Bu yılın başlarında İşsizlikle mücadele etmek ve istihdamı arttırmak adına "İstihdam Seferberliği" başlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, şimdi de son zamanlarda artan iş kazalarını önlemek için hareket geçti. İş sağlığı ve güvenliği bilincini artırmak ve iş kazalarını en aza indirmek için seferberlik ilan eden bakanlık, bu anlamda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, seferberliğin ilan edilmesinin ardından İŞKUR İl Müdürü ile yoğun bir çalışmanın içerisine girdiklerini, bu kapsamda da iş yerlerini ziyaret ettiklerini ifade ederek, iş verenlere; iş sağlığı, iş güvenliği, işçi sağlığı açısından neler yapılması gerektiğini, neler olması gerektiğini anlattıklarını söyledi. İş güvenliği açısından iş verenlerin ve işçilerin mutlaka koruyucu tedbirler alması gerektiğine dikkat çeken Karagöz, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ülke genelinde bir kültür eksikliğinin olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş’ta 2015, 2016 ve 2017 yılları arasında iş kazasında toplam 30 kişinin öldüğünü, 3 bin 393 kişinin de yaralandığı bilgisini veren Karagöz, yapılan çalışmalarla beraber bu sayıları en aza indirgemek için çalışacaklarını kaydetti.

FARKINDALIK YARATMAMIZ GEREKİYOR”
Farkındalık yaratmaları gerektiğini dile getiren Karagöz, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Biz bakanımızla rutin olarak 15 günde bir toplantı yapıyoruz. Bu toplantılarda daha önceki Çalışma Hayatında Milli Seferberlik gibi birçok seferberlik ilan ettik. Bu seferberlikten biri de iş kazalarıyla ilgili bir seferberlikti. İş kazalarında insanlarımızın ve iş verenlerimizin mutlaka önlem almaları gerekiyor. İş verenlerimizin iş kazasıyla ilgili tedbirleri işçilerine anlatması ve daha önemlisi uzman kişiler tarafından işçilere eğitim verilmesi gerekiyor. Bu eğitim iş kazalarının önlenmesi ve olmaması açısından çok önemli. Bunlarla ilgili genel olarak bir çalışmamız vardı. Bakan Bey bu konuyla ilgili seferberlik ilan etti. Bizde İŞKUR İl Müdürümüzle beraber yoğun bir çalışmanın içerisine girdik. İş verenlerimizi ziyaret ederek, iş sağlığı, iş güvenliği, işçi sağlığı açısından neler yapılması gerektiğini, neler olması gerektiğini anlattık. Dolayısıyla bu konuları anlatarak bir farkındalık yaratmaya çalıştık. Bu kapsamda inşaat firmalarımızı, derneklerimizi ve diğer iş yerlerimizi tek tek gezdik. Hatta en son Ticaret ve Sanayi Odasında Çalışma Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu tarafından iş kazaları ile ilgili bir panel düzenlendi. İnsanlarımızı mutlaka bu yönde eğitmemiz gerekiyor. Hem işçilerimizi hem iş verenlerimizi bilgilendirmemiz gerekiyor. En önemlisi farkındalık yaratmamız gerekiyor. Bu farkındalığı yaratmak adına bizde toplumumuzun tüm kesimlerine yaymaya çalışıyoruz.”

ÇOK MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR”
İş kazalarını önlemek adına çok mücadele etmeleri gerektiği anlatan Karagöz, bu konuda hem işçilerin hem işverenlerin hem de medyanın destek olması gerektiğini belirtti. Karagöz, “Sadece bu kapsamda değil, diğer çıkan teşvikler, kanunlar ve aflarla ilgili de göreve geldiğim 7 aylık sürede merkez müdürü arkadaşlarımla beraber 180’in üzerinde iş ziyareti yaptık ve bu kanunları anlattık. Çeşitli toplantı ve paneller düzenleyerek, bilinçlendirme yaptık. Ama maalesef hem işçilerimizde hem de iş verenlerimizde ülkemizde bir iş sağlığı ve güvenliği açısından kültür eksikliği var. İnsanlarımız genelde, “Bana bir şey olmaz” mantığı var. Bu doğru olan bir mantık değil. Tamamen eğitimsizlikten kaynaklanan yanlış bir düşünce. Bizim toplum olarak bu tür yanlış düşünceleri aşmamız gerekiyor. Tabii bunun için de çok mücadele etmemiz gerekiyor. Mücadelemizde tek başına yeterli olmuyor. Hem işçilerimiz hem iş verenlerimiz hem de medyamızın bu konuda bize destek vermesi gerekiyor” dedi.

İŞ KAZALARI AVRUPA’YA GÖRE OLDUKÇA YÜKSEK”
Türkiye’deki iş kazalarının Avrupa’ya göre oldukça yüksek olduğunu söyleyen Karagöz, “Avrupa’da iş kazası oranları yüzde 2 veya 3’lerdeyken bizde ise yüzde 12’ler civarında. Bu rakamı çok çok aşağıya çekmemiz lazım. Bunun için de eğitim vermemiz gerekiyor. İnsanlarımızı mutlaka eğitmemiz gerekiyor. Farkındalığı arttırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

35 ÖLÜ, 3 BİN 393 YARALI
Kentte 2015, 2016 ve 2017 yılları arasında iş kazasında toplam 30 kişinin öldüğünü, 3 bin 393 kişinin de yaralandığı ifade eden Karagöz, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta iş kazaları ile ilgili istatistik verecek olursak; 2015 yılında 15 tane ölümlü iş kazası var. Bin 205 tane de yaralanmalı kaza var. 2016 yılında toplam 10 tane ölümlü iş kazası var. Bin 588 tane de yaralanmalı iş kazamız var. 2017 yılında da 5 tane ölümlü iş kazası var. 600 tanede yaralanmalı kaza var. Burada ölümlü kazaların 3 tanesi inşaat sektörü, 2’si düşerek, biri ise elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti. Biz bu sayıları aşağıya doğru çekmek için çalışacağız. Hem İŞKUR İl Müdürümüz hem SGK olarak sürekli bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz ve üzerine gidiyoruz.”

EN ÇOK KAZA TEKSTİL VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
En çok kazaların tekstil ve inşaat sektöründe meydana geldiğini dile getiren Karagöz, farkındalığı arttırmaları gerektiğini vurguladı. Karagöz, “İş kazalarını genel olarak analiz edecek olursak, 2017 yılındaki 600 tane yaralanmalı iş kazasından yüzde 40’ı tekstil fabrikalarında meydana geldi. 110 kişi de inşaat işinde yaralandı. Bizim yoğunlaşmamız gereken alanlar bunlar. Yaralanmalardan ziyade burada önemli olan insanlarımızın sakat kalmasıdır. Bu ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Bunlara maaş bağlıyoruz. Her şeyden önce sakat kalan insanlar psikolojik depresyona giriyorlar. Aslında iş verenlerimiz küçük tedbirlerle birçok yaralanmanın önüne geçebilirler” diye konuştu.

8 SAATTEN FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYIN”
İş verenleri işçileri 8 saatten fazla çalıştırmamaları konusunda uyaran Karagöz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İnsanlarımız artık İş Sağlığı ve Güvenliğinin önemli olduğunu canlarının, hayatlarının o kadar ucuz olmadığını hem ülke ekonomisine hem çalıştıkları iş verenlere karşı sorumlu olduklarını ve her şeyden önce bakmakla yükümlü oldukları ailelerine karşı sorumlu olduklarını unutmasınlar. İş verenlerimizin mutlaka çalıştırdıkları işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeleri gerekiyor. Özellikle işçileri çok fazla çalıştırmamaları gerekiyor. Yani 8 saat çalışan bir işçi 10-12 saat çalışırsa belirli bir süreden sonra dikkat dağılır ve o işte kaza yapma riski yükselir.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz