Her yaz mevsiminde gerek sıcaklardan gerekse de bilinçsiz vatandaşların dikkatsizce davranmasından dolayı binlerce ormanlık alan kül oluyor. Özellikle bölgesinde bulunan ormanların hassaslığı nedeniyle diğer bölgelere oranla yangına daha müsait bir orman varlığına sahip olan Kahramanmaraş, yanan her bir ağaç dalında ciğerlerini de yakıyor. Yangınla mücadele kapsamında büyük bir özveri ve kararlılıkla son teknoloji ürünleriyle mesai farkı gözetmeksizin Kahramanmaraş’ın ciğerleri yanmaması için mücadele veren Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, yine bu yılda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Orman yangınlarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Orman Yangınları Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, bölgede en çok yangının Hatay’da gerçekleştiğinin bilgisini verdi. “Yerlere sigara izmariti atmayalım, piknik ateşini rüzgârlı havalarda yakmayalım, yaktığımız ateşleri söndürelim” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulunan Ketmen, son 10 yılın yangın istatistiğini paylaştı. Son 10 yılda bin 417 adet orman yangınının çıktığını ve 7 bin 255 hektar alanın yandığını ifade eden Ketmen, kurum olarak yangına çıkış ortalamalarının 12 dakika olduğunu ve bu rakamın Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydetti.

SORUMLULUK ALANIMIZDA 860 BİN HEKTAR ORMAN ALANIMIZ VAR”

Sorumluluk alanlarında yaklaşık olarak 860 bin hektar orman alanlarının olduğunu ve 4 ile baktıklarını belirten Ketmen, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Sorumluluk alanımızda yaklaşık olarak 860 bin hektar orman alanımız var ve 4 ile bakıyoruz. Hatay, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinin sorumluluğu bölge müdürlüğümüze ait buradaki tüm orman yangınlarına biz müdahale ediyoruz. Bunun haricinde genel müdürlüğümüzün talimatı ile Adıyaman, Malatya, Sivas, Osmaniye, Adana, Mersin gibi çevre illerde yangın olduğu zaman buralarda destek oluyoruz. Kıbrıs ve Gürcistan’a da yangınlarda müdahale ettiğimiz oluyor. Bölge müdürlüğümüz 7 işletmeden oluşuyor bunlar; Hatay, Kilis, Göksun, Andırın, Kahramanmaraş merkez ve Dörtyol işletmeleri olarak ayrılıyor. Bunlar haricinde bir de Fidanlık Genel Müdürlüğümüz var. Kahramanmaraş ilin de 270 bin hektar,
Göksun ilçesinde 170 bin ve Andırın işletmemizin sorumluluk alanında da 80 bin olmak üzere toplamda 525 bin hektar ormanımız var. Kahramanmaraş ilinin yaklaşık yüzde 40’a yakını ormanlık alan ve orman bakımından çok zengin bir ildir. Kahramanmaraş’ın özellikle güney etekleri yani Pazarcık, Türkoğlu, Nurdağı ve Kahramanmaraş merkez gibi yerlerdeki işletmelerimiz yangına çok hassas işletmelerimizdir ve bu bölgelerde çok sık yangın olur. Bir yangın söz konusu olduğunda hemen müdahale edecek hazır ekiplerimiz mevcut.”

KAYBIMIZ TÜRKİYE STANDARTLARININ ÇOK ÇOK ALTINDA”

Orman yangınları sonucundaki kayıplarının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyleyen Ketmen, emeği geçen personellere teşekkür etti. Ketmen, “Antakya ilimizde 170 bin, Dörtyol ilçemizde 40 bin hektar olmak üzere 210 bin hektar da Antakya da ormanımız var. Antakya ili Türkiye de en çok yangın olan 4. İldir. Orman yangınları açısından çok riskli bir bölgedir ve biz yaz döneminde yangın sezonu başladığında bütün vaktimizi ve zamanımızı Antakya da geçiririz. 2018’in ilk 6 aylık döneminde 40 adet orman yangımız oldu ve 96 hektar orman alanını kaybettik. Bu yangınlardan 6 tanesi Kahramanmaraş’ta, 1 tanesi Göksun’da, 3 tanesi Dörtyol’da, 3 tanesi Kilis’te, 3 tanesi Gaziantep’te ve 23 tanesi de Hatay’da meydana geldi. Bu kaybımız Türkiye standartlarının çok çok altında. Bu 40 adet yangının 6’sı terör kaynaklı yangınlar. Bu yangın organizasyonlarında çalışan 600 kişilik ekibimizin hepsine çok teşekkür ediyorum. Son dönemlerde Nurdağı ve Kahramanmaraş merkezde kulelerde çalışan ekiplerimizden çok sağlıklı ve önemli ihbarlar aldık” ifadelerini kullandı.

2017’DE 34 YANGINDA 24,5 HEKTAR ALAN YANDI”

“Kahramanmaraş ilimizde 2017 yılında 34 adet yangın çıktığını ve 24,5 hektar alan yandı” diyen Ketmen, “Bu çok komik bir rakam ve buradan şunu çıkarabiliriz; Kahramanmaraş’ta ekiplerimizin yangına ne kadar hassas ve hızlı çıktığının bir göstergesidir. Bunlara oranla en büyük kaybımızı Hatay’da yaşadık 105 yangınımız oldu 145 hektar alan yandı. Bizim yangın sezonumuz mayıs ayında başlayıp kasım ayında biter. Bu ara dönemde özellikle ağustos ve eylül ayında yangınların daha da sıklaştığını görebiliriz. Bu dönemlerde sorumluluk alanımızda bulunan yaklaşık olarak 4.5 milyon vatandaşımıza orman yangınları konusunda çok dikkatli olmalarını çok hassas davranmalarını söylemek istiyorum. Yerlere sigara izmariti atmayalım, piknik ateşini rüzgârlı havalarda yakmayalım, yaktığımız ateşleri söndürelim. Arıcılıkta florası çok güçlü bir bölge müdürlüğüyüz bu işle uğraşan vatandaşlarımızın da rüzgârlı havalarda körük yakmamalarını rica ediyorum. Bahçe temizliği yapanların bu işi özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yani nispi nemin yüksek olduğu havalarda yapmalarını rica ediyorum. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak son 10 yılın orman yangınlarına baktığımızda 1417 adet orman yangını çıktığını ve 7255 hektar alanın yandığını görebiliriz. Bu rakam sizlere çok büyük gelebilir ama bizler yaklaşık olarak yıllık 400 ila 500 arası orman yangınına müdahale ediyoruz. Son 10 yılda yanan orman alanının bu kadar fazla olmasının sebebi Suriye’de ki savaştır. Suriye ile aramıza sınır duvarı yapılmadan önce bölgemize çok sayıda yangın sıçraması olmuştur” şeklinde konuştu.

ANIZ YAKMAYALIM”

Kırsal kesimde yaşayan vatandaşları anız yakmamaları konusunda uyaran Ketmen, şunları kaydetti: “Araçlarımızdan bahsedecek olursak; 20 aktif çalışan kule, 2 yangın helikopteri, 40 ormanda gezen motosikletli personel, 8 dozer, 3 greyder, 3 trey, 50 arazöz, 20 su tankı ve 30 tane de ilk müdahale aracımız var bölgede. Bu araçlarımız tüm bölgeye yayılmış vaziyette bunların içerinde 2 tane lastikli kepçemiz, 1 tane de Adana orman bölge müdürlüğü ile ortak kullandığımız uçağımız var. Uçakları çalıştırabilmemiz için yaklaşık 4,5 km’lik mesafede uçağın inip rahat bir şekilde su alabileceği baraj olması gerekiyor ya da 3 metre derinliğinde 20 metre genişliğinde su alabileceği bir alan olması gerekiyor. Bizim bölgemizde sahil bandında çıkan yangınlarda hava araçlarımız genelde denizden çalışır. Bölge müdürlüğümüz genelinde ihtiyaca göre işletme müdürlüklerimiz tarafından yapılmış 65 tane yangın havuzu var ve bunlar yıl boyu aktiftir kontrol ve temizlikleri düzenli olarak yapılır. Yine bölgemizde 66 tane de baraj ve gölet vardır. Kahramanmaraş’ta, Kilis’te, Hatay’da ve Gaziantep’te çok sayıda baraj ve gölet bulunuyor. Bu sebeple hava araçlarını kullanacağımız zaman genelde sıkıntı yaşamıyoruz. Vatandaşlarımıza yangın sezonunun başladığını belirtmek istiyorum. Ormanlarımızın bizim için çok kıymetli olduğunu ve yetiştirilirken çok büyük emekler sarf edildiğini belirterek vatandaşlarımızın da bunları göz önünde bulundurarak hareket etmelerini istiyorum. Özellikle köyde yaşayan vatandaşlarımızın anız yakmamaları gerektiğini talep ediyorum.”

YANGINA ÇIKIŞ SÜREMİZ 12 DAKİKA”
Ketmen, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Burası yangın harekât merkezi yani bölge müdürlüğünde yangınların yönetildiği merkez. Bu merkeze yangın ihbarı yapılır, bizim buradan Suriye’yle, Irak’la ve daha birçok yer ile telsizle iletişime geçme imkânımız var. Ekiplerimize telefon ile ulaşılmayan yerlerde dahi direk ulaşabiliriz. Yangın ihbarı yapıldıktan sonra yangına en yakın noktada ki ilk müdahale aracımız direkt müdahale eder. Genelde biz yangınların yoğun olduğu yerlerde araçlar bulundurduğumuz için araçlarımız kısa bir süre içerisinde yangın mahalline ulaşır ve bize bilgi verir bu verilen bilgiler doğrultusunda operasyon başlar. Yangına havca aracı çalıştırmamız lazım mı, kaç uçak lazım, kaç helikopter lazım, yer ekibine ihtiyaç var mı, kayalık bir yer mi, rüzgârın o bölgede ki şiddeti nedir bu bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Yangına ulaşma hızı konusunda Türkiye ortalaması 18 dakika ama biz bu ortalamanın çok çok altında çalışan bir bölge müdürlüğüyüz. Ortalama olarak yangına çıkış süremiz 12 dakika.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz