Başbakan Binali Yıldırım’ın 1 Mayıs’ta düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında emeklilere yönelik Ramazan ve Kurban bayramları öncesi 1.000’er lira ikramiye müjdesi vermişti. Türkiye’de milyonlarca emeklinin beklediği emekli ikramiyelerinin ne zaman ödeneceğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Hükümet tarafından yaklaşık 12,3 milyon emekliyi ilgilendiren müjdeyi geçen günlerde açıkladıklarını anımsatan Sarıeroğlu, “Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000 lira bir ödememiz olacak” dedi. Eroğlu, “Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşları daha da rahatlatmak adına hem emekli maaşlarının hem de ikramiyelerin ödemelerini öne aldık. Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerimizin ikramiyelerini 7 Haziran 2018'de ödeyeceğiz. SSK emeklilerimizin emekli ikramiyelerini de 8 Haziran 2018'de ödeyeceğiz. Emekli Sandığındaki emeklilerimizin maaşlarını ayın 1'i ile 5'i arasında, SSK ve Bağkur emekli maaşlarımızı da 11-12-13 Haziran'da ödemelerini gerçekleştireceğiz. Bayram öncesinde inşallah bu ödemelerinizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Bakan Sarıeroğlu’nun açıklaması tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da emeklilerin de yüzünü güldürürken, emekliler ikramiye ödemesinde emeği geçen hükümet temsilcilerine teşekkür etti. Her bayram öncesi büyük bir umutla güzel bir haber bekleyen emekliler, sevinçlerini gazetemize anlattı.

İKRAMİYE BİZE CAN SUYU OLUR”

İkramiye müjdesinin kendilerine can suyu gibi olduğunu dile getiren Türkiye Emekliler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, “Önce Başbakan Binali Yıldırım’ın, sonra da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun açıklamaları milyonlarca insanımızı mutlu etmiştir. Ayrıca bizde emeklilerimize mesaj attık, bir çoğu haber dinlemediği için bilgilendirdik. Aylıkları da öne alındı, aylıklarından iki gün önce 7-8-5 tahsis numarası olanlar 11 Haziran, 3-1-8 olanlar 12 Haziran, 6-4-2-0 olanlar ise 13 Haziran’da emekli aylıklarını alacaklar. Bu gelişme de iki gün önce yaşandı. Son derece olumlu bir karar, emeklilerimiz adına ben önce Başbakanımıza sonra da bakanımıza teşekkür ediyorum. Bayram öncesi böyle bir ödeme bizlere can suyu olur, emekliler çoluğuna, çocuğuna harcama yapacak, bayram harçlığı verecek son derece güzel bir haber. Herkes mutlu oldu” dedi.

EMEKLİLERİMİZ ÇOK ZOR DURUMDA”

Emeklilerin en önemli sorunlarından birinin muayene ücreti ve ilaç yüzdesi alınması olduğunu vurgulayan Nalbantbaşı, “Emeklilerden ağır hasta olanlardan muayene ücreti kesiliyor. İlaç yüzdesi alıyor. Bunların kaldırılması talebinde bulunmuştuk. Bunları ilettiler. Ancak yine de bu kadar oldu. Buna da şükür diyoruz ve tekraren teşekkür ediyoruz. İnşallah ilerleyen günlerde bu ilaç katkı paylarını da kaldırırlar. Ayrıca aylık bağlama oranlarında da bazı sıkıntılar var. SSK emeklimiz çok düşük aylıklar bağlanıyor. 800-900 TL emekli maaşı alan emekli arkadaşlarımız var. Bugün 800-900 TL bir ev kirası. Bu emekli nasıl geçinecek. Bunları SGK Müdürüne de söyledim ve iletmesi için talepte bulundum. Bazı emeklilerimizden 100-150 TL ilaç katkı payının kesildiği oluyor. Zaten emekli zor geçiniyor. Binlerce emekli kredi borçlarının altında. Yani geçtiğimiz şu 3 ay içerisinde belki 500 kişi ödeyemediği için borcunu yeniden yapılandırdı. Emeklimiz çok zor şartlar altında” ifadelerini kullandı.

BAYRAMLIK İHTİYAÇLARIMIZI ALIRIZ”

Emekli ikramiyesi müjdesini olumlu karşıladıklarını belirten Emekli Şevket Bişirici, “İkramiye geç kalınmış bir olguydu ama buna da şükür diyoruz. Devletimize vermiş olduğu bu ikramiyeden dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah bu ikramiye sadece bu süreçle sınırlı kalmaz ve devletimiz emeklilerimizi her zaman düşünür. Hükümetimizin vermiş olduğu bu müjdeyi emekliler olarak gayet olumlu karşılıyoruz. Bu çok güzel bir şey. Bu ikramiye bugüne kadar zaten beklediğimiz bir durumdu. Emeklilerin durumunu herkes biliyor. Keşke daha fazla olsaydı ama nitekim buna da şükür olsun. Hiç olmazsa Ramazan Bayramı öncesi evimizin bayramlık ihtiyacını alırız. Kurban Bayramı öncesi de kurbanlık alırız” şeklinde konuştu.

EMEKLİLER OLARAK ÇOK MUTLUYUZ”

Emekli ikramiyelerinin emeklilere ilaç gibi geldiğini belirten Ayhan Dönmez, “Ramazan ve Kurban Bayramında verilmiş olan bu ikramiye emeklilerimiz için ilaç gibi geldi. Biz emekliler olarak çok ama çok mutlu olduk. Buna ilaveten seçimlerin ardından yeni bir iyileştirme olursa emekliler olarak daha çok mutlu oluruz. Biz hiç unutmasınlar ve devamlı hatırlarında tutsunlar” dedi.

PİYASAYI HAREKETLENDİRİR”

Yapılan ikramiyenin piyasayı da hareketlendireceğine dikkat çeken Ömer Faruk Güzeldemirci ise, “Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza çok ama çok teşekkür ediyorum. 1000 lira bir emekli için çok önemli bir para. Tüketime mutlaka döner, bu da çarkı döndürür. Biz emekliler özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde çok zorlanıyoruz. Zaten aldığımız paralar o kadar da yüksek değil, ev kiraları, faturalar almış başını gidiyor. En azından bu emekli ikramiyesiyle bayram alışverişimizi yaparız, torunlarımıza harçlık veririz. Bu para sadece bize yaramaz, piyasayı da hareketlendirir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz