Yaklaşık 1 buçuk yıl önce eğitim-öğretim hizmetine açılarak, o günden bugüne kadar örnek projelere imza atan Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi, şimdide öğrencilere yönelik sağlık yönünde bir proje başlattı. Okulun edebiyat öğretmeni Organizatör Zübeyde Cankul ve Müdür muavini Nurgül Doğan tarafından okulda hayata geçirilen “Obezite ile Mücadele ve Sağlıklı Yaşam” adlı projede, okuldaki öğrencilerin sağlıklı bilinçlenmeleri sağlanıyor. Öğle arasında okulun yemekhanesine yemek yemeye inen yaklaşık 230 öğrencinin çoğu, projeye istinaden tuz, şeker ve ekmek gibi ürünleri obeziteye karşı kullanmıyor. Hayata geçirilen bu projeye ise Onikişubat Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Sütçü İmam Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu destek veriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan edebiyat öğretmeni Proje Organizatörü Zübeyde Cankul, okulda bazı öğrencilerin kiloyla ilgili sorunları olduğu için böyle bir uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi.


“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTEDİK”
Başlattıkları projenin asıl amacının sağlıklı bir nesil yetiştirmek ve farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Zübeyde Cankul, “Başarıyı arttırmanın yollarından bir tanesi de sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır” dedi. Cankul konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ben bu okulda göreve başladıktan sonra ilk dikkatimi çeken şey, spor sahalarımız ve spor alanlarımızın olmasına rağmen faaliyette olmadığı için beden eğitimi öğretmenimizin olmamasıydı. Benimde bu alanda özel ilgim var. Bazı öğrencilerde de kilo problemi olunca hemen yurt müdür yardımcımız Nurgül hocamın yanına gittim, o da benim başlatacağım projeye destek verdi ve beraberce bir proje geliştirdik. Bu proje kapsamı sadece fiziksel aktiviteyi bulundurmasın dedik obeziteyle de mücadele olsun, beslenme üzerine de mücadele olsun dedik ve çocuklarda bir farkındalık oluşturmak istedik. Bunun üzerine gençlik spor il müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü, Onikişubat Belediyesi ve Sütçü İmam Üniversitesiyle bir protokol imzalama yoluna geçtik destek için. Şuan gençlik spor il müdürlüğümüz ve il sağlık müdürlüğümüzle proje ayağı için bir protokol imzaladık ve bize destek konusunda çalışmalara başlandı. Yurt müdür yardımcımızla hemen bizde karar verdik ve ertesi gün öğrencilerin yemek listesini değiştirdik. Yemeklerde bulunan şerbetli tatlıları, tuzları ve buna benzer şeyleri kaldırdık ve tekrar sağlıklı yaşama göre yemek listemizi düzenledik. Genellikle bulgur pilavına ağırlık vererek pirinç pilavını azalttık. Normal ekmek yerine kepekli ekmek vermeye başladık. Zaten sağlam kafa sağlam vücutta bulunur mantığı ile yola çıktık. Başarıyı arttırmanın yollarından bir tanesi de sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Bu anlamda Oksijeni Beyne Gönder Başarını Arttır sloganıyla yola çıktık. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü bize seminer veriyor sağlık konusu üzerine. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzde öğrencilerimize artık bundan sonra düzenli fitness ve plates eğitimi yaptıracaklar. Okulumuzda spor alanlarımız mevcut. Eğer Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzden hoca ayarlayabilirsek spor alanında öğrencilerimizi sağlıklı bir yaşama doğru yönlendirmek istiyoruz.”

“SAĞLIKLI YAŞAYAN VE SPOR YAPAN GENÇLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Hedeflerinin, çocukları bilgisayardan ve internet ortamından uzaklaştırıp spora ve sağlığa önem verdirmek amacında olduklarını belirten Cankul, “Ben açıkçası bu yola çıktığım zaman arkadaşlar bu kadar katılımın olacağını düşünmediler. Şuan hatta her gün bir öğrenci geliyor ve dilekçe bana verilmedi hocam bende katılmak istiyorum diyorlar. Toplamda okulda 225 öğrencimiz var ve bana gelen dilekçe sayısı 130. Yani çocuklarda büyük bir talep var. Hatta diyorlar ki, hocam okuldaki öğrencilerde yapın, yurt ayağına kaymayın diyorlar. Çocukları geçtim hatta personellerimiz bile sağlıklı beslenmeye dâhil oldular. Öğretmen arkadaşlarımız bile yerken daha dikkatli yemeye başladılar. Bundan sonraki hedeflerimiz, sağlıklı yaşayan ve spor yapan gençler çıkartmak istiyoruz. Bir kanadınız eğitim olmalı ama bir kanadınız da sağlıklı yaşam olmalı. Çocukları bilgisayardan uzaklaştırıp, doğru yolda ve doğru şekilde, zamanlarını değerlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“SPORTİF VE SANATSAL BAŞARILAR ELDE ETMEK İSTİYORUZ”
Okulun Yurt Müdür Muavini Nurgül Doğan ise, projeyle birlikte öğrencilerin sağlık konusunda daha donanımlı olduğunu, bu tür projelerin devamının ileriki tarihlerde geleceğini söyledi. okula gelen öğrencilerin akademik yönden başarılı olduğunu belirten Doğan,ayrıca sportif ve sanatsal alanda da başarılar elde etmek istediklerini vurguladı. Doğan, “ Nurgül hocamız bize bu teklifle gelince bizimde hoşumuza gitti. Ciddi anlamda akademik başarının yanında, biz sportif ve sanatsal başarılarda elde etmek istiyoruz. Buraya TEOG’la gelen en düşük öğrencimizin puanı 470. Bu çocuklar gerçekten akademik başarı için yoğunlaşmış geliyorlar. Biz ayrıca şunu da gözlemledik; çocuklarımız ciddi anlamda hareketli. Yurtta kalan 72 öğrencimle sohbet ettiğimde bana kilo alıyoruz diyorlar. Yurda geldiğinden beri 13 kilo alan öğrencilerimiz var. Yani çocuklarımız tamamen oturmaya endeksli bir haldeler. Bizde dedik ki bunları nasıl hareketli hale getirebiliriz. Yurtta idare olarak en başta yemekte değişiklik yaptık. Yemeğin dışında sportif faaliyetlere de geçtik. Bunu hedeflerken önce 3 aylık bir süreç koyduk. Bu 3 aylık hedefte elimizde ne olacak ne olmayacak diye bakacağız. Önümüzdeki yıllarda da ekleyerek devam etmeyi düşünüyoruz. Çocuklar yani akademik yönden bireysel olarak da başarılı olsun, sanatsal ve sportif alanda da başarılı olsun diye bu yola çıktık. Mesela okulumuza il sağlık müdürlüğü ile görüşüp bisiklet ayağını da yapmayı düşünüyoruz. Sağlıklı yaşam için pedalı çevir diye bir çalışma daha içerisine girmeye çalışacağız. İl sağlık müdürlüğümüz ile görüştüğümüzde bize seminerler vererek destekliyorlar bizi. Önce obezite, daha sonra diş sağlığı, daha sonra da diyabetle ilgili seminerler verecekler. Gençlik ve spor müdürlüğü eğitmen konusunda bizi destekliyor. Hatta bu aralar eğitmenimiz gelecek ve çocuklarla görüşecek. Bizler ne kadar olsa da bu konuda uzman değiliz o yüzden beden eğitimi öğretmeni olması gerektiğini düşündük. Gençlik spor müdürlüğümüz bize fitnes salonunu zaman zaman açacağını söyledi. Yüzme havuzuna da zaman dilimine göre gideceğiz. Belediyenin de bahçemizde fitnes aletleri yönünde bir çalışması var. Biz başka seminerlere ve sempozyumlara çocukları gerçekten zorlayarak götürürüz ama bu faaliyetlere hocam bizde varız diyorlar. Çocuklarımız spora ihtiyaç hissediyorlar. O yüzden çocuklarımızın daha sağlıklı yetişmesi için bu tür çalışmaların devamını getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz