Çin'de işkence sonucu hayatını kaybeden Doğu Türkistanlılar için Ulu Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. İyi Parti İl başkanı Ahmet Çabukel, Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Kemal Yavuz'un da katıldığı namazın ardından Seyid Tümtürk bir açıklama yaptı. Çin'in Doğu Türkistan'da katliam yaptığını belirten Tümtürk, "Bugün, 35 milyonluk Müslüman Türk, Türk isminin ilk defa yazıldığı Müslüman coğrafya ve Türk Milleti'nin ilk defa İslam'la şereflendiği coğrafya, bütün inanlığın gözünün içine bakılarak tarihe gömülmek istenmekte. Bugün, 35 milyon Türk'ün yaşadığı Doğu Türkistan adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürülmüş, 5 milyona yakın Müslüman Türk, cezaevi şartlarından ağır, Nazi kamplarından beter şartlarda fikri ıslahat ve ideolojik arındırma adı altında işkence edilmekte, öldürülmekte, namusu, iffeti, haysiyeti, dini, imanı her şeyi ayak altı edilmektedir" diye konuştu.

"BİR TEK TÜRKİYE KARŞI GELDİ"

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu raporlarına göre 1 milyon, ancak kendi tahminlerine göre en az 3 ila 5 milyon Müslüman Türk'ün Çin'in kamplarında katliamlarla varlık mücadelesi verdiğini ifade eden Tümtürk, " Bugün, insanlık sadece 3 maymunu oynayarak adeta seyirci kalmakta. Doğu Türkistan'ı ne gören, ne duyan, ne de anlayan var. Bir tek Türkiye Cumhuriyeti Devleti dönem Doğu Türkistan'da yaşanan katliamlara karşı gerek 5 Temmuz Urumçi katliamında, gerek onun öncesi ve sonrasında adaletli ve hakkaniyetli tavır sergilemişti" dedi.

Doğu Türkistan Meclis Başkanı SeyidTümtürk, açılamanın devamında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e tepki göstererek şunları söyledi: "Vatan haini komünist Doğu Perinçek'in Doğu Türkistan söylemlerine aldanmasın. Doğu Türkistan'da bir katliam, bir Soykırım var. Doğu Türkistan'da insanlık ve İslam tarihinin yalamadığı bir soykırım uygulanmakta. Ama Doğu Perinçek bugün 'Hayır. Çin, Doğu Türkistan'da hiç zulüm uygulamıyor, orada insanlar çok rahat yaşıyor. Çin, dünyanın en demokratik ülkesi. Uygurlar dini ibadetlerini milli kimliklerini alabildiğince serbest ve özgür yaşıyor' diyerek Türkiye kamuoyunda bir yalan ve dezenformasyon uygulamakta. Bunu, Çin komünist yönetiminden aldığı talimatla yapmakta. Aldığı maddi menfaatle yapmakta."

Editör: Mahmut Beyaz