Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin meclis grup toplantısındaki sözleri ve erken seçim çağrısı Türkiye’nin gündemini bir anda değiştirmiş ve uzun bir zamandır kamuoyunda konuşulan “Acaba erken seçim olur mu?” ihtimalini kuvvetlendirmişti. Bunun üzerine ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli ile Külliye’de Türkiye’nin kaderini yakından ilgilendiren kritik bir görüşme gerçekleştirmiş ve nitekim yapılan değerlendirmeler sonrası seçimlerin 24 Haziran 2018’de yapılacağını duyurmuştu.

Tüm bu gelişmeler sonrasında da AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, erken seçim kararını Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a değerlendirdi. Erken seçim ile ilgili dedikoduların uzun bir süredir kamuoyunda konuşulduğunu ifade eden Debgici, “Türkiye’de gelişen olaylar, dış politikada gelişen olaylar gündeme alındığında böyle bir karar alındığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. AK Parti’nin hiçbir zaman seçim sırasında faaliyet gösteren bir parti olarak çalışmadığının altını çizen Debgici, bundan önce ne olduysa bundan sonraki süreçte de yine aynı çalışmaların devam edeceğini kaydetti. Seçim kampanyalarını genel merkezin direktifleri doğrultusunda belirleyeceklerini dile getiren Debgici, millete hizmet için var olduklarını da sözlerine ekledi.

ŞU ANDA BİR MİLLİ MUTABAKAT VAR”
Debgici, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu süreci zaten kamuoyu da yakından takip ediyordu. Dolayısıyla erken seçim tartışmaları uzun zaman önce konuşulmaya başlamıştı. Fakat bugüne kadar seçimler hep zamanında yapıldı. Özellikle AK Parti hükümetleri döneminde hep zamanında oldu. Fakat tabii şu anda bir milli mutabakat var. Bir ittifak söz konusu. Bununla ilgili de mecliste 26 maddelik bir düzenleme yapıldı ve geçti. Şimdi önümüzde 2019 yılında yapılacak olan bir yerel seçimler var. Yerel seçimlerde de mutabakat olmayacağı, her partinin kendi adayını çıkarıp kendi propagandasını yapacağı bir dönemden söz edildi. Belki bunun bir etkisi olmuş olabilir. Ama bunun dışında Türkiye’de gelişen olaylar, dış politikada gelişen olaylar gündeme alındığında böyle bir karar alındığını düşünüyorum. Sonuçta her şeyi istişare ile yapıyorsunuz. Neticesinde de MHP Lideri Bahçeli bir erken seçim olması yönünde çağrıda bulundu. Dolayısıyla da ittifak vesilesi ile birlikte yol yürüdüğünüz biri tarafından dillendirilince elbette oturuldu, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, konuyu yetkili kişilerle konuştu. Bunlar değerlendirilmiştir ve seçimlerin 24 Haziran’da yapılması kararı çıktı.”

BİZLER HAZIRIZ. SONUÇTA SEÇİMİ BEKLİYORDUK”
Seçime sonuna kadar hazır olduklarına vurgu yapan Debgici, “Ülkemizin içinde bulunduğu bir takım durumları da göz önünde bulundurursak seçimin öne gelmesini hayra yorumlayabiliriz. Bizler hazırız. Sonuçta seçimi bekliyorduk. 2019 seçim yılıydı ama sadece Cumhurbaşkanımızın hükümet sistemiyle milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi öne alınmış oldu. Yerel seçimler şuan için zamanında yapılacak. Durum bu. Bizde tabi daha bu olay taze olduğu için genel merkezimizin direktifleri doğrultusunda onların talimatları doğrultusunda zaten gerekli açıklamaları ve çalışmaları hep beraber yapacağız. Açıklamada 15 Temmuz sonrası gelişen bir takım hadiseler var.16 Nisan referandumdaki cumhurbaşkanımızın hükümet sisteminin resmi olarak hayata biran önce geçmesinin gerektiğini vurgulandığını ve 3 Kasım’a daha yaklaşık Bir buçuk senemizin olduğunu ve bu zaman zarfında sistemde bir takım aksaklıklar veya yanlış anlaşılmalar, yanlışlıklar olabileceği konuşuluyordu. Bunun vurgusu yapıldı açıklamalarda da. Dolayısıyla açıklamalarda beraberinde faktördür” ifadelerini kullandı.

MİLLETİMİZE HİZMET İÇİN VARIZ”
“Biz yıllardır iktidardayız ve bunu yılın her anı her dakikası çalışmamıza halkımızla iç içe olmamıza borçluyuz. Biz onlara hizmet için varız” diyen Debgici, son olarak sözlerine şunları ekledi: “AK Parti teşkilatları kurulduğu günden bu yana her seçime hazır olarak çalışmalarına devam ediyor. Biz hiçbir zaman seçim sırasında faaliyet gösteren bir parti olarak çalışmadık. Farklı zamanlarda da, programlarda da devam ettik. Bundan önce nasıl olduysa bundan sonrada yine aynı şekilde olacak. Çalışmalarımız devam edecek. Tabii ki genel merkezimizin seçim propaganda yöntemi ve seçime yönelik kurumsal olarak çalışma yöntemlerini belirledikten sonra seçim stratejini geliştirmesi yönünde çalışmalarımızı yön vereceğiz. Önemli olan nokta bu. Farklılıklar elbette olacaktır. Ama en önemli farklılıkta ittifak ve bunu göz ardı etmemek gerek. Birçok şey istişareyle olacak. Bunun yöntemini genel merkezimiz belirleyecek ve prensipleri doğrultusunda çalışmalarımız devam edeceğiz. Teşkilatlarımız hazır. Heyecanlı bir şekilde ilk günkü aşkla halkımıza hizmet vermek adına çalışmaya devam edeceğiz.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz