Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABODER)  tarafından organ bağışı ve böbrek hastalığına karşı halkı bilinçlendirmek adına stand açıldı.

Trabzon Bulvarı eski SSK hastanesinin önünde açılan standa halka su ve el broşürleri dağıtıldı. Böbrek hastalığının önüne nasıl geçirileceğini ve genel sağlık hakkında KABÖDER derneğinin hazırladığı gazete ve dergi dağıtımı halka sunuldu. Halk standı yoğun bir ilgiyle karşıladı. Stand açılışında KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü, halkı bilinçlendirmek, vatandaşların bu konuda daha hassas davranmaları gerektiklerini söyledi.  Çöplü, “Derneğimizin 2’inci yayın organı olan gazetemizin hem dağıtımı, tanıtımını amaçlamaktı. Bunun yanı sıra içerisindeki bilgiler organ bağışı ve böbrek hastalıkları konusunun halk tarafından biraz daha iyi anlaşılması açısından bir stand çalışması kuruldu. Çıkarmış olduğumuz gazete de organ nakli konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi konusunda yazıları bizler için çok önemlidir. Halkın daha çok bu konuda dikkatini çekmemiz lazım. Organ bağışı nasıl yapılır? Her ölen kişinin organları alınır mı? Bu tür sorular bize uzun zamandır geliyor. Her ölen insanın organı alınmadığını sadece hastanede beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailesi tarafından organları bağışlanırsa organlar alınır. Bu konuya biraz daha dikkat çekmek istedik. Diğer taraftan yaz gününde vücudun susuz kalması nedeniyle vatandaşa zarar vermemesi adına su dağıtarak ilgi çekiyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘HALKIN SAĞLIK KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİNİ İSTİYORUZ’

Gazetenin her ay çıkacağını, hastaların bütün düşüncelerini derleyip yayınlayacaklarını söyleyen Çöplü, şunları kaydetti: “Gazetemiz aylık çıkacak. Sağlık ve İnsan olarak ele aldık. Hastalarımızın anıları, şiirlerini, hayallini kurduğu olsun biz burada alıp derleyip gazetede yayınlayacağız. En azından o kişiye de söz tanıma yönünden bir köşe vermek açısında gazeteye böyle bir adım atmış olduk. İnsanlar ve hastalar arasındaki dayanışmayı sağlamak istiyoruz. Bunlar artar ise organ nakillerimiz artar, böbrek hastalıkları daha aşağılarda olur. Hastaların psikolojik sorunlarını daha aşağı çekmek adına insanlarla iç içe daha güzel bir yaşam sürerler. 2 defa sağlık dergimiz de çıktı. Kapalı alanlarda, aile içlerinde daha çok okunması için halkın bilinçlenmesi adına daha iyi olacağını düşünüyorum. “

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz