Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü (KOM) Yücel Kayadelen, Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma’nın hazırlayıp ve sunduğu “Fresh Gündem programına katıldı. Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin göreve gelmesi ile başlayan değişimden bahseden Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü (KOM) Yücel Kayadelen, Narkotim ve Narkobil projelerini anlattı.

YOLLARDAN TEK GRAM UYUŞTURUCU GEÇEMİYOR

Oluşturulan ekipler ile yollar ağının tamamına hakim olan KOM ekipleri, yol güzergahının içinde bulanan Kahramanmaraş’a tek gram narkotik madde girmemesi için elinden geleni yapıyor.

İLK KAHRAMANMARAŞ’TA UYGULANDI

Yapılan Narkomobil uygulamasının ilk olarak Kahramanmıaraş’ta uygulandığını belirten Kayadelen: “Narkomobil projesi çok önemli bir konu aslında. Kahramanmaraş olarak biz bunu başlattık ama tüm 81 il emniyet müdürlüğümüzde geçmesi planlanıyor ve bunun da aralık ayına kadar bitmesi öngörülüyor. Bu da Türk Telekomla genel müdürlüğümüzün yaptığı bir protokol çerçevesinde faaliyete geçti. Vatandaşımız bir olay olduğu zaman 155 polis imdatı arıyordu, mail atıyordu, BİMER, CİMER var, buralara yazıp gönderiyordu, ancak bu şikayetler tüm olaylarla ilgili olduğu için biz tabi bunu narkotik daire başkanlığımızdan uzman personelimizin görevlendirilmesiyle birebir narkotik suçlarla ilgili, birebir bizim uzman personelimizi araması amaçlandı” dedi.

AMACIMIZ NARKOTİK SUÇLARI DÜŞÜRMEK

Kayadelen konuşmasında şunlara yer verdi: “Diğer vatandaşlarımız yine gerekli yerlere ihbarlarını bildirebilir ama bizim amacımız, narkotik suçlarla ilgili birebir bizim şube müdürlüğümüzle muhatap olmaları ve gördüklerini, duyduklarını veya şahit oldukları videoyu ya da fotoğrafı çekerek, bizim bu numarayla iletişim kurduğu takdirde uzman personelimizle görüşüyorlar.

İHBARLARA DAHA ÇABUK ULAŞMAK

Bizim bundaki amacımız aslında ihbarlara daha çabuk ulaşmak. Ayrıca vatandaşımızla mesafemize daha çok yakınlaştırmak istiyoruz. Çünkü her konuda diğer bildirimleri, yaptıkları yerden önemli olan bizim için narkotikle madde satışı veya bunu kullananlarla ilgili veya bulundukları ortamı vatandaşlarımızın bize direk bizi muhatap alarak, bu konuya biz baktığımız için şube müdürlüğü olduğumuz için, vatandaşımız direk aradığında bizle iletişim kuracak ve en kısa sürede ekibimiz oraya gidecek. Vatandaşlarımız bu tür olayları gördükleri, duydukları zaman 0552 155 46 46 numaradan bize mesaj da atabilir araya da bilir, video da gönderebilir ve gerekirse konum bile atabilirler.

EKİBİMİZ İHBARLARI HER ZAMAN DEĞERLENDİRİR

Vatandaşlarımızın kurduğu bu iletişim zaten delil oluyor bize. Örnek verecek olursak, vatandaşımız bir parkta narkotik bir madde kullanan bir şahıslar var diye bir ihbar yaptığı zaman ve bizim ekibimiz oraya gidinceye kadar onların oradan ayrılma durumu olabilir. Dolayısıyla bizim için o mevki bir risk analizine girer ve ekibimiz oraya gittiğinde o şahısları bulamaması o gün itibari ile olumsuz demiyoruz, 3-5 saat sonra yine bir ekibimiz gider oraya ve ertesi gün diğer günler için orası bizim için bir riskli bölge olur. Ekibimiz gerekirse 10 gün 15 gün orada gerekli çalışmayı yapmak zorundadır. Yaklaşık iki hafta önce narkotizmlerimizi kurduk, 4 personelimiz ve iki motorumuz faaliyette. Bunlar haftanın 6 günü çalışıyorlar ve özellikle okul bölgelerinde yoğunluk gösteriyorlar. Biz bu dönemki eğitim öğretim yılının daha çok huzurlu geçmesini istiyoruz.

HER YERDE GÖREV ALIYORUZ

Diğer gerekli birimlerimiz tarafından da tedbirler alındı ama biz ek tedbir olarak ta iki motorumuzu görevlendirdik. Şuan okulların önünde çevresinde, parklar, internet kafeler, harabe binaların oralar da gerekli tedbirler alınmış durumda. Madde kullanan vatandaşlar, kendisini kimsenin görmesini istemezler. O yüzden ya karanlık ya da metruk binalara girerek kendilerini daha güvende hissedip bu maddeyi kullanıyorlar kimsenin görmesini istemeden. Biz artık uyuşturucu kelimesini bile kullanmıyoruz, narkotik madde olarak kullanıyoruz. Genel de Türkiye’de son dönemde sosyal medyada da çıkıyor, bazı maddeler Zombi yapıyor şeklinde haberler çıkıyor, yani bizim Kahramanmaraş’ta olarak bu tür geniş kapsamlı bir madde kullanan yok. Bazen buna yakın maddeler kullananlar oluyor zaten bizde bunu uyuşturucuyla mücadele toplantısında dile getiriyoruz. Dediğim gibi biz bu maddelerin isimlerini kesinlikle ağızımıza almıyoruz. Amacımız, bu zehirlerin kullanımını daha da aşağı düşürüp tamamen bitmesini sağlamak. Dediğim gibi bu konuda da aslında hepimize görev düşüyor. Temennimiz bu tür narkotik maddeleri ortadan kaldırmak olacaktır”

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz