadaşlar o zaman işimizin başına geçelim, çalışalım’ dedik. Yarın paramızın yatacağını söylediler, bekliyoruz. Eğer paramız yine yatmazsa grevimize yeniden devam edeceğiz. Paramız ödenirse de tabi ki işimizi söz verdiğimiz gibi bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz