Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlanması konusunda neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada: “ İklim bilimi, 21.Yüzyılın başlarında ulaştığı düzey itibariyle, insan faaliyetlerinin ve özellikle enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit ve eşdeğeri sera gazları nedeni ile küresel ısınmanın gerçekleştiğini artık kesin olarak söyleyebilmektedir.

Toplumların mevcut üretim ve tüketim yöntem ve alışkanlıklarını sürdürmenin ciddi iklim değişikliği sonuçlarına yol açacağı, bununda büyük çevresel yıkımlar ve muhtemel kitlesel ölümlere, bunlara bağlantılı insani felaketler ile sonuçlanacağı gösterilmektedir. Sanayi devriminden başlayarak özellikle fosil yakıt tüketimi nedeniyle insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit salımlarının, okyanusların ve orman alanlarının soğurabileceğinden çok daha hızlı biçimde arttığı kanıtlanmıştır. İklim bilimi tarafından çok açık bir şekilde ortaya konulan bu tehlike, dünyayı eyleme itmiştir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Koordinasyonunda başlatılan ''Kentsel ve Kurumsal Karbon Ayakizi Envanteri ile Kahramanmaraş İklim Değişikliği Eylem Planının Hazırlanması Projesi'' kapsamında; öncelikle sera gazı salınım kaynakları belirlenerek toplanan veriler üzerinde kurumsal ve il ölçeğinde sera gazı envanteri oluşturulmuş, ardından tespit edilen salım kaynaklarının azaltılmasına yönelik yapılabilecek eylemleri içeren Kahramanmaraş İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlanmıştır. Planda Belediyenin kontrolünde olan ya da etkileyebileceği faaliyetlerle yapılabileceği azaltımlar belirlenmiştir” denilerek bilgi verildi.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz