Hak-İş Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Şube Başkanı Ömer Çınar, yeni yıldaki enflasyon zamlarıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Geçen yıl enflasyon oranı yüzde 8-10’lardayken verilen yüzde 4+ yüzde 4 zammın iyi olduğunu ancak bu yıl enflasyonun yüzde 20’lerde olmasına rağmen zam oranının aynı düzeyde kaldığını belirten Çınar, hükümetin toplu iş sözleşmelerini bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Verilen zammın çalışan işçileri mağdur ettiğini vurgulayan Çınar, konuyla ilgili 457 bin işçinin imzasını topladıklarını ve Çalışma Bakanlığına ilettiklerini sözlerine ekledi.

“BİRİNCİ HEDEFİMİZ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİ GERİYE ÇEKMEK”
Şu anda birinci hedeflerinin toplu iş sözleşmesini geriye çekmek olduğunu ifade eden Çınar, “Son çıkan KHK’da devletimiz çalışan arkadaşlarımızı kadroya aldı. Bu kadro neticesinde devletimiz, “Benim çıkarmış olduğum çerçeve toplu sözleşmesinden yararlanacaksınız” dedi.  Tabii ki burada devletimiz sendikaları da devre dışı bırakmış oldu. Sadece kendinin çıkarmış olduğu çerçeve toplu sözleşmesine tabii oldu arkadaşlarımız. KHK ile çıkan toplu iş sözleşmesinde enflasyon yüzde 8-10’lardayken yüzde 4, yüzde 4 zaman makul bir rakamdı. Ama bugün itibariyle enflasyon yüzde 20-30’larda bu arkadaşlarımıza verilen zam oranı yine yüzde 4 yüzde 4. Tabii bu zam çalışan emekçi arkadaşlarımızı sıkıntıya sokmuştur. Alım gücünü daraltmıştır. Biz şimdi devletimiz yeniden bu çerçeve toplu sözleşmesini gözden geçirsin ve bu arkadaşlarımızın bu mağduriyetleri giderilsin diyoruz. Bununla ilgili 457 bin tane imza topladık ve Çalışma Bakanlığımıza verdik. Bunun bu şekilde olmayacağını ve o günkü şartlarda enflasyon yüzde 8-10’lardayken yüzde 4 yüzde 4 rakamı makul bir rakamken bugün yüzde 20 olan enflasyonu yeniden değerlendirmelerini talep ettik. Bunun çalışmaları bir alt komisyonda devam ediyor. Ama bizim birinci önceliğimiz bu arkadaşlarımızın refah düzeyini yukarılara çıkarmak için ilk önce 2020’nin 6’ıncı ayında olan toplu sözleşmeyi öne çekerek 2019 yılı içerisinde bu sözleşmeyi yapmak. Bizim birinci hedefimiz bu” şeklinde konuştu.

“SORUNLARIMIZI MAHİR BEYE İLETTİK”
Sorunları AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a ilettiklerini söyleyen Çınar, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tabii ki bu arkadaşlarımıza 457 bin imza ile başvurduğumuzda hiç olmazsa enflasyon farkının ödenmesi için mücadele ediyoruz. Hükümetimizin bunu gözden geçireceğini ümit ediyoruz. Çünkü bu arkadaşlarımız enflasyona ezilmişlerdir. Geçtiğimiz günlerde bizleri ziyarete AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal Beyefendi geldi. Mahir Beye de konunun aynısını aktardım ve bu arkadaşlarımız gerçekten zor durumda. Arkadaşlarımızı rahatlatmak adına hükümetimizle temasa geçip, hiç olmazsa topladığımız 457 imzanın tekrar gözden geçirilmesini istedik. İnşallah seçimden önce bu arkadaşlarımızı rahatlatacak bir karar çıkar.”

“ÇOK MÜCADELE EDEREK BUGÜNLERE GELDİK”
Büyük mücadeleler vererek bugünlere geldiklerini anlatan Çınar, “KHK çıkmadan önce çalışan arkadaşlarımız taşeron olarak çalışmaktaydı ve hiçbir hakları yoktu. Bunları bırakın izin hakkı dahi yoktu. Kıdem tazminatı yoktu. Arkadaşlarımız asgari ücret ne ise ona tabiydi. Tabii ki burada Hak-İş Konfederasyonu olarak Genel Başkanımız Mahmut Arslan çok büyük mücadele verdi ve bugünlere geldik. Hak-İş Konfederasyonu taşeronun derdi derdimizdir diyerekten bugünlere geldi. Bu birlik beraberlik içerisinde yapmış olduğumuz mücadele bizi bugün bu noktalara getirdi. Bizlerin bu gibi konularda bölünüp, parçalanmadan birlikte hareket ederek neler yapılacağını taşerona kadro sürecinde gösterdik” diye konuştu.

“HÜSEYİN, MEHMET GEL İŞE BAŞLA VEYA YARIN İŞE GELME DEVRİ KAPANDI”
Taşeron kanunun çıkmasıyla birlikte artık kurumların işçileri kolay kolay işe alamayacağı ve işten çıkartamayacağını dile getiren Çınar, bunun Hak-İş’in başarmış olduğu bir konu olduğunun altını çizdi. Çınar, “Taşeronda arkadaşlarımız çalışırken işverenlerinin iki dudağının arasında gidip geliyordu. Nasıl? Örneğin Mehmet, Hüseyin gelme dediği gün işe gelemiyorlardı. İhale yapılırken tekrardan beni işe alacaklar mı kaygılar vardı. Bugün o kaygılar bitti. KHK artık belediyelerinde önünü kapatmıştır. Neden? Eskiden Hüseyin, Mehmet gel işe başla devri vardı. Şimdi bu devir bitti çünkü işçi almak için kurum önce Valiliğe yazı yazıyor, valilik İçişleri Bakanlığına yazı yazıyor, bakanlıkta İŞKUR’a yazı yazıyor ve şu şartlarda belediyeye işçi alımı gerekiyor denecek. Böylelikle Hüseyin, Mehmet gel işe başla veya yarın işe gelme devri kapanmış oldu. Bu da Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ile bizlerin çok büyük çabası ile oldu. Bende burada Hak-İş İl Başkanı ve Hizmet-İş Kahramanmaraş Şube Başkanı olarak 2013’ten beri çalışan arkadaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek için çalıştım. Bugünlere çok büyük emekler vererek geldik. İşverenlerimizin de bunu iyi değerlendirmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“GERİYE DÖNÜK HAKLARIMIZ HALEN ÖDENMEDİ”
Toplu İş Sözleşmesinden doğan geriye dönük hakların halen ödenmediğini ve işçilerin perişan olduğunu belirten Çınar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Mahir Beyin ziyaretinde kendisine bizim toplu sözleşmeden doğan geriye dönük haklarımız var. Bir yıldan beri bu haklarımız ödenmiyordu. Bunu dile getirdik. Ayrıca AK Parti İl Başkanımız Ömer Oruç Bilal Debgici’ye bu sorunumuzu çözmesi için gerekli görüşmeleri yaptık. Ama bize bir geri dönüş olmadı. Biz tabii Mahir Beye şunu da ilettik; biz Bölge Çalışma Müdürlüğünden müfettiş istedik bu alacaklarımızla ilgili. Tabii bu kuruma büyük bir zarar verecek. Biz kimse zarar görmesin istiyoruz. Sadece alacaklarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz. Arkadaşlarımız alacaklarından dolayı gerçekten perişan durumda.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz