24 Haziran seçimlerinin ardından değerlendirme toplantısı yapmak üzere 20-22 Temmuz tarihleri arasında Afyonkarahisar’da kampa giren İyi Parti’de parti içinden birkaç kişinin kongre talebinde bulunması, akabinde ise Genel İdare Kurulu Üyesi Yusuf Halaçoğlu’nun Akşener’i vefasızlıkla suçlaması üzerine İyi Parti Genel Başkan Meral Akşener istifa kararı almıştı. Ancak partinin 81 il başkanı ve milletvekillerinin yoğun ısrarı üzerine Akşener, istifa yerine kongreye gitme kararını aldığını duyurmuştu. Son birkaç günden bu yana Akşener’in istifasıyla çalkanan İyi Parti, genel başkanları Meral Akşener’i yeniden partinin başına döndürmek için yoğun bir çabanın içerisine girdi.

Tüm bu gelişmeler ışığında İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Davut Sarı, partide yaşanan durumlarla ilgili açıklamalarda bulundu. İyi Parti’yi her zaman bir tarafa yamamaya çalıştıklarını ifade eden Sarı, partisinin 24 Haziran seçimlerinde güzel bir başarı sağladığını kaydetti. Afyon’daki oturumda birkaç kişinin serzenişi ve Akşener’i vefasızlıkla suçlaması üzerine genel başkanlarının istifa ettiğini dile getiren Sarı, genel başkanlarının sonuna kadar arkasında olduklarını açıkladı.

TÜM PARTİLERDEN OY ALMIŞ BİR PARTİYİZ”
Sarı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bildiğiniz gibi 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra İyi Parti yaklaşık 8 aylık bir süre zarfında her ne kadar beklentilerimizin yüksek olması sebebiyle başarısız gibi gözükse de genel merkezinde şahsımın da ortak kanaati başarılıyız. Biz İyi Parti olarak diğer siyasi partilerin hepsinden oy almış bir partiyiz. Yani sıfırken 10 olmak 10 kat artış demektir. Nasıl bugün 0,7’den 1,3’e çıktığında Saadet Partisi biz yüzde yüz başarı sağladık diyorsa İyi Parti buna göre yüzde bin başarı sağlamıştır. İyi Parti Ak Parti’den de MHP’den de CHP’den de ve diğer partilerden de oy almış bir partidir. Haliyle bizi her zaman bir tarafa yamamaya çalıştılar ama biz ne ortanın sağı ne ortanın solu tam bir merkez partisi iddiasıyla ortaya çıkmış bir partiyiz. Dolayısıyla şu anda da bu noktayız. Seçimlerden sonraki başarı oranlarını yâda yapılan başarısızlıklarda genel bir değerlendirme yapmak ve bir sonraki yerel seçimlere hazırlanmak maksadıyla 20-22 Temmuz tarihlerinde Afyonkarahisar’da bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Bu istişare toplantısı 3 oturumdan oluştu. Birinci oturumda 20 masa etrafında 15’şer kişi genel idare kurulları, milletvekilleri ve il başkanlarının olduğu kurullar oluşturuldu. Buralarda yaklaşık 3 oturum yani bir buçuk saatten olmak üzere toplam 4,5 saat bu konular konuşuldu.”

HALAÇOĞLU, VEFASIZLIKLA SUÇLADI”
“Genel İdare Kurulu Üyemiz Yusuf Halaçoğlu, genel başkanımızı vefasızlıkla suçladı” diyen Sarı, şöyle devam etti: “İkinci gün bu tartışılan konular harmanlanarak özet haline getirildi ve yine 3 başlık halinde biz mevcut durumumuzun değerlendirilmesi, orta vadede yerel seçimlerde nasıl başarılı olunacağı konuşulmaya geçildi ve karşılıklı açık oturum yapıldı. 3 oturumda bu şekilde devam etti. Son oturumumuzda genel başkanımızın bir değerlendirme yapması ve bir kapanış konuşması yapması için kürsüye çıkması beklenirken bu malum karşılıklı konuşmalar esnasında değişik fikirdeki birkaç arkadaşımız kongre istedi. Hatta Genel İdare Kurulu Üyemiz Yusuf Halaçoğlu, genel başkanımızı vefasızlıkla suçladı. Salondan itirazlar yükseldi. Genel başkanımız müdahale edilmemesi gerektiğini, Halaçoğlu’nun tecrübeli bir siyasetçi olduğunu, aklında ne geçiyorsa söylemesi gerektiğini söyledi. Halaçoğlu’nun genel başkanımızı vefasızlıkla suçlamasına salonda tahammül edemedi, genel başkanımızda tahammül edemedi.”

AKŞENER PES EDEBİLECEK BİR LİDER DEĞİL”
Genel Başkanları Akşener’in yapı itibariyle kolay pes edebilecek bir lider olmadığını belirten Sarı, “Sonunda genel başkanımız kürsüye çıktığında, “Ne söylerseniz söyleyin ben hala yüzde 7,5 oyu hazmetmiş değilim. Partimizin aldığı oy oranının altında kaldım. Ben bunu hala hazmedemiyorum. Sebebi ne olursa olsun kabullenemiyorum” dedi. Konu eleştiri noktasına gelince genel başkanımız, “Ben Yusuf Halaçoğlu’nun ve onun gibi düşünen birkaç arkadaşımın bütün söyledikleri eleştirileri kabul ediyorum ama vefasızlığı kabullenemiyorum. Ben hayatımda hiç kimseye vefasızlık yapmadım. Dolayısıyla bu ve bunun gibi düşünen arkadaşlarıma da hakkımı helal etmiyorum” dedi. Daha sonra istifa ettiğini açıkladı. Bizler 81 il başkanı, 43 milletvekili arkadaşlarımız bunu kabul etmedik. Uzun süre salonu terk etmesine müsaade etmedik. Bu kararı gözden geçirmesini istedik. Bir müddet sonra Meral Hanım salona tekrar geldi ve “Şu an itibariyle istifa etmiyorum. Kongre kararı alıyorum” dedi. Biz tabii ki genel başkanımızın hep beraber arkasında durarak az önce saydığım bütün kişiler imza topladı. Daha sonra büyük bir alkış tufanıyla genel başkanımızı gönderdik. Fakat sizlerin de bildiği gibi Meral Hanım Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tekrar aday olmayacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANIMIZIN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ”
Sarı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz genel başkanımızın sonuna kadar arkasındayız. Genel merkez sonuna kadar arkasında. Tekrar aday olması için bütün İyi Partililer olarak elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah geri dönecek ve tek aday olarak kongreye girecektir. Akşener yapı itibariyle pes edebilecek bir lider değil. Ama zannediyorum baştaki yüksek beklentinin, ilk çıkıştaki o rüzgârın bir anda kesilmesi ve elde ettiği bize göre başarının kendisi için başarısız olarak değerlendirdiği için bir hayal kırıklığı olmuş olabilir. Ama döneceğini ümit ediyorum.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz