Özel merdanelerden geçirildikten sonra taş fırınlarda üretilen Maraş çöreği, kolay hazmedilmesi, bozulmaması ve tok tutması nedeniyle vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Hanımların "5 çayları"nın da vazgeçilmezlerinden olan çörek, son yıllarda artan talep üzerine yumuşak, gevrek, tuzlu, şekerli, cevizli, üzümlü, pekmezli gibi çeşitleriyle üretiliyor. Mesleğe 1969 yılında başladığını söyleyen Akçöp, geçmişten günümüze Maraş Çöreği’nin geleneksel yapısıyla ilgili şu bilgileri verdi; “Bu çöreğimizin özelliği, Ramazan Bayramları’nda özellikle bizim çıraklık dönemimizde herkes kendi evinde hamurlar yapılırdı. 10-15 gün hamurların fırında pişirilip çörek olarak verilmesi istenirdi. Şimdi ise günlük olarak yapıyoruz. Herkesin durumuna göre bir kilo, 2 kilo gibi o şekilde veriyoruz. Çöreğimizin özelliği yumuşak, orta gevrek, çıtır gevrek, şekerli, tereyağlı, fıstıklı türlerinde çörekler yapıyoruz. Çeşit olarak artırdık. Kahramanmaraşlılar çörekleri buradan alır, eşine dostuna ikram ederler, şehir dışındaki yakınlarına gönderirler. Kahramanmaraş’ta bu geleneksel bir şey. Bu çörekler, hoşafla, kompostoyla, kavunla, karpuzla çok güzel gider. Bu besinlerin yanında sıklıkla tüketilir” dedi.

ÇÖREĞİMİZ TOK TUTUCU ÖZELLİĞE SAHİP

Maraş Çöreği’nin bazı özelliklerine değinen Akçöp, Çöreklerin insanları tok tutan bir besin olduğunu ve mayalı olarak yapıldığı için mideye zarar vermediğini belirtti. Akçöp sözlerine şunları ekledi;” Biz bunu günlük olarak üretiyoruz. İşimizin hareketine göre yumuşak tür çöreği yaparız. Bunu soğuk olarak alıp buzdolabına koyuyorlar. Daha sonra mikro dalgada ısıtıyorlar. Çıtır çöreklerimiz dışarıda kalsın hiç bir şey olmaz. Katkısız üretiyoruz, katkı maddeleri bulunmuyor. Ben 1969 yılından bu yana bu mesleğin içerisindeyim. Ben çocukluğumda da çok iyi bilirim. Osmanlı zamanından bu yana Kahramanmaraş’ta geleneksel olarak yapılan bir şeydir. Başka hiçbir yerde bu kalitede çörek bulunmaz. Çöreğimiz Ramazan Günleri’nde tok tutucu, özelliğe sahip. Sahurda hoşafla, üzüm-karpuz-peynirle yendiği zaman insanları tok tutar. Ramazan’ın son günleri biz burada çörek yetiştiremiyoruz. Normal olarak günlük olarak üretiyoruz”

Haber : Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz