Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü işbirliğinde, 11-15 kasım Afet Ve Risk Azaltılma Haftası nedeni ile okullarda gönüllü öğretmenlerden oluşan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Arama Kurtarma Tahliye (AKUB) ekipleri ve Sivil Savunma Kulüp Öğretmenlerine yönelik bir bilginlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Sait Kırmacı toplantı salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına İş Sağlığı ve Güvenliği Bakanlık Koordinatörü Özkan Avcı, Sivil Savunma Bakanlık Koordinatörü Asaf Kaygusuz, İl Afet Müdürlüğü Şube Müdürü Nurettin Karakoyun, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Müdürü Mustafa Yılmaz, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Akif Bulut, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Tiyek, Mustafa Bardak ve Sivil Savunma Uzmanı Hasan Altın katılım sağladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Afet Müdürlüğü Şube Müdürü Nurettin Karakoyun, Afet Acil Durum (AFAD) Başkanlığı’nın gönüllülük esasına büyük önem verdiğine değinerek Milli Eğitim Camiasının bu konuda büyük bir önem teşkil ettiğini söyledi.

“MİLLİ EĞİTİM CAMİAMIZ PAYDAŞ KURUMUMUZDUR”

Konuşmalarına, Afet Acil Durum (AFAD) Başkanlığı’nın ve  Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğine değinerek başlayan İl Afet Müdürlüğü Şube Müdürü Nurettin Karakoyun, “Afet Acil Durum (AFAD) Başkanlığı, gönüllülük esasına çok büyük bir önem veriyor. Ülke genelinde bu konuda çok yogun bir şekilde kampanyalar yapılmaktadır. Özellikle büyük bir camiayı teşkil eden, Milli Eğitim camiamız bu konunun çok önemli bir paydaş kurumudur. Okullarımızdaki öğrencilerimiz, toplumun bütün dinamik unsurları sizlere emanet. Depremin, afetlerin hangi saatte ve ne zaman olacağını hiç birimiz bilemiyoruz. Gece olabilir, gün içerisinde olabilir, eğitimin en yoğun olduğu saatlerde olabilir. Mutlak surette her zaman teyakkuz halinde olmamız gerekiyor.bu manada öğretmenlerimizin, camiamızın hem toplumu bilinçlendirmede hem de liderlik yapma noktasında çok ciddi bir çaba göstermesi ve işin içerisinde olması gerekiyor” dedi

“ÇALIŞMALARIMIZIN DAHA DA YAYGINLAŞMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Çalışma arkadaşları ile sistemli bir şekilde sürekli bir araya geldiklerini ve çalışmaları daha nasıl yaygınlaştırabiliriz? Sorusunun cevabını aradıklarını söyleyen Karakoyun,  Başkanlarımız ve valimiz bu konuda bütün desteklerimizi her zaman bize sunuyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar bu çalışmaları kuvvetli bir şekilde sürdürmek çalışıyoruz dedi. Karakoyun konuşmalarının devamında, “Beraber çalıştığımız müdürülerimiz ve arkadaşlarımızla sürekli bir araya geliyoruz. Çalışmaları daha nasıl yaygınlaştırabiliriz, eğitim formasyonu içerisinde öğrencilerimizi de bu bilinçlendirme düzeyine nasıl çekebiliriz? şeklinde yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Başkanlarımız ve valimiz bu konuda bütün desteklerimizi her zaman bize sunuyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar bu çalışmaları kuvvetli bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz.. Dağcılık faaliyetlerinde bulunan arkadaşlarımız ve  kurtarma faaliyetlerinde daha evvel yer alan arkadaşlarımızla konuştuğumuz zaman beden eğitim öğretmenlerimizin çok büyük  bir yekün teşkil ettiğini söylüyorlar. Hem meslekleri gereği hem kondisyonları itibari ile bizim için kuvvetli bir kurtarma desteğidir. Bu ekipler bizim arama kurtarma çalışmalarımızda lojistik bir desteğimiz maiyetindedir. Bu nedenle bu tür çalışmalarımızın daha da yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. Elimizden geldiğince bütün çalışmaların içerisinde yer alacağız. Kurtarma ekiplerimizin dağcılıkta ve enkaz altındaki kurtarma metodlarının eğitimlerini mutlak surette almaları gerekiyor. Depremle ilgili her türlü donanıma sahip olmak gerekir. En yönetimi konusuna da çok dikkat etmek gerekiyor. Daha önce bu işe yeterince özen gösterilemiyordu ama şimdi enkaz yönetim koordinasyonumuz güvenlik ekiplerimiz dahilinde oldukça yüksek. Enkazların üzerinde meydana gelebilecek her türlü tehlikeli oluşumlar engellenmelidir” şeklinde konuştu.

“YILLAR ÖNCE GÖRDÜĞÜMÜZ RÜYA BUGÜN GERÇEK OLDU”

Karakoyun’un konuşmasının ardından kürsüye gelen İş Sağlığı Ve Güvenliği Bakanlık Koordinatörü Özkan Avcı, planlı bir denetim programı için geldiği Kahramanmaraş’ta tesadüfen bilgilendirme toplantısına katılım sağladığını ve bu durumdan duydugu memnuniyeti dile getirerek başladı. Özkan, konuşmalarının devamında, “Hayırlı bir toplantı için bulunduğumuz Kahramanmaraş ilinde hayırlı bir hareketle karışılaşmanın heyecanı içerisindeyim. Bakanlıkça planlı bir denetim programı üzere buradayız. Tam da bu sırada çok güzel bir şeyin hayat bulduğunu görmek beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bundan tam 1 yıl önce İçişleri Bakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız tarafından imzalanan bir protokol çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Biriminin işbirliği protokolü ile başladık. Biz bir rüya görmüştük yıllar önce artık afetlerde acil durumlarda Milli Eğitim Bakanlığı personellerinin de aktif görev almalarını sağlayabilecek bir rüyaydı bu. Bugün bu rüyanın gerçek olmuş olduğunu görmek beni heyecanlandırdı. Bunu yapabilir miyiz’i konuşurken, bugün burada yapılabilirliğini görüyoruz. ve şahidiz. Ne mutlu bize, bize bu duyguları yaşatan tüm arkadaşlarımıza şahsım ve bakanlığım adına teşekkür etmek isterim” ifadelerine yer verdi.

“ “İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN” İLKESİ İÇERİSİNDE İNSANLARI YAŞATMAYA KARARLIYIZ”

“Afet ve acil durumlarla ilgili biz bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Ankara’da bulunan Afet ve Acil Durum Merkezi (AFADEM) ile birlikte öncelikle 81 ilden 81 uzmanın yer aldığı bir eğitim faaliyeti düzenledik. Bu eğitim sonucunda her ilden arkadaşlarımız kendi illerinde eğitimler verdiler.  Bu konu özellikle okullarımızda çok ciddi sıkıntıydı. Son yaşanan İstanbul depreminde gördük, çok şükür ki kimsenin burnu kanamadan ya da herhangi bir sıkıntı yaşamadan İstanbul depremini atlatmış olduk. Okullarımızda afet ve acil durumlarda görevli personelin yetersizliğini görmüştük. Arkadaşlarımız, okullarda afet ve acil durumlarda görevli acil durum ekiplerine eğitim verdiler. Bu eğitimler esnasında bu işe yatkın ve işi profesyonel düzeylere taşıyabilecek sizleri tespit etmelerini istedik. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında bir arama kurtarma ekibi kuralım istedik. Gördük ki, 81 ilde de Kahramanmaraş’ta da ekipler oluşturuldu. Bu ekipler eliyle profesyonel düzeyde bu işin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere önemli adımlar atıyoruz ve atacağız. Bundan sonra gerek yurt çapında ulusal tatbikatlarda, gerekse bölgesel tatbikatlarda sizleri, basın mensupları sıkça izlemek zorunda kalacaklar. Çünkü yaptığınız işler Şeyh Edebali’nin  “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesi içerisinde. İnsanları yaşatmaya kararlıyız.  Bu ilke üzerinden faaliyet sunuyoruz.”

“DEVLET OLMAK AMAN DİYENE, AMAN DİLEYENE ULAŞMAKLA MÜMKÜNDÜR”

Konuşmalarında “Türk’ün töresinde, kadim medeniyetimizin geçmişinde şu vardır, düğülerde ve cenazelerde dostlar aranır. İşte sizi bu felaketlerde arayacağız, coşkularda arayacağız ve buna her yönüyle hazırlıklı olacağız” diyen Avcı, “Sayın Cumhurbaşkanımız her toplantısında işaret buyurduğu ‘gönül coğrafyamızdaki mazlum milletlere, biz ihtiyacı olanlara, aman dileyenlere, yardım isteyenlere yardım sever olacağız.’ Yardımsever olabilmenin yolu, aletleriniz, takımlarınız olacak bir de yetişmiş insan kaynaklarınız olacak. İşte bizim o yetişmiş insan kaynaklarımız sizler oluyorsunuz. Bu vesileyle kendimizi geliştireceğiz. Faaliyetlerimizi arttırarak o faaliyetler içerisinde kendimizi geliştireceğiz. Gerek ilimizde gerekse bölgemizde başvuru kaynağımız olacaksınız. Birbirimize sahip çıkacağız, ülkemize sahip çıkacağız, afetlerde birlikte olacağız. Türk’ün töresinde, kadim medeniyetimizin geçmişinde şu vardır, düğülerde ve cenazelerde dostlar aranır. İşte sizi bu felaketlerde arayacağız, coşkularda arayacağız ve buna her yönüyle hazırlıklı olacağız. Bizi bir araya getiren eğitimcilerimize, AFAD’ın İl ve Şube Müdürlüğüne, Bakanlığımız Arama Kurtarma Ekibi Yöneticilerine, Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve ekibine, İş Güvenliği Sivil Savunma Uzman ve Amirlerine teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel ve hayırlı işler yaptılar. Çünkü devlet olmak aman diyene, aman dileyene ulaşmakla mümkündür. Devlet olmak ciddi bir organizasyon gücüne dayanır. Bu kadim medeniyet, orta asyadan gelen ve Anadoluya mamur eden, medeniyeti getiren, cihan imparatorluğu kuran bu devletin geleneğinde bu var” dedi.

“BUGÜNÜN ÇOCUKLARI YARININ VALİLERİ, KAYMAKAMLARI, AFAD YETKİLİLERİ OLACAK”

“Bu organizasyon da ciddi bir çalışma ile mümkün olacaktır ve siz bunun çok önemli bir paydaşısınız, sürdürülebilirliğisiniz. Bizim bakanlığımız geleceğin toplumunun, kültürünü oluşturan Bugünün çocukları yarının Valileri, Kaymakamları, AFAD yetkilileri olacak bir bakanlıktır. Gerek Anayasa’nın 42’inci maddesi gerekse de 1739 sayılı eğitim kanunun genel amaçları ve özel amaçlarına baktığımızda devleti, milleti ile bütünleşmiş, gelecek vizyonuna sahip Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, milli ve manevi değerleri ile büyünleşmiş toplumun daha medeni olması ile ilgili adımlar atmak üzere hayat boyu öğrenme stratejisi içerisinde sizleri yetiştireceğiz. Sizler de arkadaşlarımızı yetiştireceksiniz. Çocuklarımıza bu anlayış, ahlak, disiplin ve çalışma yansıyacak. Bugünün çocukları yarının Valileri, Kaymakamları, AFAD yetkilileri olacak. Dilden dile, kulaktan kulağa, nesilden nesile bu hareketi sürdüreceğiz. Lütfen bu hareketi bırakmayın. Necip Fazıl Kısakürek üstadı burada anmak istiyorum. Gençlik ile ilgili bir söyleminde şunları diyor, “ sağına ve soluna bakmadan, kim var denildiğinde bir adım öne çıkıp ben varım diyebilen insanlar.” işte bu bizim medeniyetimizin ve kültürümüzün bir gereğidir. Sizler de lütfen yılmayınız. Eksiklikleri hoş görerek, gidermeye çalışarak bu birlikteliğinizi bozmayınız.”

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz